După amenințarea cu închiderea Primăriei pentru datoria uriașă cauzată de falimentara Termica, actualul edil-șef se află în fața unui nou impas decizional pe fondul unei nevoi generale a comunității. Continuarea proiectului european pentru reabilitarea infracturii pentru transportul cu tramvaiul este pusă la acest moment sub semnul întrebării.
Modul anevoios din România în care sunt implementate proiectele europene decurge cam așa: faza de depunere a fișelor, evaluarea pentru eligibilitate, aprobarea programului, semnarea contractului de finanțare, organizarea licitației, desemnarea unui câștigător și în sfârșit deschiderea șantierului (dacă nu au existat contestații la licitație care să fie tranșate de judecători).
Această procedură se consumă în România în ani și se ajunge astfel ca de la scrierea unui proiect până la implementarea lui efectivă prețurile inițiale să fie de mult timp perimate.
9 februarie 2015
Este prezentată ideea de transport modern la Botoșani și este vehiculată o sumă de 28 de milioane de euro. Pe atunci era primar Ovidiu Portariuc, care preciza și programul european în cadrul căruia pot fi atrase aceste sume.
15 februarie 2016
PROMISIUNE: Primul proiect european pe care l-ar semna Primăria vara asta
11 decembrie 2017
Proiectul de 32 de milioane de euro de la Primărie, tot mai aproape! Dispar tramvaiele
Abia doi ani mai târziu sunt depuse fișele de proiect la Agenția de Dezvoltare Regională Nord – Est unde s-a deplasat primarul Cătălin Flutur.
24 decembrie 2019
După alți doi ani este semnat contractul de finanțare.
Însă asta nu a însemnat că licitația a fost organizată imediat.
În vara lui 2020 licitația pentru transport modern la Botoșani a fost publicată pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Nu s-a prezentat nimeni la procedura care ulterior a fost reluată. Și s-a ajuns la situația în care să fie deschisă o negociere directă cu firmele care au arătat un oarecare interes pentru efectuarea lucrărilor.
Traseu 101 - 67.481.894 lei
Traseu 102 - 67.704.279 lei
*în ambele contracte echivalentul în euro se ridică undeva la un prag de 14 milioane de euro
După ce au fost reactualizate prețurile în concordanță cu realitățile vremurilor actuale, s-a ajuns la o valoare de 19 milioane de euro pentru un traseu, respectiv 20 de milioane de euro pentru celălalt.
„Astăzi avem nevoie în municipiul Botoșani de 67,3 milioane lei ca să ducem la bun sfârșit acest proiect. Și iată vin în fața dvs. cu o rugăminte: să ne ajutați în efectuarea unei consultări publice, în care să întrebăm cetățenii dacă își mai doresc tramvaie în municipiul Botoșani în aceste condiții. Cu o contribuție a municipiului de 67 de milioane sau dacă renunțăm la acest proiect și așteptăm următorul exercițiu financiar cu schimbarea transportului cu tramvaiul și achiziția de autobuze electrice”,
Cosmin Andrei, primar
Adică undeva la 13 milioane de euro ar trebui să fie partea de contribuție a Primăriei Botoșani pentru implementarea acestui proiect.
Bani pentru care s-ar contracta un credit. Lucru care ar însemna îndatorarea orașului pentru mulți ani de acum încolo cu 13 milioane de euro, sumă care ar putea fi folosită pentru multe dintre altele nevoi pe care le au botoșănenii.
Cosmin Andrei explică faptul că: „Este o decizie grea. Municipiul Botoșani nu are o tradiție în circulația cu tramvaiul. Au fost introduse după revoluție” și că societatea se află într-o evoluție continuă, ceea ce înseamnă că poate fi modificată și optica privitoare la transportul modern de la Botoșani.
Concluzionează: „Este nevoie de transport cu tramvaiul, dar nu cu orice preț”.
Și cere ajutorul botoșănenilor care să-i răspundă pe toate canalele disponibile dacă există o necesitate reală a implementării acestui proiect la Botoșani.
Implementarea proiectului a întârziat foarte mult. Exercițiul financiar 2014 – 2020 oficial a fost încheiat, acum e în prelungire. Însă proiectul privitor la modernizarea căilor de rulare s-a blocat la faza de licitație, după ce a trecut prin mâinile a trei primari.
Unde, când și cum, dar mai ales cine a greșit, probabil că se știe, însă la nivel restrâns. Deocamdată orașul se află în situația actuală.
„Cu toate eforturile noastre, acest decalaj (de ani, n.r.) a condus la organizarea unei licitații la care am primit oferte foarte mari din cauza scumpirii materialelor de construcție. Nu ne mai mai încadrăm sub nicio formă în cofinanțarea inițială pentru că devizele de lucrări sutn deja perimate”,
Cosmin Andrei, primar
Nu există vreo siguranță că suma necesară pentru acoperirea valorii reactualizată ar putea veni de la alte foruri.
„De la CJ nu sunt perspective pentru valorile acestea mari, pentru că execuția bugetară o știm. Sprijin guvernamental am cerut, am trimis nenumărate adrese și pentru alte proiecte și am primit același răspuns, că nu primim bani. De altfel, Guvernul Cîțu ne-a arătat care este direcția, la ultima rectificare bugetară nu am primit nicio sumă. A primit orașul Flămânzi 1 milion de lei, orașul Botoșani niciun leu, deși solicitarea pe care am făcut-o a fost de 25 de milioane de lei”,
Cosmin Andrei, primar Botoșani.
Astfel se ajunge la situația din care să fie aleasă varianta cea mai avantajoasă pentru oraș și cetățeni: un credit de 13 milioane de euro sau renunțarea la proiect în perspectiva noului exercițiu financiar?
În următoarele două-trei săptămâni ar urma să fie luată o decizie, iar primarul să meargă în fața Consiliului Local cu o propunere.
„Am discutat la ADR Nord-Est și noul POR va fi cu această axă de finanțare – transport public efectuat cu autobuze electrice, program la care au achiesat și alte municipalități pentru că au putut sau dacă nu, putem accesa bani, dacă vor fi ghiduri de finanțare ținând cont că noul Program de Redresare și Reziliență pune accent pe protecția mediului și vom fi eligibili pentru achiziția de autobuze electrice și pe acest program”,
Cosmin Andrei, primar Botoșani.
În cazul în care s-ar renunța la proiectul pentru reabilitarea infrastructurii, de anul viitor Primăria Botoșani intenționează să înceapă scoaterea dalelor de tramvai din tot orașul: „Etapizat în anii următori, așa cum am făcut pe strada Viilor, pe strada Nicolae Iorga, scoatem dalele de tramvai, asfaltăm suprafețele afectate, redăm circulației benzile care sunt pe alocuri folosite exclusiv de către tramvaie și mă refer aici la scuaruri, dezafectăm scuarurile. Dar aceste lucrări le facem etapizat pentru că nu suportă bugetul local intervenții pe toată lungimea căilor de rulare”.
În etapa de consultare a cetățenilor, urmează să fie organizată inclusiv o ședință la Primărie, pe marginea acestui subiect.
Botoșăneanul a inițiat și un sondaj pe această temă. Puteți răspunde pe prima pagină a ziarului nostru, pe pagina de Facebook Botoșăneanul sau pe contul de YouTube, TV Botoșăneanul.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Bilete disponibile la meciul dintre FC Botoșani și Farul Constanța – PREȚURILE
Oana Sava
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024