Noua lege a salarizării din sistemul bugetar va cuprinde o serie de modificări legate inclusiv de veniturile angajaților care pot varia în funcție de anumiți factori.
Lefurile angajaților de la stat vor avea două componente: una fixă și una variabilă, care va depinde de indicatori de performanță. Conform surselor noastre, salariilor bugetarilor care lucrează în același domeniu nu vor mai fi la fel, ba chiar vor fi radical diferite.
Fiecare salariu va fi compus dintr-o parte fixă și una variabilă. Partea variabilă va fi în funcție de performanța fiecăruia la locul de muncă. Sporurile existente în prezent vor dispărea aproape în totalitate, iar dacă vor exista, vor scădea și vor fi acordate numai pentru situații excepționale.
”Sporul va urma ocupația și nu persoana”,
este filosofia din spatele noii Legi a salarizării.
Cele mai multe dintre sporurile actuale, fie că este vorba despre cele de condiții speciale de muncă, sau cele de periculozitate, cât și altele, vor reduse și se vor regăsi în salariul de bază, scrie România TV.
Deja specialistii Mininisterului Muncii lucreaza la noua legea a salarizarii, dar legea va fi gata abia anul viitor și ar urma să fie aplicată din 2025.
Este analizata si posibilitatea ca pentru magistrati, spre exemplu, sa existe o lege speciala a salarizarii si sa nu mai fie legati de celelalte categorii de bugetari.
Detalii despre noua lege a salarizării au fost oferite de către premierul Marcel Ciolacu. Chiar dacă în discursul său s-a referit la profesori, mesajul a fost pentru întreg sistemul bugetar.
”Nu am glumit când am spus că noua lege a salarizării va cuprinde un sistem prin care salariile vor reflecta, în mod corect, nu doar respectul cuvenit meseriei, dar și… performanța. Profesorii care muncesc, care își fac corect meseria, trebuie și vor fi răsplătiți”,
afirmă Marcel Ciolacu.
Și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat noua Lege a salarizării.
”Îmi doresc o consultare reală în urma căreia să avem o lege echitabilă, corectă şi care să recompenseze munca şi performanţa, să stimuleze competitivitatea şi să diminueze discrepanţele întâlnite până acum”,
a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Citește articolul integral AICI
(Sursa foto - ZF)
3 motive pentru a cumpăra centrala pe lemne Stropuva S40U
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Tânăr din Botoșani prăbușit sub ochii trecătorilor, ambulanța chemată urgent
Oana Sava
Nov 22, 2024
Femeie prinsă de polițiști în timp ce dirija traficul în intersecție
Oana Sava
Nov 22, 2024
Ambulanța chemată pe Pietonalul Unirii: Botoșănean, la un pas de moarte din cauza frigului
Oana Sava
Nov 22, 2024
Dezvoltare accelerată a rețelei de drumuri din Botoșani în mandatul Doinei Federovici
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024