Sute de copii abandonează școala din cauza sărăciei.
Mii de elevi din nordul Moldovei frecventează cursurile școlare doar pentru a primi de mâncare caldă sau pentru a încasa bursele sociale. Această realitate cruntă este mai des întâlnită în mediul rural și este cauzată de sărăcie, dar și de un mediu familial dezorganizat.
Potrivit rapoartelor Eurostat, România se află pe primul loc, la nivelul Uniunii Europene, în privința riscului de sărăcie și excluziune socială pentru copii și tineri până la 18 ani, cu un procent de 41.5%. Cu alte cuvinte, mulți copii dar mai ales adolescenți abandonează scoala, mai ales din cauza sărăciei sau a unui mediu familial precar, dezorganizat. Cele mai afectate regiuni sunt cele din Oltenia și Moldova, conform adevarul.ro.
În nordul Moldovei, la Botoșani, sute de copii abandonează, anual, scoala din cauza sărăciei. Este vorba mai ales de copii din mediul rural, din cătune izolate, sărace și fără nicio perspectivă. Alte mii de copii, mai ales de la țară, mai dau încă pe la școală doar datorită burselor sociale și a pachetelor alimentare puse la dispoziție de Primării sau de programe guvernamentale.
În județul Botoșani sunt 60.000 de școlari și preșcolari, iar o parte dintre aceștia învață la școli din mediul rural. Cei din familiile foarte sărace merg la culcare, de multe ori, cu burta goală. Sunt destule cazuri în care muncesc în gospodărie, în loc să învețe, tocmai pentru a-și ajuta familia.
„Oamenii au animale. Care sunt săraci, din acele animale trăiesc. Copiii fac parte din familie, de mici se apucă de muncă cu părinții. Că altfel se culcă cu burta goală. Numai de școală nu le mai arde! Matale ai citi poezii dacă te doare burta de foame sau ești rupt de oboseală?”,
spune un sătean din Baranca, comuna Hudești, una dintre cele mai nevoiașe comunități din județul Botoșani.
Mulți dintre aceștia abandonează școala destul de devreme. Despre liceu nici nu poate fi vorba. Tocmai de aceea, peste 150 de școli din județul Botoșani, din mediul rural, au accesat un program guvernamental prin care elevii primeau o masă caldă la școală. La școli din Hudești, Ungureni, Todireni, Albești, dar și multe alte comune din județul Botoșani sunt copii care vin la școală tocmai pentru că pot mânca ceva gratuit.
„Asta este realitatea, vin la școală ca să mănânce. Pentru unii, de multe ori, este cea mai consistentă mâncare pe care o au zilnic”,
precizează Viorel Toma, edilul din Hudești.
Școala din Curtești este, de asemenea, inclusă în acest program.
„Copiii din familiile cu probleme financiare și sociale sunt îndreptați către absenteism. Unul din motivele pentru care vin la școală ar fi și această masă caldă”,
spune Bogdan Tănasă, directorul școlii din Curtești.
Alte primării, precum cea de la Drăgușeni, hrănește câte o sută de școlari, zilnic, din bugetul comunei, tocmai pentru a-i motiva să învețe și să vină la școală. Alte comune oferă pachete alimentare elevilor, pentru a mânca la școală.
Sătenii din cătunele județului Botoșani mărturisesc că mulți copii vin la școală atrași de acea bursă socială oferită de statul român elevilor din familii nevoiașe, respectiv 300 de lei lunar.
„Dacă nu ar fi aceste burse sociale, nu ar veni prea mulți la școală. Pentru că sunt din familii care fie nu au cu ce să-i trimită la școală, fie nu le pasă dacă copiii învață sau nu. Îi trimit la școală să stea acolo în bancă și să ia banul. De învățat, care cum vrea”,
mărturisește un localnic din satul Mănăstireni.
Primirea acestei burse este condiționată de venirea la ore, astfel că elevii trebuie, vrând-nevrând, să fie prezenți la școală ca să poată primi bursele.
(Sursă foto: Viva FM)
Expoziție de fotografie organizată de Centrul de Creație
Oana Sava
Jan 08, 2025
Centru medical de la Botoșani ÎNCHIS din această lună
Oana Sava
Jan 08, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 08, 2025
Tipuri de debitmetre industriale
Redacția Botoșăneanul
Jan 08, 2025
APEL pentru un botoșănean internat la Terapie Intensivă care are nevoie de sânge
Oana Sava
Jan 08, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile