Biserica „Sf. Nicolae”- Popăuți a fost zidită în anul 1496 ca biserică de mir, fiind ctitorită de către Ștefan cel Mare pe "moșie domnească din hotarul târgului" Botoșanilor, în zona denumită Popăuți.
La nord-vest de clădirea Bisericii se află amplasat un Turn - Clopotnițăde 17 metri înălțime, care datează din aceeași perioadă cu Biserica. El este zidit din piatră brută, cioplită numai la colțuri și la chenarele ușilor și ferestrelor și are trei etaje și acoperiș de șindrilă. În exterior, turnul are formă pătrată în dreptul etajelor I și III și octogonală la cel de-al II-lea.
Turnul avea în trecut o multiplă funcționalitate, el servind și ca adăpost în caz de pericol. În acest sens, se putea urca la etajul întâi numai pe o scară exterioară care putea fi ridicată. La cel de-al treilea etaj se află clopotnița, aici existând patru mari deschideri către cele patru puncte cardinale.
Astfel, Legenda “Turnului de la Popauti” se împleteste cu realitatea istorică.
Auzind Stefan cel Mare că regele Poloniei, Ioan Albert, plănuia să ocupe Moldova, a dat poruncă să se ia masuri pentru apărarea tării și să se ridice un zid de piatra si sa se inalte Turnul Popauti, cu trei caturi, sa se vada dincotro vine dusmanul.
Meșterii au slabit însă lucrul, prinsi de farmecele frumoasei hangite la care acestia mâncau dupa zilele de lucru. Lucrarea nu s-ar fi terminat daca nu venea iarna mai devreme si, pentru ca strugurii nu s-au copt, vinul era acru si nu putea fi baut.
Ștefan cel Mare a poruncit să se folosească acest vin în mortarul construcției, lipitura devenind tare precum cremenea, și așa Turnul Popauti a fost terminat înainte de invazia polonă din anul urmator, 1497. Iar Popăuțiul nu a fost cucerit prin forta armelor niciodată.
Turnul clopotniță de la Popăuți este, alături de turnul Tezarurului de la Mănăstirea Putna și de turnurile-clopotniță de la Mănăstirea Bistrița și de la Sf. Ioan Domnesc din Piatra Neamț, una dintre puținele construcții de acest gen păstrate din vremea lui Ștefan cel Mare!
(Text: CNIPT Botoșani, Foto: Adrian Măcincă, Tabăra Căutându-l pe Eminescu)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Șfaițer nemulțumit că Poli Iași nu a bătut Rapidul: Nu am prins-o într-un moment extraordinar
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Preoteasa din Botoșani lansează un nou apel: Un cuplu caută nași de cununie și verighete
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
LICITAȚIE la Consiliul Județean pentru întreținerea drumurilor județene
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Noi localități afectate de Codul Galben valabil în această dimineață la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile