Un concert atipic, vineri seara, pe scena Filarmonicii botoșănene.
Cu un public venit să se bucure de muzică, intrând astfel în atmosfera obișnuită a concertelor săptămânale, cu un program care se anunța a fi sensibil, pe de o parte, tumultuos pe de alta, dirijorul Florin Totan a reușit să își imprime nota personală mai mult decât o fac ceilalți conducători de orchestră cu care suntem mai mult sau mai puțin obișnuiți.
Un concert de educație muzicală, o seară dedicată celor doi compozitori – Edvard Grieg și Alexandr Glazunov, o seară în care muzica pură s-a împletit fericit cu informații menite să adauge concertului un plus bine venit.
Așadar, imediat ce a intrat pe scenă, în aplauzele publicului meloman, Florin Totan a anunțat că nu se va grăbi să întoarcă spatele sălii, ci va oferi datele necesare înțelegerii concertului pe care l-a așezat dintru început sub titulatura ”bucuriile muzicii”.
”Pentru că bucuriile muzicii înseamnă bucuriile culturii. Pentru că avem nevoie mai mult ca oricând de acest lucru”,
Florin Totan, dirijor
Nu s-a sfiit să critice formula în care programele de sală ale concertelor prezintă compozitorii și operele lor, îndemnând publicul să nu se mulțumească doar cu datele seci și telegrafice pe care le primesc în fiecare săptămână.
”Eu voi fi programul dvs. de sală în această seară. De ce nu mai este important programul de sală? Pentru că este sec, telegrafic și cu informații nerelevante pentru destinul unui compozitor”,
Florin Totan, dirijor
Și publicul a beneficiat, câteva minute bune, de calitățile pedagogice ale dirijorului, care a susținut pe scena de la Botoșani un moment de istorie a muzicii. Așa a aflat că Edvard Grieg a fost creator de școală națională. Că, norvegian fiind, primul care l-a sprijinit, l-a promovat în Europa a fost Franz Liszt.
”Viața lui Grieg a fost o succesiune de triumfuri și de teribile depresii psihice. Iar muzica lui este o împletire între folclorul național norvegian și romantismul german. În 1865 îl întâlnește la Roma pe cel mai mare dramaturg scandinav, pe Ibsen, care îi comandă să îi scrie muzica de scenă la epopeea națională Peer Gynt. El scrie această muzică de scenă ce se va transforma ulterior în două suite simfonice”,
Florin Totan, dirijor
Și ajunge la momentul serii, cel pentru care publicul botoșănean a intrat în sală: Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 16, a lui Edvard Grieg. Compus la 24 de ani ai compozitorului.
”Cea mai importantă lucrare a lui Grieg este Concertul de pian pentru care ați și venit, care a fost influențat de Chopin, de Schumann și de Liszt. Vigoarea, lirismul și șarmul tipic scandinav concertului au făcut ca această lucrare să aibă un mare succes încă de la prima apariție”,
Florin Totan, dirijor
Un moment de sensibilitate maximă, cu muzica lui Grieg, cel considerat ”soarele romantic al Nordului”, în care publicul meloman a trăit cu adevărat bucuria muzicii.
Un compozitor care ”a transpus în muzica lui, și în acest înălțător Concert pentru pian…, măreția sălbatică și natura fabuloasă a acestei țări, și mai ales misterul și melancolia sufletului scandinav”, după cum anunța dirijorul, completând, dacă mai era nevoie: ”Grieg a fost un poet al pianului, ca Schumann și Chopin”.
Invitatul serii, Horia Maxim, a beneficiat la rândul său de o prezentare de excepție din partea dirijorului Florin Totan, care și-a avertizat publicul că va avea în față, pentru Concertul pentru pian… al lui Edvard Grieg, un adevărat profesionist al muzicii.
”Solistul acestui concert îmi este foarte drag. Există mulți pianiști care bat pianul, îl toacă, îl lovesc, pe când acest domn caută sunetul, caută sensul muzicii, sunetul pe care îl transcende ca să ne ducă într-o lume al unui departe al nostru în timp, care este Grieg, și să îl aducem aici, în fața noastră”,
Florin Totan, dirijor
Horia Maxim nu și-a dezamăgit nici publicul, nici dirijorul. Iar colaborarea cu instrumentiștii Filarmonicii ”George Enescu” a fost una menită să bucure, creatoare nu doar de mesaj, ci și de stare. Un artist în adevăratul sens al cuvântului, considerat a fi unul dintre cei mai buni pianiști ai generației sale, o împletire între sobrietate și sensibilitate.
Este pianist și profesor deopotrivă, activând la catedra Universității Naționale de Muzică București, implicat deopotrivă în proiecte educaționale importante românești și europene.
Melomanii din Botoșani au aplaudat îndelung, vineri seara, Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 16, al lui Edvard Grieg. Au aplaudat prestația solistului și a orchestrei deopotrivă. O interpretare remarcabilă, care nu a fost lipsită de forță, dar asupra căreia a stat, permanent, bagheta dirijorului Florin Totan, cel care a reușit să tempereze și să echilibreze de la un capăt la altul concertul.
Partea a doua a serii a adus în fața publicului muzica lui Alexandr Glazunov. O ”prezență” mai puțin obișnuită pe scena botoșăneană, un compozitor nu mai puțin spectaculos, pe care dirijorul Florin Titan l-a caracterizat a fi un ”simfonist desăvârșit, un epigon de mare clasă”.
Orchestra Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani a oferit, vineri seara, într-o interpretare de excepție, Simfonia nr. 4, în mi bemol major, op. 48, pe care Alexandr Glazunov a scris-o la 28 de ani.
”De o bogăție și o maturitate incontestabile”, după cum a anunțat dirijorul Florin Totan, Simfonia nr. 4 a fost dedicată compozitorului și pianistului Anton Rubinstein.
O simfonie despre care însuși compozitorul spune că este una care adună ”impresii personale, libere și subiective despre mine”, a devenit în timp o muzică universală, Glazunov fiind printre primii compozitori ai generației sale care a demonstrat și dezvoltat o viziune asupra muzicii și a Rusiei, reușind să combine gusturile naționaliste cu cele occidentale.
Mesajul serii de vineri a fost unul pe care însuși dirijorul l-a așezat, ca pe un frontispiciu a ceea ce se dorește a fi muzica, dar nu numai ea.
”Temeiul și temelia acestei lucrări, al acestui concert al meu, sunt credința și mântuirea prin cultură. Altă șansă nu avem din lumea în care trăim. Iar primul pas este întoarcerea la lectura formatoare și ziditoare de ființă nouă”,
Florin Totan, dirijor
Concertul următor va avea loc vineri, 7 februarie, la ora 18.30. Dirijorul serii va fi Sabin Păutza, soliști invitați, violoniștii Florin Ionescu-Galați și Robert Ursache. În program: S. Păutza, J.S. Bach și F. Mendelssohn Bartholdy.
O nouă categorie de clienți la Modern Calor: În premieră avem în municipiul Botoșani...
Oana Sava
Nov 19, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O tânără a născut acasă un băiețel, cu câteva ore înainte a fost la Maternitatea Botoșani
Oana Sava
Nov 19, 2024