Deputatul Cătălin Buhăianu, membru al Comisiei pentru Educaţie din Parlamentul României ia atitudine faţă de declaraţiile iresponsabile şi fantasmagorice ale politicienilor locali din opoziţie. Parlamentarul botoşănean descalifică declaraţiile lui Gabriel Oprişanu considerat a fi un posibil candidat al USL la Primăria Botoşani. Membrul PSD a declarat public în ultima conferinţă de presă că are intenţia de a înfiinţa la Botoşani o universitate de stat.
“Din dorinţa de a ieşi cu tot dinadinsul în evidenţă şi de a fi băgat în seamă de cineva, Gabriel Oprişanu încearcă să găsească subiecte cât mai stridente, să creeze false subiecte de discuţii. Nu este prima oară când domnul Oprişanu are probleme cu priza la realitate. Nu demult racola tineri care să spargă site-uri sau dorea stoparea lucrărilor la infrastructură pentru că munca în construcţii produce praf!” a declarat
deputatul Cătălin Buhăianu.
Mai mult, parlamentarul botoşănean doreşte să îi reamintească public d-lui Oprişanu că “
pe idea de a înfiinţa o universitate la Botoşani am lucrat chiar personal. Inclusiv la începutul verii 2011 am purtat discuţii la Iaşi pentru a deschide măcar o secţie a universităţii “Al. I. Cuza” la Botoşani. Există motive legale şi concrete pentru care nu se poate înfiinţa o universitate de sine stătătoare la Botoşani. Dar, d-ul Oprişanu este obişnuit, probabil, să cculeagă de pe jos ideile aruncate de alţii…”
Deputatul Cătălin Buhăianu explică concret motivele reale pentru care proiectul unei universităţi de sine stătătoare la Botoşani este imposibil de pus în practică.
“În primul rând, din punct de vedere legal al legii educaţiei, o universitate are nevoie de minim 5 facultati de sine statatoare. Între 50% şi 85% din personalul didactic al fiecărei facultăţi trebuie să fie titular, cu titlurile academic de conferenţiar, respective professor universitar! Foarte important, cadrul didactic universitar ar trebui să aibă normă de bază la Botoşani! Oricât ne-am dori, nici un professor universitar nu va renunţa la catedra sa din Iaşi sau alt mare centru universitar pentru a veni la câţiva studenţi la Botoşani. Profesorii pensionari pot lucra in cercetare si pot preda doar ca profesori asociati, dar nu ca titulari! Mai mult, nu exista infrastructura academica necesara, biblioteca universitara, laboratoare etc. Chiar anul trecut ARACIS a concluzionat ca la Botosani lipseste resursa umana academica!”.
În final Buhăianu concluzionează că
“opozitia politica din Botosani nu are solutii la probleme concrete, la fel cum USL la Bucuresti nu doreste decat guvernarea cu orice pret, dar fara nici un proiect! In loc sa auzim proiecte de la psihiatrie legate de fantasmagorii si proiecte irealizabile, mai bine am trata cu seriozitate restructurarea invatamantului profesional din Romania! Un proiect pe care il propun public spre analiza si la care lucrez se refera la dezvotarea la Botosani a invatamantului profesional agricol, mai ales ca suntem un judet cu un mare potential in domeniu. Mai mult, un proiect pe care doresc sa il initiez personal se refera la pregatirea profesionala a tinerilor botosaneni pentru a deveni specialisti in energii alternative, cum ar fi parcurile eoliene!”