(P) În ultimii ani, vremea ne-a jucat deseori feste, cu temperaturi care plecau de la 30 de grade și atingeau 10-12 grade in maxim 2 zile. Chiar dacă eram obișnuiți să pornim centrala termică pe gaz sau eletrică de acasă doar la finalul ultimei luni de toamnă și pe tot timpul iernii, nu ar trebui să ne surprindă dacă trebuie să dăm drumul la caldură în aprilie sau mai.
Tocmai din acest motiv, este recomandat să fim întotdeauna pregătiți, având combustibilul necesar la îndemână pe tot timpul anului. Atât peleții, cât și folosirea de brichete rumegus sunt materiale ecologice menite să reducă substanțial cantitatea de fum și dioxid de carbon emisă în atmosferă.
Proprietarii locuințelor care nu dispun de centrală termică pe gaz și au, în schimb, un cazan pentru lemne, o sobă, un șemineu sau chiar un cuptor, pot alege să își încălzească întreaga casă cu ajutorul brichetelor de rumeguș. Acestea se depozitează foarte ușor, având o formă predefinită și emană o cantitate de căldură de 2 sau 3 ori mai mare comparativ cu lemnul. În ceea ce privește fumul sau dioxidul de carbon eliminat, însă, vei fi plăcut surprins să descoperi faptul că procentul este extrem de scăzut.
În procesul de realizare, materialul de bază este rumegușul care este pus într-o presă ce folosește o presiune extrem de puternică. În urma acestui procedeu, este eliminată o substanță numită lignină, ce se folosește pe post de adeziv natural în lipirea bucăților de rumeguș și formarea brichetelor. În decursul timpului, s-a constatat o relație indirect proporționată între cantitatea de umiditate a materialului supus arderii și perioada de întreținere a focului. Cu cât umiditatea este mai scăzută, cu atât focul este aprins o perioadă mai îndelungată de timp.
Centralele pe peleți sunt ideale pentru a încălzi casele cu o suprafață între 100 și 200 metri pătrați. Comparativ cu lemnul, peleții au o putere calorică mult mai mare. În plus, în întregul proces de ardere, procentul de noxe și fum este mai mic. După ce peleții au ars, ceea ce rămâne este o cenușă cu un conținut de 1,5 din masa arsă, ce poate fi mai departe folosită pe post de îngrășământ natural.
Încălzirea pe peleți este o alternativă excelentă și pentru zonele în care nu sunt gaze, întrucât este o altă metodă de înlocuire a lemnului, mult mai ieftină și în acord cu normele ecologice.
Pentru a pune bazele unui proces de încălzire pe peleți, este imperios necesar să dispui de o centrală instalată de o echipă specializată, precum și de un contract semnat cu o firmă ce are ca scop distribuirea de peleți. Din acest punct de vedere, este important să pui pe hârtie toate costurile, pentru a putea estima suma datorată la finalul lunii. Statistic, ar trebui să fie mai mică decât cea solicitată de aprovizionarea și arderea lemnelor.
Indiferent de metoda de încălzire aleasă, temperatura din locuință va determina nivelul de confort din propria casă. Bucură-te de ea alegând combustibilul potrivit!
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024