Concursul World Cheese Awards 2024 a avut loc în perioada 15-17 noiembrie în orașul Viseu, Portugalia, marcând prima dată când acest eveniment s-a desfășurat în această țară.
La competiția World Cheese Awards 2024 au participat 4.786 de brânzeturi din 47 de țări, evaluate de un juriu internațional format din 240 de experți.
România a fost reprezentată cu succes la această ediție, obținând recunoaștere internațională pentru brânzeturile sale tradiționale.
Brânza maturată de Horezu, produsă în localitatea Horezu din județul Vâlcea, a fost premiată cu medalia de aur. Horezu este o zonă montană cu pășuni bogate, care asigură calitatea superioară a laptelui.
Producția acestei brânze este realizată de compania Five Continents, care și-a început activitatea în 1993 prin achiziționarea fabricii de prelucrare a laptelui din Fetești, județul Ialomița.
În 2005, Five Continents și-a extins gama de produse prin inaugurarea a două noi fabrici construite conform standardelor UE:
În trecut, reprezentanții brânzei Horezu au participat la ediția din 2021 a competiției. Printre distincțiile notabile ale brandului local Brânza Horezu se numără:
Pe lângă aceasta, Brânza maturată din Gheorgheni, județul Harghita, a fost distinsă cu medalia de aur la categoria „brânză maturată semitare din lapte de vacă”.
Brânza maturată din Gheorgheni a fost produsă la ferma didactică Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală, a Asociaţiei Caritas, de Portik Hegyi Loránd, care s-a specializat în acest domeniu în ultimii 17 ani.
Brânzeturile produse la Gheorgheni sunt vândute în târgurile din Harghita, dar şi în alte judeţe, la persoane care apreciază calitatea lor.
De asemenea, „Cașul terapeutic de Ghimeș”, produs în județul Bacău, a obținut medalia de bronz la aceeași categorie.
Cașul terapeutic de Ghimeș este produs de Sarig Attila, care deţine o mică gospodărie în comuna Ghimeş-Făget.
În urmă cu 14 ani, Sarig Attila era alpinist utilitar, avea contracte în toată ţara, dar îşi dorea să revină în satul natal şi să încerce să facă ceea ce făceau, cândva, strămoşii săi de pe Valea Ghimeşului.
Aşa că, a început să înveţe secretele producerii brânzei maturate de la specialişti din România, Elveţia şi Norvegia, fiind cursant chiar şi la ferma didactică din Gheorgheni, potrivit agrobiznes.ro
World Cheese Awards este una dintre cele mai prestigioase competiții dedicate brânzeturilor, organizată anual de Guild of Fine Food din Marea Britanie.
Evenimentul adună producători, artizani, comercianți și experți din întreaga lume pentru a celebra excelența în producția de brânzeturi.
(Sursă foto: Brânza Horezu)
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Se caută medic pentru cea mai sensibilă secție de la Spitalul Județean
Oana Sava
Nov 23, 2024
Investiții făcute de echipa PSD în sistemul educațional botoșănean
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două incendii NOAPTEA TRECUTĂ la Botoșani: S-a intervenit de urgență
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
COD GALBEN la Botoșani: Meteorologii avertizează asupra rafalelor puternice de vânt
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024