Botoșaniul ar putea fi primul județ din România cu două produse pe circuitul european al schemelor de calitate, odată cu începerea demersurilor pentru atestarea "Usturoiului de Copălău" cu identitate geografică protejată, a declarat, marți, la Botoșani, consilierul ministrului Agriculturii, Ionuț Diaconeasa.
Prezent la Botoșani la o întâlnire de lucru pe tema înregistrării "Usturoiului de Copălău" pe unul dintre sistemele de calitate ale Uniunii Europene, Diaconeasa a subliniat necesitatea ca produsele românești de calitate să fie promovate pe piețele europene.
"Foarte importantă este promovarea acestor produse. Ne dorim să fie o alternativă la ofensiva de marketing agresivă a multinaționalelor, a marketurilor care au strategii foarte bine puse la punct și fonduri de investiții care le susțin în demersurile de promovare. Și noi vrem să ne promovăm produsele românești de calitate și să le punem pe piața europeană acolo unde le este locul și ne dorim să punem și o etichetă gastronomică județului Botoșani, pe lângă eticheta culturală pe care deja o are", a afirmat Diaconeasa.
De asemenea, Botoșaniul are începute demersuri pentru înregistrarea ca produs cu indicație geografică protejată a "Cașcavalului de Săveni". "Suntem în topul național al produselor tradiționale datorită specialiștilor pe care îi avem la nivel Direcției Agricole și datorită potențialului din zona Botoșani și ne putem mândri cu toate categoriile de produse, pe lapte, pe carne, pe panificație, pe băuturi spirtoase și pe dulcețuri de trandafiri", a precizat directorul Direcției pentru Agricultură, Cristian Delibaș.
Autoritățile locale din comuna Copălău au demarat, cu sprijinul Direcției pentru Agricultură, procedurile pentru înregistrarea usturoiului cultivat în localitate, ca produs cu indicație geografică protejată.
Primarul din Copălău, Ciprian Ivanov, susține că o treime dintre localnici se ocupă cu producerea și comercializarea usturoiului, această cultură constituind pentru mulți și unica sursă de venit. El spune că în cel puțin 400 de gospodării din totalul celor 1.100 se întâlnește celebrul usturoi.
"Vrem să înființăm o cooperativă prin intermediul căreia urmărim creșterea productivității și suprafeței cultivate, de la 45 să ajungem măcar la 100 de hectare în primă fază", a afirmat Ivanov, conform Agerpres.
Acesta susține că va face demersuri pentru a obține finanțare în vederea unei capacități de prelucrare a usturoiului, astfel încât acesta să poate pătrunde pe piață prin intermediul hipermarketurilor.(Sursa: Ştiri pe surse)
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024