Oficial, dacă ar fi să ne raportăm la cutumele alegerilor, voturile oamenilor sunt acordate partidului în primul rând și mai apoi omului. Depinde de scrutin. 6 decembrie 2020 a demonstrat că această practică nu și-a pierdut din valabilitate. Dimpotrivă chiar, a atins un nivel de neimaginat.
Pentru că în seara de duminică, imediat după închiderea urnelor, pe buzele tuturor se aflau trei litere: AUR.
Partidele tradiționale din politica românească nici nu au luat în calcul măcar să includă în macheta de numărare paralelă și voturile care s-ar fi dus spre AUR, anticipându-le infime. Nici cei de la PSD și nici liberalii. Abia după aflarea rezultatelor din câteva zeci de secții de votare politicienii obișnuiți cu fenomenul și-au dat seama că la calcule nu le ies niște voturi. Multe voturi.
Suficiente cât să ducă acest AUR la nivel județean pe locul 3 în preferințele alegătorilor, atâția câți au fost ei. Și cât să lase în urmă partide cu oarecare notorietate precum PMP sau Pro România.
Din lista candidaților de la Botoșani pentru alegerile parlamentare abia dacă se poate vorbi despre doi oameni care au avut cât de cât contact cu viața publică de la Botoșani și care oricum nu au avut parte de vizibilitatea necesară unei campanii electorale.
către candidații:
Cosma Dorinel - inginer (foto jos, dreapta)
Rotaru Pamfil - inginer
Mascan Adrian – inginer (foto jos, stânga)
Antochi Olga – economist
Melinte Rodica – agent comercial
către candidații
Feodorov Lucian – inginer
Grădinaru Radu Vicențiu – jurist
Antochi Constantin – economist
Onofrei Constantin – inginer
Iancu Ciprian – tehnician
Muraru Petru Claudiu – preot
Rotariu Maricica – magazioner
Avădănei Mioara – economist
AUR a înregistrat peste 14% în Suceava (cel mai mare rezultat, 14,72%), Botoșani (14,62%), Neamț (14,4%) și Constanța (14,2%). Procente ridicate au fost obținute de noua alianță și în Vrancea (13,43%), Vaslui (12,73%), Iași (12,13%) și Bacău (11,57%).
Cele mai mici procente au fost înregistrate de AUR în Olt (5,81%), Giurgiu (5,58%), Dolj (5,17%) și București (5%). În unele județe, Alianța pentru Unirea Românilor nu a atins pragul minim de 5% care îi permite să intre în Parlament.
De fapt, alegătorii din Botoșani au votat o himeră. Un mesaj promovat mai ales pe rețele de socializare. Un mesaj cu care au simțit că rezonează. Un mesaj și atât.
Cu asta vor rămâne în următorii patru ani de zile după ce și-au dat votul unui partid care nu are nici măcar filială la Botoșani și nici nu a prezentat vreun program concret prin care să indice cum și cât de bine vor trăi cei 29.851 de botoșăneni care au visat la...AUR.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Un botoșănean la un pas să rămână fără casă din cauza unui coș de fum
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Ciolacu la un pas de dezastru: USR îi cere să își recunoască înfrângerea
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Renașterea Botoșaniului pune presiune pe Poli Iași înaintea derby-ului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
După 37 de ani de aşteptare, barajul Vârfu Câmpului intră pe agenda Guvernului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024