Sâmbătă, 15 ianuarie, Botoșani. Ziua Culturii Naționale, hrănită simbolic din existența celui mai mare poet al românilor.
Cel care despre sine însuși mărturisea, pe o margine de manuscris, ”Dumnezeul geniului m-a sorbit din popor cum soarele soarbe un nour de aur din marea de amar”, păstrează și astăzi aceeași lumină care ne ghidează din ”marea de amar”.
De o vreme, Ziua Culturii s-a strecurat - legal și administrativ - prin ușa întredeschisă și strălucitoare a zilei de 15 ianuarie, astfel făcându-și loc de ziua Poetului tot soiul de alte îndeletniciri frumos ambalate și răsunător prezentate. Fără Eminescu unele, dar adăugându-și aura pretins culturală.
Botoșănenii, însă, păstrează respectul și dragostea pentru poet. La Botoșani se rostește Eminescu, se cântă Eminescu, se simte Eminescu.
Sâmbătă spre seară, două instituții au organizat evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale și lui Mihai Eminescu deopotrivă. Așezate umăr la umăr, la doar o oră distanță, cele două evenimente au strâns laolaltă iubitori de muzică și poezie.
La Filarmonica ”George Enescu”, o ”Seară de muzică și poezie” s-a derulat pentru nu mai mult de 30 de spectatori. Clapele pianului au vibrat sub mâna Corinei Ibănescu, în timp ce acompaniamentul de vioară a fost asigurat de Florin Ionescu-Galați. Muzica a fost însoțită de poezia eminesciană recitată de actrița Dana Bucătaru.
Puțin înainte de ora 18.00, câțiva spectatori au fost nevoiți să părăsească sala Casei de Cultură a Sindicatelor pentru a fi prezenți la spectacolul "Același Altfel Eminescu", prezentat de data aceasta de Teatrul ”Mihai Eminescu”. Un public mult mai numeros, de toate vârstele, venit să îl ”întâlnească” pe gazetarul Eminescu într-o abordare inedită.
”Ne-am propus să facem ceva diferit, un Altfel de Eminescu, ceva inedit, ceva ce nu s-a mai făcut până acum. Un spectacol bazat pe textele publicistice ale lui Eminescu. Selectate, ca tematică, texte care sunt de actualitate, publicistica de acum un secol și jumătate care reflectă aceleași probleme ca în ziua de azi.
Este o premieră aceste spectacol. Ca un fapt divers, sunt implicați toți actorii teatrului, cu excepția celor care sunt în concediu de boală. Toți au partituri pe scenă”,
Lucian Băleanu, director artistic Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani
Regia îi aparține lui Alexandru Vasilache, coordonator de proiect, selecție texte, Lucian Băleanu și Lenuș Teodora Moraru.
”Sper ca acest spectacol să fie o provocare, să ne determine să gândim și să ne determine chiar să îl citim pe Eminescu, lucrurile mai puțin cunoscute și lucrurile care sunt date la index. Dacă pe vremuri Eminescu era interzis, astăzi pur și simplu nu îl citește nimeni”,
Lucian Băleanu, director artistic Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani
Textele sunt selectate din publicistica marelui poet, iar tematica acestora este la fel de actuală acum, ca și în urmă cu peste un secol și jumătate, ”o radiografie a tuturor palierelor societății, care se constituie într-o descriere fidelă a timpurilor noastre, un tablou realist și mereu actual”.
La ora 18.00, toți actorii au urcat pe scenă. O reconstituire a unui așa-zis proces. O costumație adecvată, însă cu un element care situează întregul spectacol în actualitate: măștile. Lumina s-a păstrat într-un clarobscur care a avut darul de a crea o atmosferă incertă și totuși prinsă într-o realitate recognoscibilă, de a lăsa publicul să pătrundă între cele două lumi… ”Viitorul şi trecutul/ Sunt a filei două feţe,/ Vede-n capăt începutul./ Cine ştie să le-nveţe”, parcă își făceau loc versurile eminesciene.
Cezar Amitroaei, Dana Bucătaru, Lorena-Petronela Chiribuță, Sorin Ciofu, Ioan Crețescu, Alexandru Dobynciuc, Florin Aionițoaei, Gheorghe Frunză, Cristina Gheorghe, Bogdan Horga, Silvia Luca, Lenuș Moraru, Andreea Moțcu, Bogdan Muncaciu, Crenola Muncaciu, Gina Pătrașcu-Zamfirache, Valentin Popa, Silvia Răileanu, Lidia Uja, Alexandra Vicol s-au aflat pe scenă. În public, Petruț Butuman, cu reacții și intervenții menite să provoace dinamică, intrigă, legături.
S-au rostit fragmente din articolele publicate sub semnătura lui Mihai Eminescu în ziarele din perioada 1870-1885.
”Am selectat aceste texte ca pe o încercare de recuperare a unui segment mai puțin cunoscut și deloc studiat din creația lui Eminescu. Tematica acestora este la fel de actuală acum ca în urmă cu peste un secol și jumătate. O radiografie a tuturor palierelor societății care se constituie într-o descriere exactă a timpurilor noastre, un tablou realist și mereu actual”, a rostit în debutul spectacolului actrița Lenuș Teodora Moraru.
”Deopotrivă, însă, este o provocare la meditație. Să ne întrebăm, în fața poetului nostru național, unde am greșit, cu ce am greșit, și mai ales de ce greșim în continuare?”
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Vlad Chiricheș a spus ce s-a întâmplat cu FCSB în eșecul de la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Călin Georgescu și Elena Lasconi merg în turul doi
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Portretul unui independent: Cine este Călin Georgescu, câștigătorul primului tur
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Un botoșănean la un pas să rămână fără casă din cauza unui coș de fum
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024