A muncit timp de 37 ani și 6 luni în România și a fost unul dintre cotizanții la sistemul public de asigurări sociale. S-a născut în România dintr-o familie de greci, însă nu a cerut cetățenie niciodată. Nu i-a trebuit. Până la pensionare a avut aceleași drepturi asemenea concetățenilor care l-au adoptat. A devenit de-al lor, în ciuda cărții de identitate pe care scrie ”rezidență permanentă”.
El este Costas Bigios, un botoșănean de 63 de ani care a trăit prin aceste locuri de când se știe. A copilărit aici, s-a îndrăgostit aici, s-a căsătorit și și-a întemeiat o familie. Și a muncit din greu toată viața lui. Acum, alături de femeia lui, se bucură de pensie. Însă, după 63 de ani, se lovește de prima situație în care pare să nu aibă aceleași drepturi asemenea celorlalți din țara lui adoptivă. Îi este refuzat cardul de sănătate, care de vineri, 1 mai 2015, iată că devine obligatoriu.
S-a dus și el la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoșani însă i s-a răspuns că el va primi doar o adeverință. Valabilă doar trei luni de zile.
”Am fost acolo într-un birou, s-au uitat ei, mi-au spus, sunteți aici dar dv. nu primiți card. Dar de ce, spun eu. Nu știu dom’le, fă dumitale reclamație mai sus, că noi nu avem ce să îți facem. După aia au sunat și au vorbit cu o d-nă și au zis așa: da, știm cazuri, că-s mai multe, dar lor o să le dăm o adeverință”, povestește Costas Bigios.
Bine, firească următoarea întrebare care-i curge natural pe buze: Dar banii mei au fost buni? Pentru că după 37 de ani și jumătate în care lună de lună i s-au oprit din leafă contribuția la sănătate, a ajuns în situația în care nu se va putea bucura de gratuitatea la care are dreptul în sistemul medical.
”La fiecare trei luni ne dau adeverință dar cu adeverința de exemplu la farmacie, nu poți să o activezi, pentru că e nevoie de card ca să bage codul. Chiar în țara asta e greu de făcut un card? Dă-o încolo de treabă. Ce trebuia mai mult la cardul acela, că nu înțeleg”, mai spune botoșăneanul.
N-a încercat să obțină cetățenie. Nu i-a trebuit, nu a avut probleme în trecut. Spune că dosarul care ar fi trebuit să îl depună la București era unul extrem de stufos. Și a rămas grec în acte, moldovean și botoșănean în viață.
A aflat și conducerea Casei de Asigurări de situația bărbatului: ”Am verificat și cel mai bine ar fi să vină la noi să-i explicăm despre ce este vorba. El oricum figurează la cei de la Casa de Pensii cu două CNP-uri. Cu cel din străinătate și cu celălalt și trebuie să hotărască pe care primește pensia de la Casa de Pensie”, a arătat Costel Lupașcu, directorul CAS Botoșani.
În situația lui Costas Bigios s-ar regăsi mai mulți cetățeni care s-au stabilit în Botoșani sau în România dar nu au solicitat cetățenie. Sistemul românesc i-a primit cu brațele deschise însă ”i-a uitat” când a venit vorba de introducerea cardurilor de sănătate, culmea, obligatorii.
Gabriela ERDIC
[[galerie-foto]]
Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Escrocii sparg conturile de WhatsApp: „Schema 1.800” este noua înșelătorie care face ravagii
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Avocat din Botoșani plătit cu peste 90.000 de euro de Consiliul Județean Suceava
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile