Teritoriul de astăzi al județului Botoșani este un adevărat leagăn al civilizației și culturii umane de pe teritoriul României. Cu o istorie de peste 120.000 de ani, aceste ținuturi au fost locuite de la vânătorii de neanderthal și până la comunitățile multientice ale României interbelice.
Aparent, Botoșaniul este doar unul dintre cele mai sărace județe din România, puternic îmbătrânit, cu pensionari mai mulți decât populația activă și adânc ruralizat.
Dincolo de aparențe, Botoșaniul nu este doar o destinație turistică uimitoare, din multe puncte de vedere, dar și un adevărat leagăn al civilizației și culturii, pe teritoriul României. Drept dovadă stau o serie de descoperiri uimitoare, artefacte unicat, inclusiv la nivel european dar și mărturiile unui trecut glorios, care ar putea rescrie concepțiile despre nordul extrem al țării noastre, scrie adevarul.ro.
Despre județul Botoșani, un reputat istoric și arheolog român, Mircea Petrescu Dâmbovița spunea că este un ”El Dorado” al arheologiei românești. Și asta datorită numărului foarte mare de sit-uri arheologice descoperite pe teritoriul județului. Este vorba de descoperiri care se întind, ca datare, din paleolitic, adică încă de acum 140.000 de ani în urmă și până în flamboiantul secol XIX, cu târgurile cosmpolite ale Botoșaniului.
Specialiștii spun că din punct de vedere istoric și arheologic, Botoșaniul este unul dintre cele mai valoroase județe din România.
Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură Botoșani
„Este cu adevărat valoros din punct de vedere arheologic. Faptul că avem o bogăție și un număr foarte mare de sit-uri arheologice care sunt înscrise în lista monumentelor istorice, unde avem 250 de situri, și mai mult decât atât, avem peste 1.800 de sit-uri în repertoriul arheologic național. Ele sunt tezaurizate și există o evidență, ceea ce eu consider că este un lucru foarte important”
Relieful județului Botoșani este de altfel ideal pentru dezvoltarea comunităților umane. Este străbătut de numeroase râuri, dintre care două mari, Prutul și Siretul, are dealuri domoale, câmpii mănoase, păduri dese și inclusiv formațiuni calcaroase numai bune pentru adăposturi. În plus, aceste teritorii, s-au aflat de-a lungul secolelor de-a lungul căilor de comunicații ale popoarelor, prin vadurile Prutului.
În județul Botoșani s-au găsit printre cele mai vechi urme de locuire de pe teritoriul României. Adică din perioada paleoliticului, unele vechi de mai bine de 500.000 de ani.
Cea mai veche descoperire, este cea din localitatea Mitoc, un sat aflat pe malurile Prutului, în nordul extrem al României. Pe un promotoriu care avansa în Prut a fost găsită o vatră de foc cu numeroase așchii de piatră cioplită. Se presupune că vatra dar și așchiile prelucrate au o vechime de peste 500.000 de ani.
De altfel, cu ocazia cercetărilor arheologice din anii 60 și 70 pe terasele Prutului mijlociu, pe un areal întins între comunele Coțușca și Ripiceni, pe malurile apei, în special, au fost descoperite numeroase obiecte aparținând populațiilor de vânători și culegători din paleolitic.
Una dintre cele mai importante descoperiri, unicat în România și chiar Europa Centrală și Est-Centrală, a avut loc la Ripiceni, în anii 70, odată cu săpăturile de salvare organizate în vederea amenajării barajului de la Stânca-Costești. Echipa condusă de reputatul arheolog Alexandru Păunescu, a scos la iveală un adevărat „cimitir al mamuților” dar și o așezare a oamenilor de neanderthal, renumiți vânători de mamuți.
Această tabără improvizată, făcută din defense de mamut și învelită în pieile și blănurile aceluiași animal a fost cea mai veche locuință descoperită pe teritoriul României. În plus, o mică parte a fildeșilor de mamut, recuperați din săpătură, aflați astăzi la Muzeul Arheologic din Săveni, sunt cei mai mari fildeși de mamut descoperiți în această parte de continent.
”Prin întinderea şi succesiunea numeroaselor dovezi de locuire şi bogăţia materialului, aşezarea de la Ripiceni Izvor, ale cărei sedimente se înscriu pe o grosime de circa 12-13 metri, reprezintă una dintre cele mai importante staţiuni paleolitice din România şi poate chiar din întreaga zonă a Europei de est şi de est-centrală”, preciza Păunescu în lucrarea sa ”Ripiceni-Izvor: paleolitic şi mezolitic: studiu monografic” din anul 1993.
Poate cea mai reprezentativă civilizației de pe teritoriul, de astăzi, al județului Botoșani, este Cucuteniul, o cultură neolitică a pionierilor păstoritului și agriculturii. Cucuteniul este o cultură întinsă pe un areal mare, din estul Transilvaniei până în Ucraina și Republica Moldova, iar pe teritoriul Botoșaniului a devenit cu adevărat reprezentativă. Arheologii au scos la iveală, așezări impresionante ale acestei civilizații. Adevărate proto-orașe din lut și lemn, înconjurate cel mai probabil cu șanțuri de apărare și palisade.
Pe malurile Prutului, în timpul unor campanii de cercetare repetate ale Muzeului Județean de Istorie în colaborare cu universități, precum ”Ștefan cel Mare” de la Suceava, a fost scoasă la iveală o mega-așezare. Un ”oraș” cucutenian de aproximativ 25 de hectare, vechi de aproximativ 6200 de ani.
”Aici s-a făcut o scanare magnetometrică intregrală şi s-a descoperit o aşezare întinsă pe 10 hectare. Dar având în vedere reconstituirea paleomediului şi a reliefului care a existat altădată, înainte de construirea lacului de acumulare şi a nodului hidroenergetic de la Stânca-Costeşti, era vorba de un sit care mergea până la 25-30 de hectare”, precizează conferenţiarul universitar doctor Dumitru Boghian de la Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava, cu ocazia cercetărilor de la Ripiceni.
În cadrul acestei așezări a fost identificată și o construcție uriașă, poate un templu, poate centrul de putere al unei mari căpetenii. Are 1000 de metri pătrați și o înălțime de cel puțin cinci metri. Este vorba despre o locuinţă uriaşă de aproximativ 1000 de metri pătraţi, cu etaj, făcută la fel ca celelalte din lut, pe structură de lemn. Totodată această uriaşă construcţie avea structuri defensive separate, precum şanţ de apărare şi palisadă. „Este foarte mare. În alte sit-uri, o asemenea megastructură ar reprezenta întregul sit”, preciza Dumitru Boghian.
Sit-uri cucuteniene sunt numeroase pe teritoriul județului Botoșani, importante fiind și cele din zona Stăuceni sau Drăgușeni.
Oamenii acestei civilizații produceau și o ceramică superb decorată dar și numeroase alte obiecte care arătau o măiestrie meșteșugărească dar și o concepție filosofică aparte asupra vieții și a lumii. Una dintre cele mai celebre artefacte este „Venus din Drăgușeni”, o statuetă feminină, care reprezintă fie o zeiță, fie o preoteasă. Acest artefact incredibil de valoros a fost deja expus în China, Statele Unite, Japonia, Italia sau Anglia. Specialiștii spun că în această zonă a fost un adevărat leagăn al civlizației agrare europene, cu o dezvoltare incredibilă.
”Avem aici în zonă un punct forte în evoluţia întregii civilizaţii europene. Aici s-ar părea că a fost leagănul de dezvoltare al civilizaţiei agrare europene şi nu neapărat în zonele vehiculate până acuma din Asia, de exemplu. Este una dintre zonele din care civilizaţia agrară s-a extins ulterior către vestul Europei”, preciza cu ocazia descoperirilor arheologul Aurel Melniciuc, director al Muzeului Judeţean Botoşani.
Citește articolul integral AICI
Viața și moartea lui Eminescu: Certificatul de deces semnat de doi analfabeți
Redacția Botoșăneanul
Jan 03, 2025
Cadou otrăvit de la Ciolacu la început de an, vor fi afectați toți românii
Gabriela Erdic
Jan 03, 2025
Lanțul de magazine Profi s-a vândut cu 1,3 miliarde de euro
Redacția Botoșăneanul
Jan 03, 2025
FC Botoșani pleacă în cantonament: S-a stabilit primul meci de campionat din noul an
Redacția Botoșăneanul
Jan 03, 2025
Perioadă de foc pentru pompierii botoșăneni, în ultimele trei zile
Redacția Botoșăneanul
Jan 03, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile