Îi vedem zilnic pe străzile aglomerate din municipiu, în pieţe, staţii şi mijloace de transport public și nu se sfiesc să întindă mâna. Se îmbracă cu haine uzate și îți spun o poveste plină de dramatism. Sunt ei, cerșetorii, pe care mulți dintre noi îi ajutăm.
Sfatul autorităţilor este să nu cedăm în fața lor, dar nu întotdeauna oamenii pot trece impasibili pe lângă ei. Așa se face că unii cerșetori ajung să câștige zilnic chiar și 400 de lei. Practic câștigă și mai bine decât unii bugetari.
Trebuie să recunoaștem însă, că nu la toți le merge așa de bine. De pildă, un cerșetor aflat pe strada Marchian întrebat de reporterul Botoșăneanul cam cât câștigă într-o zi de cerșit, a mărturisit că maxim 200 de lei. Polițiștii locali sunt cei care au o bază de date cu aceste persoane și îi monitorizează , iar de multe ori le amendează.
Însă sancțiunile nu-i sperie.
Potrivit șefului Poliției Locale, Ioan Onuțu pe raza municipiului Botoșani cerșesc în jur de 60 de persoane. Și fiecare are strategia lui când vine vorba de adunat cât mai mulți bani. Inventează boli, accidente și uneori dau dovadă de o ingeniozitate ieșită din comun.
„Anumite boli inventate, mimează accidente. Ultima dată am avut o persoană de sex feminin care avea un bandaj cu un ficat de porc arata că are o tumoare și are nevoie de bani pentru a fi tratată. Sunt persoane care mimează că nu au un membru. Sunt persoane care câștigă și 400 de lei pe zi, pe ei în mod deosebit sâmbăta, duminică îi găsim în jurul bisericilor, piețelor, oboarelor, pe Calea Națională”,
Ioan Onuțu, director Poliția Locală.
Cu bani câștigați își permit lucruri pe care mulți dintre cetățenii acestei urbe nu le fac. Asta deși muncesc și câștigă bani cinstiți.
„Am văzut cerșetori care vin în zona de cerșit cu taxiul. După ce pleacă servește masa la un restaurant cu trei stele, nu voi da numele, și pleacă acasă cu taxiul”,
Ioan Onuțu, director Poliția Locală.
Cinci amenzi și trei avertismente au acordat polițiștii locali în ultima lună cerșetorilor. În zadar însă.
„Problema noastră e că sunt persoane insolvabile. Probabil niciodată nu vor achita și nici nu poate Primăria sau Taxele Locale să se îndrepte silit împotriva acestora. Totuși, probabil în timp se vor găsi metode de muncă în folosul comunității. Cei care sunt la cerșit să știți ca sunt apți de muncă”,
Ioan Onuțu, director Poliția Locală.
Asta nu înseamnă că nu sunt și persoane care într-adevăr au nevoie de ajutorul nostru, care trec prin grele încercări. Trebuie doar să fim mai atenți pe cine ajutăm.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Bărbat din Botoșani dispărut misterios de luni întregi
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Ieșean prins FĂRĂ permis pe o stradă din municipiu: CE s-a descoperit după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Tânără de 21 de ani rănită într-un accident produs pe un drum din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024