Ei sunt meșterii tradiționali care duc mai departe arta împletiturilor de nuiele și a sculpturii în lemn.
Meșterul popular Matraș Valentin lucrează împletituri de nuiele de circa 30 de ani, și participă la târguri și expoziții. El este din Vorona, localitate cunoscută în ţară şi în străinătate prin bogăţia şi valoarea folclorului local, prin formaţiile sale de artişti amatori, prin muzeul etnografic şi de artă populară etc.
Valentin Matraş a învăţat meşteşugul împletirii nuielelor de răchită de la unul dintre bunici, ajungând la realizări deosebite, remarcându-se prin produsele pe care le execută (scaune mari cu spătar, mese rotunde, cuiere şi poliţe, precum şi o gamă variată de coşuri), folosite ca recipiente în diferite ocazii.
A participat la diferite târguri ale meşterilor populari, organizate la Botoşani, Iaşi, Vaslui, Bucureşti, fiind apreciat pentru talentul şi priceperea sa. Alături de Valentin Matraş lucrează şi soţia acestuia.
Un alt meșter popular, Apalaghiei Marcel din satul Hulub, județul Botoșani, realizează parcă dintotdeauna străvechile troițe ale Culturii Populare printr-o dispunere armonioasă a diverselor crestături, de cele mai multe ori geometrice, dar care, prin finețea obținerii și înlănțuirii lor, nasc compoziții ce trimit spre macrocosmos.
S-a născut pentru că lemnul avea nevoie sa trăiască. Mâinile lui zămislesc minuni, iar el şi lemnul sunt o fiinţă. Respiră aerul proaspăt al pădurii şi se bucură de mângâierea blândă a daltei, ale cărei urme crestează adevărate opere de artă. Sunt de nedespărţit. O jumătate de secol, o viaţă sculptată în ulm, tei, nuc sau cireş; 50 de ani a făcut ca lemnul, după ce a trecut prin mâinile sale, să cunoască veşnicia.
Fie că sunt în rafturile bibliotecilor, pe pereţi, la rever sau la răscruci de drumuri, lucrările lui Marcel Apalaghiei sunt mărturii ale vremii. Ale unui timp care, pentru meşterul cu mâini de aur, nu poate fi măsurat decât în culori verde-galben-brun-roşcate, precum copacii transformaţi în linguri, blidare, medalioane, troiţe.
A participat la numeroase târguri şi expoziţii la Budapesta, Oradea, Botoşani, Iaşi, Bucureşti şi-n restul ţării, fiind apreciat şi răsplătit cu diplome de merit.
Așadar, adevărații făuritori de frumos și păstrători ai tradițiilor, preferă să nu stea în văzul tuturor, ci se retrag undeva, în intimitatea creației, pentru a dezveli adevărate opere de artă.
Botoșaniul se poate mândri cu numeroși meșteri populari consacrați.
(Sursa: CNIPT Botoșani)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Misterul locului blestemat din Botoșani unde se află masa tâlharilor, s-ar ascunde comori fabuloase
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
ASTĂZI la Botoșani: O mașină a luat foc din mers, șoferul abia a apucat să sune la 112
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Urmează Zilele Eminescu la Botoșani: Gală națională organizată într-un loc de vis
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
SEARA TRECUTĂ: Razii de proporții în zonele din Botoșani considerate periculoase
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile