Vestea că singura galerie din Botoșani care comercializează produse de artă, dar și lucrări ale artiștilor locali, se închide a stârnit neliniște și nedumerire, cei mai mulți dintre cei nemulțumiți fiind elevi ai liceelor vocaționale.
Mai mult, artiștii din Botoșani au fost anunțați să își retragă lucrările din spațiul Galeriilor, în condițiile în care acestea se vor închide.
În spațiul public s-a cerut imperios revenirea asupra deciziei, fiind inițiată chiar și o petiție în acest sens.
”Cu părere de rău anunț pe cei interesați de la Liceul de Arte, Seminarul Teologic ș. a. că renumitul magazin City Gallery se va închide de tot deoarece aleșii locali pe care i-ați votat au considerat că arta și produsele de artă nu au ce căuta la noi în județ. Păcat ca niște artiști să nu mai aibă de unde să cumpere produse profesionale sau să expună la galerie tablouri. Bravo aleșilor locali pentru acest lucru, au început bine”, este unul dintre mesajele din spațiul public.
În realitate, spațiul aparține Consiliului Județean Botoșani, în speță Muzeului Județean. Instituție care, prin vocea directorului său, ar fi solicitat spațiul în care funcționează în prezent Galeriile, în contextul în care proiectul de modernizare a clădirii Muzeului avansează și va trebui să caute spații pentru a-și muta activitatea.
În urmă cu scurt timp au intervenit și reprezentanții Consiliului Județean Botoșani care, în urma apariției în spațiul public a informației conform căreia „noul Consiliu Județean Botoșani, contrar declarațiilor publice, evacuează singurul magazin specializat în comercializarea materialelor necesare micilor artiști plastici din județ”, au făcut o serie de precizări pe care le redăm integral:
”Spațiul care găzduiește actualul magazin „City Gallery” face parte din domeniul public al județului Botoșani, fiind în administrarea Muzeului Județean de Istorie Botoșani. Noul Cod Administrativ a schimbat modul în care se face inventarierea bunurilor aparținând unităților administrativ-teritoriale și niciun spațiu nu mai poate fi închiriat fără ca patrimoniul județului să fie atestat de către plenul Consiliului Județean. Normele de aplicare ale acestei prevederi au apărut târziu, în data de 22 mai 2020, iar procedura de inventariere potrivit noilor norme legale este în curs.
Facem precizarea că, fără stabilirea unui inventar clar, orice spațiu aparținând domeniului public nu mai poate fi închiriat prin hotărâre de Consiliu Județean, Instituția Prefectului nedând aviz de legalitate pe o astfel de hotărâre, lucru confirmat și prin corespondența purtată cu reprezentanții Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.
Administratorului societății care a închiriat spațiul a fost înștiințat din timp despre faptul că nu i se va mai putea prelungi contractul de închiriere și i s-a pus în vedere să-și mute activitatea în alt spațiu. Aceasta a cerut să fie păsuită o perioadă, care acum se apropie de final.
Mai mult, directorul Muzeului Județean de Istorie Botoșani, administratorul spațiului în cauză, a notificat Consiliul Județean că nu mai este de acord cu prelungirea închirierii lui, în contextul în care proiectul de modernizare a clădirii Muzeului avansează și va trebui să caute spații pentru a-și muta activitatea.
În acest context, deși înțelegem poziția administratorului City Gallery, care a purtat ample discuții cu reprezentanții Consiliului Județean, dezavuăm presiunile publice făcute de către acesta”.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Nereguli prin Piața Centrală: Șoferi pe legea lor și mizerie
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Declarația zilei 14 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 14, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 14, 2024