Peste 8.500 de botoşăneni au fost consemnaţi în statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani de la începutul anului şi până în prezent ca fiind bolnavi de ciroză. Cele mai multe cazuri, aproximativ 60% au apărut din cauza consumului excesiv de alcool, susţin medicii gastroenterologi din cadrul Spitalului Judeţean Mavromati.
Explozie de "beţivi" pe paturile de spital
Potrivit medicilor specialişti din cele aproximativ 50 de internări care se fac lunar la spital pe Secţia Medicală II, 40 dintre pacienţi sunt diagnosticaţi cu ciroze în stadii terminale. Statisticile de la DSP Botoşani arată de asemenea că a crescut şi numărul bolnavilor de ciroză în acest an comparativ cu anul 2012.
Mai exact, în 2012 în cele 12 luni au fost înregistraţi 8.581 de botoşăneni care suferă de această afecţiune fatală în timp ce anul acesta numai în primele 8 luni evidenţele medicale arată deja 8.604 de persoane care suferă de această boală.
"A devenit ceva obişnuit, nimeni nu se mai miră"
Mai îngrijorător este faptul că aproximativ jumătate dintre pacienţii care ajung la spital şi sunt diagnosticaţi cu "boala alcoolului" provin din rândul sexului frumos. Cu precădere în mediul rural, femeile şi-au făcut deja un obicei din a bea cot la cot cu bărbaţii.
„Putem vorbi de o explozie a numărului de bolnavi de ciroză în comparaţie cu perioada de acum 10-15 ani. Însă a devenit ceva obişnuit, nimeni nu se mai miră. Numărul femeilor care au ciroză începe să-l egaleze pe cel al bărbaţilor, mai ales femeile din mediul rural. Oricum la nivel de judeţ numărul este mult mai mare undeva la 5% - 6% sunt bolnavi de ciroză”, a spus
un medic gastroenterolog al Spitalului Judeţean.
Nu în ultimul rând acesta a mai spus că numai 40% dintre pacienţi au căpătat boala prin intermediul virusurilor hepatice B şi C, adesea din cauza neglijenţei în utilizarea ustensilelor medicale.
Alexandra DOROHOI
[[banner]]
CITEŞTE:
"Secţia morţii” de la Spitalul Judeţean - peste 100 de botoşăneni şi-au găsit sfârşitul într-un singur an