Reprezentanţii Corpului Profesional al Mediatorilor (CPMJ) din judeţul Botoşani au purtat în această miercuri, 24 iunie 2015, o discuţie referitoare la cum îşi pot rezolva botoşănenii problemele de ordin juridic, fără a mai ajunge însă într-o sală de judecată.
Cetăţenii care în mod normal nu şi-ar permite serviciile unui mediator, pot apela la ajutorul unui astfel de specialist, iar pentru a sprijini acest demers au fost lansate două proiecte “România mediază” şi “O societate a dialogului”.
În discuţie au fost aduse mai multe situaţii în care un conflict poate fi rezolvat rapid şi “discret”, cu ajutorul unui mediator, fără ca cei implicaţi să mai ajungă în faţa unui judecător. Iar asta deoarece un mediator are rolul de a-i face pe “certaţi” să se împace între ei.
“Într-o mediere nu este ca în justiţie, unde soluţia este impusă. Aici soluţia este aleasă de către părţi, cad de comun acord, nu le impune nimeni o soluţie, ei cu ajutorul profesioniştilor identifică acea soluţie şi pot pleca prieteni fără ca cineva să le impună o rezolvare”, a declarat Tiberiu Roman, vicepreşedinte al CPMJ Botoşani.
Totodată, la întrunirea care a avut loc miercuri, 24 iunie, s-a vorbit si despre situaţii hilare în care, în momentul în care ajungeau la mediator, certaţii îşi dădeau seama de absurditatea conflictului şi asta se întâmplă de obicei pentru că “părţile nu au cunoscut adevărata problemă sau adevăratele motive ale şi în faţa specialistului ajungeau să îşi spună <
O altă problemă cu care s-au confruntat de multe ori botoşănenii, în ultima perioadă numărul acesta fiind în creştere, iar asta deoarece comerţul virtual a început să urce tot mai mult, au fost ţepele pe care le-au primit de la comercianţii îşi vând marfa în magazine online, care nu mai acceptă ca produsele să le fie returnate.
“Eu prefer comerţul online, iar cu singuranţă că în ultima vreme toată lumea preferă să facă asta. Aţi apelat la această achiziţie, dar nu întotdeauna cei care aleg asta sunt mulţumiţi. Sunt vânzători care acceptă returnarea produselor şi restituirea sumelor de bani, sunt care nu acceptă.”, a declarat Marinela Popa, preşedinte CPMJ Botoşani, aceasta specificând şi faptul că există pârghiile legale, şi la nivel european pentru a fi soluţionate şi astfel de “ţepe” pe care le primesc botoşănenii când cumpără ceva din magazinele virtuale.
[[galerie-foto]]
Un botoșănean declarat cea mai obedientă slugă a lui Ceaușescu, dormea la ușa dictatorului
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024