Toată lumea este afectată de COVID-19, iar botoșănenii nu fac excepție. Indiferent că sunt acasă sau peste graniță.
Andreea Calistru a absolvit Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” din Botoşani, fiind unul dintre ”elevii de 10” din liceu. Olimpică, atrasă de muzica populară și de tot ce înseamnă istoria României, Andreea a impresionat mereu prin atitudine și implicare, prin curajul de a-și susține opiniile chiar și atunci când chiar și adulții din jurul ei au tăcut.
În prezent, este studentă a Facultăţii de Istorie la Universitatea din Strasbourg, a doua cea mai mare universitate din Franța (după Universitatea Aix-Marseille), cu aproximativ 46.000 de studenți și peste 4.000 de cercetători.
În aceste zile ea se află în Franța. A vrut să vină acasă, pentru a fi alături de familie, dar s-au anulat din zboruri și în final aa rămas la Strasbourg.
Andreea a povestit pentru Botoșăneanul.ro care este atmosfera în aceste zile în Franța, în situația în care țara este în carantină pentru limitarea infecției cu COVID-19.
”La noi s-a instituit de luni carantina și avem voie să ieșim doar pentru cumpărături și medic, pe baza unui certificat. E un pic greu, căci sunt singură, iar afară e atât de frumos... Dar îmi ocup timpul. Mai am de lucrat, mă mai rog, mă mai uit la un film. Fac și eu ce pot ca să treacă zilele”,
Andreea Calistru, studentă la Strasbourg
Este îngrijorată, însă, de faptul că nu toată lumea respectă regulile impuse de autorități, în special persoanele în vârstă sau cele cu copii mici. Poliția își face datoria și sancționează persoanele care nu se supun regulilor.
”La cum evoluează lucrurile, cred că se va mai prelungi. Cresc alarmant cazurile, de la o zi la alta. Mulți oameni din păcate nu iau în serios atenționările autorităților. Pur si simplu nu vor să înțeleagă că trebuie să stea în casă, că e spre binele lor și al celor din jur, ca virusul să nu se răspândească. Văd de la geam mulți plimbându-ne, mame cu copii chiar, oameni în vârstă. Politia își face bine treaba, circulă pe străzi și îi sancționează pe cei ce nu vor să înțeleagă că trebuie să stea în case pentru binele tuturor.”,
Andreea Calistru, studentă la Strasbourg
Dar au parte și de momente emoționante.
”Totuși, în fiecare seară, la ora 20.00, toată lumea aplaudă de la ferestre pentru personalul medical, ceea ce e un lucru minunat. Ne rugăm la Dumnezeu să aibă grija de noi”,
Andreea Calistru, studentă la Strasbourg
Studenții desfășoară cursuri online, așa cum, se pare, vor avea loc și examenele de final de semestru.
”În principiu, cursurile continuă. Noi oricum suntem pe final de semestru, în aprilie avem examenele și terminăm în prima săptămână din mai. În mare, semestrul a fost parcurs. Continuăm online, deocamdată, ne trimit materiale și lucrăm pe baza lor. Nu e obligatoriu, lucrează și trimite la verificat cine dorește, dar cea mai mare parte trimit și participă activ. Și examenele vor fi date tot în același format online, din ce spune decanul. Ne îndoim că într-o lună vom putea să ne întoarcem la facultate”,
Andreea Calistru, studentă la Strasbourg
Andreea Calistru are un mesaj și pentru cei rămași acasă: ”Îi rog din suflet pe toți românii să își limiteze deplasările la strictul necesar și să înțeleagă cât este de important să stea în case. Să fie responsabili și să se gândească la cei din jur”.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Linie roșie la „Apă”: Dispeceri nevoiți să spună același lucru de... 600 de ori
Gabriela Erdic
Jan 21, 2025
Te Deum în bisericile din Botoșani de Ziua Principatelor, clopote trase timp de 1 minut
Redacția Botoșăneanul
Jan 21, 2025
ULTIMĂ ORĂ: Călătoare în maxi-taxi rănită după un accident rutier
Gabriela Erdic
Jan 21, 2025
Nenorocire de la o țigară: O clădire a luat foc
Redacția Botoșăneanul
Jan 21, 2025
Se pregătește programul „Prima seră”: SUMA maximă care ar putea fi dată de la stat
Redacția Botoșăneanul
Jan 21, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile