Locuitorii municipiului Botoșani, dar nu numai ei, pot găsi pe Pietonalul Unirii, până pe 1 martie, mărțișoare confecționate manual de meșteri din Botoșani, dar și din alte regiuni. Obiectele au în spate o întreagă poveste. Noi am descoperit una dintre ele.
La Târgul Mărțișorului l-am întâlnit pe Petrică Timofciuc, un domn în vârstă de 58 de ani, din Botoșani. L-am văzut atât de mândru și încântat că este prezent și la cea de-a IX a ediție a Târgului Mărțișorului încât l-am abordat fără șovăire.
Am înțeles imediat că are și de ce. Ne-a povestit pe scurt câteva secrete.
Domnul Petrică este un maestru în confecționarea mărțișoarelor, căci de trei decenii nu ratează nici o ocazie de a-și vinde obiectele lucrate cu multă migală.
”Este al nouălea an de participare. Deci, de la prima ediție, care s-a făcut foarte greu, dar s-a făcut până la urmă. Pentru mine este al treizecilea an de când confecționez mărțișoare. Am trecut prin toate etapele, prin toate curentele, dar am căutat să păstrez mărțișoarele tradiționale. Cum ar fi buburuza, simbol al primăverii, fluturii, tot simbol al primăverii, în diferite ipostaze, pictură, confecționat din sârmă. De asemenea, simbolul nostru, soarele și luna, simbol vechi, dacic”,
Ne-a spus Petrică Timofciuc
La târg, meșterul Petrică a venit cu mărțișoare pentru toate gusturile și buzunarele, cele mai multe confecționate din materiale naturale.
”Mărțișoarele sunt din lemn, pictura este toată realizată pe lemn, deci pictura în ulei. Acestea sunt din pănuși. Mărțișoarele se fac de obicei din materiale tradiționale, naturale, cum ar veni. De exemplu, coșuleț de flori montat în ghindă, montat în coajă de nucă, mânerul din pănuși”,
Petrică Timofciuc
Pentru un obiect ce se poate oferi cu ocazia primăverii și nu numai, artistul lucrează chiar și zile întregi. Din păcate, nu ajunge la o profit extraordinar.
”Durează mult, mult. Nu putem calcula. Oricum prețurile nu acoperă munca și timpul, dar aici intervine pasiunea,”
Pe Petrică Timofciuc îl puteți găsi la taraba numărul trei de pe pietonal. Cu siguranță, aveți de unde alege diverse mărțișoare, de la 1 leu până la 10 lei.
”Avem pentru toate gusturile și toate buzunarele. Negociem. Cel mai scump mărțișor este o pictură mai deosebită montat, stil tablou, cu crenguță, pictură în tablou, maximum 10 lei,”,
A încheiat zâmbind nea Petrică
La deschiderea oficială a Târgului Mărțișorului, ce a avut loc pe 26 februarie 2019, meșterul a primit o diplomă de participare, dar și o diplomă de merit oferită de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
INCENDIU în trafic: Șoferul a oprit în poarta Stației de Pompieri
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Balul Bobocilor, supravegheat de polițiști și jandarmi: Controale prin cluburi și discoteci
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Anunț Nova ApaServ: Mai multe localități din județ rămân fără apă din cauza unei avarii majore
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Botoșănean reținut de polițiști după o „petrecere” în apartament
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024