Mii de angajați și-au pierdut locul de muncă la nivel național, iar Botoșaniul se află printre județele unde au avut loc cele mai multe concedieri colective.
O analiză a Ziarului Financiar pe baza răspunsurilor primite de la inspectoratele teritoriale de muncă din 19 judeţe arată că fenomenul concedierilor colective s-a instalat în piaţă şi afectează angajaţi din fabrici, din construcţii, dar şi din comerţ.
Cel puţin 3.000 de salariaţi din diverse industrii şi-au pierdut locul de muncă în urma deciziilor de concedieri colective luate de angajatori în primele trei luni ale anului, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor centralizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din 19 judeţe.
ITM-urile judeţene nu oferă date privind numele companiilor, dar indică numărul de angajaţi afectaţi şi sectoarele de unde vin concedierile colective. Cele mai „lovite“ industrii, din care sute de angajaţi au plecat în primele luni din 2024 sunt industria textilă şi industria de îmbrăcăminte.
Peste 500 de angajaţi care lucrau în aceste două industrii au rămas fără loc de muncă în perioada ianuarie-martie 2024, potrivit unor date transmise către ZF de Inspectoratul Teritorial de Muncă aferent fiecărui judeţ.
Cei peste 500 de angajaţi din industria textilă şi de îmbrăcăminte care şi-au pierdut locurile de muncă lucrau în firme din judeţele Olt, Vâlcea, Bacău, Sibiu, Dolj, Prahova, Vrancea şi Botoşani.
Reamintim că la Botoșani, aproape 80 de salariați de la Formens au fost concediați.
Cele mai multe concedieri din aceste industrii au fost înregistrate în judeţul Dolj, unde o singură companie a dat afară 111 angajaţi, potrivit ITM Dolj.
În urmă cu 15 ani, în aceste industrii lucrau mai bine de 300.000 de salariaţi, în timp ce astăzi mai sunt de aproape trei ori mai puţini.
Un secretar de stat ne liniștește
La finalul lunii martie, în cadrul unei conferinţe organizate de ZF, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, spunea că nu ne aflăm încă în zona în care să vorbim despre concedieri colective .
„Am înţeles că ar exista îngrijorări dintr-o zonă a pieţei cum că există riscul să ne trezim în faţa unor concedieri. Am vorbit chiar săptămâna trecută cu toţi directorii de AJOFM-uri din ţară, nu ne aflăm încă în acea zonă, dar le-am rugat să fie foarte atente, să monitorizeze situaţia punctual“, spunea atunci Vasilcoiu.
De la începutul anului au existat informaţii privind procese de disponibilizare în special în companii din sectorul IT, dar sunt multe alte sectoare afectate deja de acest fenomen.
Bogdan Badea, CEO al eJobs, spunea recent pentru ZF că există în România acest fenomen al concedierilor silenţioase, în care nu vedem atâta PR ca la Google sau Facebook când se fac concedieri, dar asta nu înseamnă că ele nu se întâmplă.
(foto – depositphotos.com)
Activitatea RAR, în continuare blocată: CÂND pot fi eliberate documentele
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Elias Charalambous după eșecul de la Botoșani: Nu am ce să le reproșez jucătorilor mei
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
ACUM: Viorel Iliuță prezintă planul Forței Dreptei pentru județ, la ”Botoșăneanul TV” – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024