Breaking news
PRIMA victorie a societății civile din Botoșani: Casele Antipa sunt în pericol, intențiile noului proprietar - o amenințare serioasă

Sute de semnături, o Petiție și un Memoriu pentru stoparea unui proiect care pune în pericol patrimoniul cultural din Botoșani au primit răspunsul așteptat din partea specialiștilor de la București.

Semnalul a fost dat de Botoșăneanul.ro, care a documentat și publicat articolul În orașul geniilor, patrimoniul cultural a fost îngropat de afaceri, MESAJUL Academicianului născut la Botoșani: Casele din care s-a ridicat savantul Grigore Antipa trebuie păstrate cu religiozitate.

 

Amintim că la adresa Bulevardul Mihai Eminescu nr.36 este pe cale să se construiască nu un muzeu, ci un hotel. Cu parcare subterană și supraterană. Mai exact, iată ce prevede Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru respectiva adresă:

”Construire ansamblu de locuințe colective, spații comerciale la parter și parțial etaj 1 și corp hotel (în regim  apartament-hotel), parcare subterană și supraterană, restaurare case memoriale, respectiv integrare construcție nouă în ansamblul monumentului istoric CASA ANTIPA; teren: b-dul M. Eminescu nr. 36”.

 

Documentația, extrem de stufoasă și riguroasă în privința datelor tehnice, urbanistice și arhitecturale, este mai mult decât sumară când face referire la patrimoniul cultural: ”Intervențiile propuse în cadrul zonei studiate nu vor prezenta riscuri pentru zonă”, ba mai mult, se va avea în vedere ”evidențierea valorilor de patrimoniu ce necesita protecție”.

 

În urma apariției articolului amintit mai sus, Asociația „Scut botoșănean”, prin președintele său, Ionuț-Bogdan Cărăușu, a înaintat către Ministerul Culturii, mai exact către Institutul Național al Patrimoniului din România, un Memoriu cu privire la situația Ansamblului istoric „Casa Antipa” din municipiul Botoșani. Memoriul a fost precedat de Petiția online Salvați „Casa Antipa” din Botoșani!, semnată de sute de cetățeni.

 

Memoriul și petiția au ajuns astfel în atenția Institutului Național al Patrimoniului, care și-a exprimat îngrijorarea față de situația Caselor Antipa de la Botoșani.

 

 

”S-a irosit o șansă unică”

 

În consecință, Institutul Național al Patrimoniului a transmis la rândul său o amplă documentație, prin care atenționează administrația locală, dar și Direcția Județeană pentru Cultură a Județului Botoșani, asupra pericolului în care se află monumentele istorice. Totodată, accentuează asupra unui alt aspect: neimplicarea autorităților locale în preluarea monumentului și valorificarea culturală a acestuia. În acest fel ”s-a pierdut o șansă unică”.

 

”Pentru salvarea celor două clădiri clasate cu denumirea Casa Antipa și cultivarea memoriei fraților Grigore Antipa și Nicolae Leon, care au copilărit acolo, autoritățile și-ar fi putut exercita dreptul de preemțiune acordat prin lege pentru a achiziționa monumentul istoric. Trecerea Casei Antipa în proprietatea administrației locale reprezenta premisa ideală de a reda acest monument orașului și publicului larg, ca punct muzeal și centru cultural sau științific. S-a irosit o șansă unică, iar intențiile noului proprietar, provenind din sectorul privat, reprezintă o amenințare serioasă pentru cele două clădiri și contextul lor urban”,

dr.arh. Ștefan Bâlici, director general în cadrul Institutului Național al Patrimoniului

 

Cu privire la noile investiții anunțare - ansamblul hotelier, reprezentantul Institutului Național al Patrimoniului atrage atenția asupra ”incompatibilității dintre soluția propusă și casele Antipa, precum și a impactului nedorit pe care l-ar avea proiectul asupra valorii culturale și arhitecturale a zonei înconjurătoare”.

 

Dr.arh. Ștefan Bâlici, director general în cadrul Institutului Național al Patrimoniului, a adresat un Memoriu instituțiilor botoșănene, de la Consiliul Județean Botoșani la Primăria Municipiului Botoșani, dar și arhitectului șef al județului Botoșani, referitor la Planul Urbanistic Zonal generat de imobilul din Bulevardul Mihai Eminescu nr.36 – Casa Antipa.

 

Întrucât PUZ-ul respectiv informează că unul dintre obiectivele demersului ar consta în restaurarea caselor memoriale și integrarea construcțiilor noi în ansamblul monumentului istoric, specialistul din cadrul Institutului Național al Patrimoniului consideră că ”soluția, chiar și în stadiul schematic actual, demonstrează că utilizarea noțiunilor de restaurare și integrare este impropri și nu corespunde propunerilor din respectivul PUZ”.

 

Mai exact, din PUZ aflăm că, prin integrarea construcțiilor noi în ansamblul istoric se înțelege că cele două obiective cu valoare culturală de pe imobil vor îngloba inserția, rezultând un tot unitar, armonios și echilibrat. În fapt, spune Dr.arh. Ștefan Bâlici, director general în cadrul Institutului Național al Patrimoniului, ”intenția anunțată de autorii documentației nu numai că nu se concretizează în varianta ilustrată de PUZ, dar se dovedește a avea efectul contrar, deoarece construcțiile monument sunt pur și si simplu strivite de volumele noi, dominante prin masă, construcție și înălțime”.

 

 

”Este un sacrificiu inutil și nejustificat”

 

Așadar, ”deși restaurarea presupune operațiuni de conservare și punere în evidență a valorilor estetice și istorice, cu respectarea măsurilor trecutului, Planul Urbanistic Zonal demonstrează o negare a acestor principii, presupunând de fapt desființarea parțială a clădirilor monument, prin demolări masive ale părților posterioare”.

 

În concluzie, ”este un sacrificiu inutil și nejustificat din perspectiva protejării patrimoniului imobil, deoarece ar conduce la dispariția a 45% din substanța istorică a clădirilor actuale, cu regim de monument istoric, dar i-ar permite investitorului obținerea unei suprafețe mai libere pentru viitoarele construcții și amplasarea acestora cât mai aproape de bulevardul Mihai Eminescu”.

 

 

”Preveniți distrugerea clădirilor monument istoric”

 

Recomandarea specialistului coincide cu doleanțele societății civile din Botoșani, care și-a exprimat de altfel punctul de vedere prin intermediul unei petiții.

 

Așadar, potrivit dr.arh. Ștefan Bâlici, director general în cadrul Institutului Național al Patrimoniului, este oportună readucerea în discuție a posibilității transformării Caselor Antipa într-un muzeu dedicat fraților Grigore Antipa și Nicolae Leon și meritelor științifice ale acestora.

 

Iar în măsură să studieze aceste posibilități de salvare a Caselor Antipa sunt autoritățile locale.

 

”Prin urmare, vă rugăm să luați în considerare consecințele negative pe care le-ar putea avea realizarea investiției prevăzute prin PUZ asupra Caselor Antipa și, la o scară largă, asupra Municipiului Botoșani, și să preveniți distrugerea clădirilor monument istoric”,

dr.arh. Ștefan Bâlici, director general în cadrul Institutului Național al Patrimoniului

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
TRAGEDIE pe DN Botoșani – Ștefănești, un lucrător la drum accidentat mortal de o mașină
Amplele lucrări de investiție care se derulează în județ pe drumurile naționale Botoșani – Târgu-Frumos și Botoșani – Ștefănești au produs și o primă victimă în rândul personalului care muncește la cele două artere.
Croitoru a plecat de la FC Botoșani, Iftime: A venit vremea ca fiul să plece de lângă tată
Relația dintre Marius Croitoru și Valeriu Iftime s-a încheiat.
La un pas de tragedie: O tânără a încercat să își ia viața în bazinul de rafting de la Parcul Cornișa
Au fost clipe de panică sâmbătă la Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa, acolo unde o tânără a încercat să își pună capăt zilelor.
Clădire prăbușită peste doi bărbați, tânăr de 34 de ani scos mort de sub dărâmături – FOTO & VIDEO
Pompierii botoșăneni au fost solicitați să intervină, de urgență, pentru a extrage două persoane de sub dărâmături. Evenimentul s-a produs, în această după-amiază, în localitatea Trușești.
ACUM: DNA a descins la Botoșani, birou de director sigilat, sunt vizate mai multe locații – GALERIE FOTO
Direcția Națională Anticorupție - Biroul Teritorial Suceava efectuează în această dimineață mai multe percheziții la Botoșani.
Doi comisari de la Protecția Consumatorilor REȚINUȚI de procurori, au luat mită pentru produse EXPIRATE
Fapta a avut loc în urmă cu două zile în orașul Darabani, la sediul unui operator economic.
Florin Cîțu a demisionat din fruntea PNL, Gheorghe Flutur pregătit pentru funcția de președinte
Gheorghe Flutur va fi președintele interimar al PNL până la Congresul din 10 aprilie, când ar urma să fie aleasă noua conducere, după ce Florin Cîțu a demisionat, sâmbătă, la presiunea celor care l-au instalat în funcție în urmă cu doar 6 luni.
Răscoală la PNL, execuția lui Cîțu pregătită la Botoșani chiar de ziua lui: Congres extraordinar și demitere
Biroul Politic Județean (BPJ) al PNL Botoșani s-a întrunit vineri dimineață în ședință pe fondul tensiunilor existente în partid. Liberalii botoșăneni au trebuit să se poziționeze după ce la nivel central tot mai multe organizații îi cer demisia lui Florin Cîțu.
A lovit portiera cu mâna și apoi s-a dus în fața cisternei – VIDEO șocant cu ultimele clipe din viața bărbatului omorât pe trecere
Accidentul care a avut loc vineri la amiază în intersecția Calea Națională - strada Gării a fost surprins pe o cameră de supraveghere. Imaginile sunt șocante, greu de privit.
DOLIU în lumea politică, un deputat din Botoșani s-a stins din viață: Am avut multe de învățat de la matale
După aproape o lună și jumătate de la infarct, deputatul botoșănean s-a stins din viață.
Benzinăriile luate cu asalt de sute de șoferi, s-au blocat unele străzi: se așteaptă o explozie a prețurilor la carburanți în câteva ore – VIDEO & GALERIE FOTO
Stațiile PECO din Botoșani sunt supraaglomerate la această oră. Sute de conducători auto doresc să își facă plinul la prețurile actuale, de teama unei scumpiri considerabile care ar urma să se producă în noaptea care urmează.
ACUM: Impact violent între o ambulanță și un Peugeot în centrul orașului, tânăr întins pe scuar – GALERIE FOTO
Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp pe Calea Națională, în zona Serviciului de Permise.
Anunțul făcut de președinte în urmă cu puțin timp: După doi ani, România iese din STAREA DE ALERTĂ!
Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat într-o conferință de presă care s-a terminat în urmă cu puțin timp, că România iese din restricțiile sanitare.
DURERE imensă pentru părinții lui Carol, copilul căzut de la etaj a murit: Veșnic în inimile și sufletele noastre!
Copilul de doi ani, Carol, care a căzut de la etajul trei al apartamentului în care locuia, s-a stins din viață în cursul zilei de ieri.
ULTIMA ORĂ: Un botoșănean și-a omorât femeia de care a divorțat, și-a înjunghiat și fosta soacră și fosta cumnată
Întâmplări șocante s-au petrecut în urmă cu puțin timp într-o locuință din județul Botoșani. Un bărbat a intrat în casă și a înjunghiat trei femei. Una este fosta soție, care a murit pe loc.
S-a aprobat: Județul Botoșani are prefect nou
Ceea ce Botoșăneanul v-a anunțat miercuri seară s-a confirmat: Guvernul l-a înlocuit din funcție pe Dan Nechifor.
ASTĂZI: Descinderi de amploare în Botoșani și mai multe județe - bani furați de pe carduri & cumpărături făcute pe conturile unor nevinovați
Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Suceava, împreună cu ofițeri de poliție judiciară, efectuează astăzi 26 percheziții domiciliare în București și în județelor Iași, Botoșani, Arad, Teleorman, Argeș, Vrancea și Ilfov, într-un dosar privitor la comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.
O doamnă și un domn – Județul Botoșani are doi noi subprefecți
Ședința de Guvern în care au fost făcute numirile pentru posturile de conducere din prefecturi, inclusiv pentru județul Botoșani, este încă în desfășurare.
Municipiul Botoșani în scenariul ROȘU alături de alte 6 comune! Explozie de cazuri la nivel de județ – STATISTICA ZILEI
Compartimentul de supraveghere epidemilogică și control boli transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) a făcut publică statistica zilei de 15 ianuarie, în context de criză sanitară.
Soluție finală în dosarul ”Păcănele”: Înalta Curte dizolvă mai multe firme, patronii puși să plătească sume uriașe de bani la stat
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) s-a pronunțat în decursul zilei de joi în dosarul ”Păcănele” în care erau judecați mai mulți patroni cu afaceri în domeniul jocurilor de noroc, dar și foști inspectori și un polițist. Toți inculpații au fost fie achitați, fie condamnați cu suspendare.
Nu mai poți de grija ecologistile! Cj are suficiente proprietăți care necesita cheltuieli imense de întreținere. Privații sa facă borș cu ce au jefuit.
26 februarie 2021, 17:05
Consiliul județean ar trebui sa verifice ilegalitățile săvârșite la retrocedări. Sa ceara reverificarea tuturor retrocedărilor frauduloase din mandatele lui flutur și sa și vadă de treaba indiferent de rezultat fiindcă este cam târziu. Actualul proprietar trebuie obligat sa întrețină proprietatea, altfel fiind pasibil confiscarea acesteia mai ales dacă se dovedește ca au fost hibe în acest proces de improprietarire a unora.
26 februarie 2021, 17:03
Grigore Antipa, ca și savant mondial, este de departe cea mai mare personalitate a județului Botoșani. Consiliul Judetean încă poate să rezolve această problemă. Să negocieze o chirie cu proprietarul și să facă muzeul/casa memoriala Grigore Antipa. Cătă chirie platește acum lunar Tribunalul de Arbitraj și avocații care au sedii acolo, poate să plătească CJ. Iar chiria si 2-3 salarii vor fi scoase din bilete si activități colaterale ale muzeului. Și daca nu, tot ar merita. Dar și pentru ceva atat de simplu este nevoie de ceva neuroni. Și voință. Oare există și una și alta?
26 februarie 2021, 12:28
... din patul meu, zac și mă întreb, ce e mai bun , muzeul sau hotelul?Economic vorbind vînzarile și profitul la hotel nu se pot compara cu încasările și cheltuielile unui muzeu.Cultura e bună, însă trebuie mulți bani?...nu mai am ce zice
26 februarie 2021, 11:15
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
"Mama, tata vor fi foarte fericiți. Ei m-au susținut întotdeauna în ceea ce fac. Dar modelul meu în viață a fost fratele meu. Mai mare cu trei ani, pompier de meserie, în el am văzut întotdeauna ambiție, perseverență",...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9090 lei
USD
Dolarul SUA
4.7494 lei
CHF
Francul elveţian
5.0470 lei
GBP
Lira sterlină
5.8036 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5814 lei
XAU
Gramul de aur
273.2231 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2485 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2442 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3726 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7215 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2016 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6598 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.0 o C
Dorohoi
16.8 o C
Bucecea
18.8 o C
Darabani
16.2 o C
Saveni
17.1 o C
Ştefăneşti
19.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.