Fostul primar al municipiului Iaşi, a fost condamnat luni de Tribunalul Bucureşti la 4 ani închisoare cu executare pentru luare de mită.
Tribunalul a mai decis că dorohoianul Gheorghe Nichita nu are dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia de primar pe o perioadă de 3 ani după executarea închisorii.
În acelaşi dosar, omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu a fost condamnat la 8 luni închisoare cu suspendare pentru dare de mită, cu un termen de încercare de 2 ani şi 8 luni. Instanţa a dispus confiscarea sumei de 71.214 lei de la Gheorghe Nichita, bani primiţi efectiv ca mită de fostul primar, fiind menţinut sechestrul asigurător instituit pe bunurile acestuia.
Decizia nu este definitivă.
Potrivit DNA, în vara anului 2013, în contextul implementării proiectului ''Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi'', care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, proiect finanţat din fonduri europene, în calitate de primar al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita i-a pretins în mod direct lui Iulius Gabriel Mardarasevici (director al SC Information Business Consulting SRL - IBC) şi, în mod indirect, lui Tiberiu Urdăreanu (preşedintele grupului de firme UTI) un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI - IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii.
Acest lucru a avut la bază o înţelegere anterioară între Nichita, Mardarasevici şi Urdăreanu, aceştia din urmă efectuând, cu sprijinul lui Mihail Tănăsescu (vicepreşedinte al grupului de firme UTI) şi al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor ce urmau a fi daţi cu titlu de mită.
De asemenea, demersurile au constat şi în elaborarea şi, ulterior, decontarea unor facturi pentru situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate, ale căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iaşi.
Astfel, procurorii susţin că, în perioada august 2013 - începutul anului 2015, Gheorghe Nichita a primit foloase materiale constând în: o parte din suma totală promisă, de 10% din valoarea contractului atribuit, respectiv 3.632.106 lei (colectată prin depunere în contul firmei IBC), beneficii constând în achiziţionarea unor echipamente electronice, în valoare de 20.000 lei, plata, în cursul anului 2014, a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea, de către Nichita şi alţi angajaţi ai primăriei, împreună cu oameni de afaceri, între care şi Mardarasevici, a unei vizite în China (Beijing) şi Hong Kong, în valoare de 28.364 lei, beneficii constând în reduceri de 30 - 40% (în total circa 15.100 lei) din preţurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucureşti.
DNA arată că totalul sumelor şi al beneficiilor primite cu titlu de mită de către Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei. (Sursa: Ştiri pe surse)
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024