Botoșani, unul dintre cele mai sărace județe din România, are de fapt un potențial agricol imens, spun specialiștii în domeniu. Datorită caracteristicilor sale geografice, dar și a tradițiilor agro-zoo ale localnicilor, această zonă nord-moldavă poate hrăni mai bine de 10% din populația țării.
Botoșani, conform statisticilor naționale, este unul dintre cele mai sărace județe din România. Mai precis, după criteriul PIB-ului pe cap de locuitor, județul Botoșani ocupă penultimul loc, după Vaslui. Cu toate acestea, în mod paradoxal, acest județ sărac are de fapt un potențial uriaș, mai ales din punct de vedere agricol.
De altfel, în anii comunismului era supranumit „Bărăganul Moldovei” datorită producțiilor, dar și a capacității sale agricole. În prezent, spun specialiști în agricultură, acest județ sărac de la capătul României are capacitate de a hrăni mai bine de 10% din populația României.
Ionică Nechifor este un fermier și cercetător cu experiență în domeniul zootehnic, mai ales în creșterea ovinelor, în județul Botoșani. Acesta, spune că județul are o capacitate uriașă de producție în domeniul agricol, fiind capabil să depășească cu mult nevoile populației locale, potrivit adevarul.ro.
Adică poate hrăni și alte județe, dar este capabil și de un export susținut de produse agricole de bună calitate. ”Județul Botoșani poate hrăni circa două milioane de cetățeni, și noi suntem 370.000. Deci avem un potențial extraordinar”, spune Ionică Nechifor.
Afirmațiile specialistului botoșănean sunt susținute de o serie de caracteristici economice și geografice ale Botoșaniului. Județul Botoșani are peste 400.000 de hectare de teren arabil, cu o calitate a solului greu de egalat. La Botoșani se află celebrul cernoziom cambic de Mileanca, un sol care dacă este cultivat la timp dă producții record.
Cristian Delibaș, directorul Direcţiei Agricole Botoșani
”În judeţul Botoşani se află printre cele mai bune soluri din România. Vorbim aici de cernoziomul cambic de Mileanca. Este un pământ cu proprietăţi uluitoare în domeniul agricol. Aceste tip de sol întâlnit în câmpiile fertile din jurul râurilor Botoşanilor este aur pur pentru cei care vor să facă agricultură. Se remarcă în principal Lunca Prutului, care coboară până către Galaţi”
Afirmațiile specialistului botoșănean sunt susținute de o serie de caracteristici economice și geografice ale Botoșaniului. Județul Botoșani are peste 400.000 de hectare de teren arabil, cu o calitate a solului greu de egalat. La Botoșani se află celebrul cernoziom cambic de Mileanca, un sol care dacă este cultivat la timp dă producții record.
Cristian Delibaș, directorul Direcţiei Agricole Botoșani
”În judeţul Botoşani se află printre cele mai bune soluri din România. Vorbim aici de cernoziomul cambic de Mileanca. Este un pământ cu proprietăţi uluitoare în domeniul agricol. Aceste tip de sol întâlnit în câmpiile fertile din jurul râurilor Botoşanilor este aur pur pentru cei care vor să facă agricultură. Se remarcă în principal Lunca Prutului, care coboară până către Galaţi”
Și din punct de vedere zootehnic, Botoșaniul are un potențial extraordinar. O parte a județului are relief de stepă, ideal pentru creșterea animalelor. Un brand zootehnic al Botoșaniului este oaia karakul de Botoșani, o creație genetică unicat la nivel european.
Această rasă a fost dezvoltată la Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor de la Popăuți, începând cu anul 1948. A fost omologată în anii '80, dar este perfecționată în permanență. Karakulul de Botoșani s-a născut prin încrucișări genetice între karakulul din Uzbekistan și țurcana autohtonă, rezultând o specie rezistentă și performantă. Karakulul de Botoșani este o vedetă a târgurilor internaționale, cu pielicelele sale absolut superbe. Se remarcă mai ales cea de un negru strălucitor, numită ”astrahan”, preferata lui Nicolae Ceaușescu.
De altfel, pielicelele de karakul de Botoșani au câștigat în 2009, la Messe Berlin, un târg expozițional, aflat în top 10 mondial, un premiu foarte important. Pielicelele karakulului de Botoșani sun căutate în Canada, Rusia, Ucraina și Germania. În plus, carnea acestei speci este foarte apreciată în lumea arabă. Pe lângă oierit, există la Botoșani o tradiție aparte a creșterii vacilor de lapte. Mai ales în Valea Bașeului, o câmpie plină cu plante medicinale, laptele vacilor are un gust delicios, unic în Europa.
Județul Botoșani, de altfel, se află în top național din punct de vedere al șeptelului. Tocmai de aceea, în acest județ, se află mulți procesatori de lapte, cu produse tradiționale de top, recunoscute la nivel național dar și internațional. Inclusiv brânza de oaie din județul Botoșani are un gust deosebit, mai ales dacă este de la karakulul de Botoșani.
Citește mai departe de AICI
Care este salariul pe care-l cere Mailat de la echipele din Superliga
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Lupta pentru putere: Cine sunt persoanele care-i vor locul Elisabetei Lipă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Un botoșănean care se credea șofer și un amețit prinși în flagrant de Poliție
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
ACCIDENT rutier în a doua zi de Crăciun, femeie captivă într-o mașină
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
SGR se extinde, noi materiale vor putea fi date spre reciclare și NU mai ajung la ghenă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile