Deputatul Nicolae Păun a inventat o nouă metodă de a deturna bani europeni: ar fi scos din conturile Asociaţiei Partida Romilor peste 846.000 de lei prin contracte fictive de împrumut. O spun procurorii care-l anchetează pe parlamentar pentru corupţie, scriu reporterii de la ziarul Adevărul.
Noi acuzaţii au fost aduse deputatului Nicolae Păun (Partida Romilor) în dosarul în care este cercetat pentru deturnare de fonduri şi spălare de bani, prin derularea a două proiecte cu finanţare europeană de către Asociaţia Partida Romilor Pro Europa (APRPE). Nicu Păun ar fi deturnat suma de 846.000 de lei, de la Asociaţia Partida Romilor prin intermediul unor contracte fictive. Detaliile apar în cererea procurorilor DNA prin care au cerut prelungirea arestării preventive a parlamentarului, potrivit unor surse judiciare. Păun este cercetat pentru şapte infracţiuni, printre care spălarea banilor, deturnare de fonduri, cumpărare de influenţă şi influenţarea declaraţiilor. „Din audierile martorilor şi din informaţiile obţinute în urma percheziţiei informatice a rezultat o nouă metodă de însuşire, în mod ilicit, a fondurilor europene: retrageri de numerar din conturile Asociaţiei Partida Romilor, în baza unor contracte de împrumut încheiate în mod fictiv“, au precizat, pentru „Adevărul“, surse judiciare.
Cei care l-ar fi turnat pe Păun ar fi fost chiar subalternii săi de la asociaţie. Interogaţi pe 21 martie 2016, aceştia au spus anchetatorilor că cei 846.000 lei au scoşi din conturile APRPE deschise la Banca Comercială Română , urmare a unei adrese, din data de 22 octombrie 2014, semnate de Păun, sub pretextul restituirii unor datorii. Potrivit surselor judiciare, contractele de împrumut fictive au fost semnate, din partea Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”, de către Nicolae Păun, preşedintele Partidei Romilor Pro Europa, managerul general al Partidei Romilor, Florentina Rotariu, avocata Maria Bichescu şi, inclusiv, de Iulian Paraschiv, în calitate de manager de proiect. „Fapt ce alungă orice dubiu legat de scopul comiterii faptelor“, arată sursele citate. Procurorii i-au audiat în dosarul în care Nicolae Păun este arestat pentru 30 de zile pe fostul ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, şi pe şeful IPJ Gorj, comisarul-şef Viorel Salvador Caragea.
Deputatul Nicolae Păun a fost arestat preventiv, pe 27 februarie, de instanţa supremă, care a admis cererea procurorilor DNA, în dosarul în care este acuzat de deturnare de fonduri şi spălare de bani prin derularea a două proiecte cu finanţare europeană de către asociaţia Partida Romilor. Pe 22 martie, Curtea Supremă a prelungit mandatul emis pe numele deputatului. Procurorii au arătat, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că au fost audiate mai multe persoane, domiciliate în judeţele Suceava, Botoşani şi Cluj, care figurează în grupul-ţintă din proiectele cu fonduri europene derulate prin asociaţia Partida Romilor. Dintre cele 158 de persoane audiate, 110 (aproximativ 70 la sută) au declarat că nu au completat niciun formular individual de înregistrare a grupului ţintă. Alte nouă persoane audiate au declarat că au completat formularele individuale de înregistrare a grupului ţintă, dar nu au participat la niciun curs. Mai mult, persoane analfabete care au semnat declaraţiile de martori prin aplicarea amprentei figurează cu semnături indescifrabile în formularele de înregistrare a grupului ţintă.
MAI: Zeci de semnalări privind continuarea propagandei electorale în Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Biroul Electoral Central a publicat buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024 – turul I
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
MM Stoica a găsit vinovatul pentru eșecul cu Botoșani: Mai avea puțin și ducea zidul în poartă
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Iarna se instalează în forță: Ninsori abundente și viscol în toată țara
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024