Cu flori, crenguțe de busuioc și lumânări aprinse în mâini, pitind șoapta rugăciunii sub mască, botoșănenii au ieșit și în acest an să dea mărturie de credință și să își rostească din nou încrederea în puterea Sfintei Cruci.
Luni, 14 septembrie, începând cu ora 18.00, o parte a intersecției din zona Bazarului a fost închisă circulației mașinilor, sute de botoșăneni adunându-se lângă Monumentul Sfintei Cruci. În aprigă zi de post, marcat în acest an și de restricții, creștinii s-au adunat ca în fiecare an în jurul Sfintei Cruci. Chiar dacă au fost atenționați să nu stea prea aproape unii de alții, chiar dacă au fost mai puțini copii decât altădată, credincioșii din toate parohiile Botoșaniului s-au simțit la fel de uniți în rugăciune.
Au săvârșit slujba religioasă, lângă monumentul Sfintei Cruci, părintele protopop Lucian Leonte, alături de pr. Daniel Dascălu, de la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, și de pr. Petru Fercal, de la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani.
Sute de botoșăneni – de la prunci până la oameni în vârstă - au asistat la rugăciune și au primit la final binecuvântarea preoților. Au fost rostite rugăciuni și pentru elevi și profesori, la începutul unui nou an școlar, unul dificil din cauza pandemiei.
”Ne bucurăm că am reușit să ne adunăm aici, lângă acest sfânt catarg al orașului. Pentru că Sfânta Cruce de aici este cu adevărat catargul corabiei în care ne aflăm cu toții, în care trăim, în care ne rugăm lui Dumnezeu, în care avem speranțe. În această adiere ușoară de vânt răcoros, suntem încredințați că efectul venirii dvs. este adierea ușoară de har, de putere a lui Dumnezeu care pătrunde sufletele tuturor pentru că ați dorit să fiți aici, în fața Sfintei Cruci, împreună cu preoții dvs. Și cu sufletul deschis să plecați acasă cu Dumnezeu, pentru că de el avem multă nevoie acum și întotdeauna.
Amintiți-vă că această corabie, a celor care îl iubesc pe Dumnezeu și cred în El și trăiesc după Evanghelia Lui a fost și aceea a Apostolilor. Sfântul Petru a și crezut, dar s-a și îndoit și se afunda, când a ieșit de pe corabie, în starea de îngăduință. Să luăm aminte să nu ne îndoim niciodată, pentru că corabia Bisericii nu greșește niciodată țărmul, adică Împărăția lui Dumnezeu. De ce? Pentru că este condusă acolo de Dumnezeu.
Amintiți-vă de asemenea că pe corabia în care se aflau apostolii atunci când Hristos era pe corabie, apostolii au spus Tu ești Fiul lui Dumnezeu. Și inima noastră se hrănește din lumina slavei Lui care curge în fiecare suflet, care ne spală, ne limpezește gândurile, ne dă putere să mergem mai departe prin valurile acestea întunecate ale vremurilor pe care le trăim și pe care nu le putem învinge decât stând în corabia Mântuitorului Iisus Hristos, adică în biserică,
Pr. Lucian Leonte, protopop de Botoșani
Preotul Lucian Leonte a făcut apoi trimitere la vremurile pe care le străbatem cu toții, în care înțelepciunea este mai necesară ca oricând, pentru a găsi calea adevărată, pentru a discerne binele de rău.
”Avem nevoie de înțelepciune, dar nu de orice fel. Nu înțelepciune care vine din cărți sau din experiența vieții, ci avem nevoie de Înțelepciunea revărsată de Dumnezeu în inimile noastre, care simte binele, care deosebește binele de rău. Acum suntem puși în atâtea situații, în care trebuie să alegem ce să facem și ce să nu facem, lângă cine să stăm și lângă cine să nu stăm și pe cine să ascultăm și să nu ascultăm. Este multă înșelare, iar omul trebuie să decidă, iar dacă este singur, fără harul Lui Dumnezeu, nu va ști ce îl ajută, pe îl întărește împotriva răului, oricare ar fi acest rău”,
Pr. Lucian Leonte, protopop de Botoșani
În ziua Înălțării Sfintei Cruci se citește la Sfânta Liturghie Evanghelia din Vinerea Mare, în care este prezentată toată durerea de pe Golgota. Biserica Ortodoxă nu desparte pe Mântuitorul de Crucea Sa. Din acest motiv, Biserică i se adresează ei că unei persoane. Astfel, harul pe care îl primim prin Sfânta Cruce este atât de mare, încât trebuie să ne apropiem de Sfânta Cruce prin post, spun învățăturile creștine.
De aceea, prin cruce nădăjduim să primim biruința asupra tuturor necazurilor și suferințelor din viață și binecuvântare de la Hristos Dumnezeu.
”Sfânta Cruce a fost stropită de sângele Mântuitorului Hristos cel răstignit. Și acest sânge a sfințit lemnul Sfintei Cruci, iar prin sfințirea pe care o face preotul în rânduiala de la biserică se transmite același har fiecărui semn al sfintei cruci. Fie că este o troiță la marginea drumului, fie o sfântă cruce pe perete în casa dvs. sau crucea pe care o purtați dvs. Aceeași putere Dumnezeu o dă semnului Sfintei Cruci, pentru că în acest semn lucrează și omul și Dumnezeu. Dumnezeu dă harul, iar noi primind harul și îl transformăm în faptă. De aceea trebuie să cinstim Sfânta Cruce și mai ales să fim atenți să fie sfânta cruce ortodoxă”,
Pr. Lucian Leonte, protopop de Botoșani
Pe 14 septembrie, de ziua Înălțării Sfintei Cruci, sărbătorim amintirea a două evenimente din istoria lemnului Sfintei Cruci. Primul face referire la descoperirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului, de către Patriarhul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335. Acest fapt minunat se datorează Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin. Al doilea ne aminteșste de aducerea Sfintei Cruci de la perși în anul 629, în vremea împăratului Heraclius, care a depus-o în Biserică Sfântului Mormânt din Ierusalim, după ce Patriarhul Zaharia a înălțat-o înaintea credincioșilor, pe 14 septembrie 630.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Marius Budăi: PSD este garanția creșterii veniturilor românilor!
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Intervenție la lăsarea nopții, muncitorii de la Apă au remediat avaria
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Mizerie găsită de comisarii de la Garda de Mediu la Dorohoi
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
ANUNȚ Primăria Botoșani privind termenul de plată a taxei de salubritate
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
S-a spart gașca: Tineri gălăgioși „împrăștiați” de Poliția Locală
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024