De la condiții de igienă în unitățile de alimentație publică, în ședința de la Prefectură s-a trecut la partea de colectare selectivă a deșeurilor, care prin nerealizare are un impact asupra mediului și poluează.
A prezentat acest material directorul de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani.
Eugen Mateciuc a arătat că la acest moment județul Botoșani are 3% grad de valorificare a deșeurilor, iar ținta este de 50% în anul 2020.
Ceea ce este foarte dificil, în condițiile în care cetățenii din Botoșani încă nu sunt educați în a selecta deșeurile pe care le aruncă la ghenă, adică să pună resturile menajere separat de plastic, metal sau hârtie.
”O bună gestionare a deșeurilor poate contribui la reducerea emisiilor cu efect de sferă, în special gazul metan, creșterea eficienței utilizării resurselor, economisirea și reducerea consumurilor de materiale prin intermediul deșeurilor, prevenirea, reutilizarea, reciclarea și recuperarea de energie din resurse regenerabile”
Eugen Mateciuc, director executiv APM
Iar cauzele pentru care nu se colectează selectiv sunt mai ales de natură tehnică, adică inexistența infrastructurii de colectare a deșeurilor precum și sustragerea materialelor reciclabile și neluarea măsurilor de către autorități privind furtul de deșeuri.
La depozitul ecologic de la Stăuceni, există o stație de sortare care este funcțională dar nu este utilizată. Paradoxal, mașinile sunt răsturnate pe rampă iar selectarea se face manual.
Lovitură de teatru la Spitalul Județean: Corneliu Prepeliță poate reveni pe post
Oana Sava
Feb 06, 2025
Expoziția cu dinozauri NU se mai deschide astăzi la Botoșani
Oana Sava
Feb 06, 2025
Controale rutiere pe DE 58: Amenzi și certificate retrase pentru șoferii indisciplinați
Redacția Botoșăneanul
Feb 06, 2025
Tineri reținuți de polițiști: Au furat materiale de construcție de aproximativ 3.000 de lei
Redacția Botoșăneanul
Feb 06, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile