Botoșănenii care au trecut sâmbătă dimineață pragul halei de lactate din Piața Viilor au avut pare de o surpriză. Au putut asista la o emoționantă slujbă de sfințire, urmată de o degustare de caș proaspăt, cașcaval, buric, rulade din brânzeturi cu măsline, cârnăciori sau caise, urdă și telemea.
Toate prilejuite de deschiderea „Colțului cu produse fabricate în zona transfrontalieră”.
Primul comerciant care a răspuns pozitiv invitației Primăriei Botoșani de a vinde produse tradiționale în noul spaţiu este SC Viofanny SRL din Săveni.
Amfitrionii evenimentului au fost soții Viorel și Ștefaniea Șfabu, cei care au pus bazele acestei afaceri de familie. Promotori ai demersurilor de obținere a recunoașterii europene pentru cașcavalul de Săveni, aceștia și-au primit oaspeții îmbrăcați în straie tradiționale.
Li se vor alătura, în perioada ce va urma, alți producători din Ucraina și din Republica Moldova, care vor veni să-și vândă produsele pe piața botoșăneană. Pentru utilizarea acestor spații, producătorii din cele trei țări nu achită chirie, asigurând doar plata utilităților, facilitate ce va fi valabilă pentru o perioadă de cinci ani.
„Colțul cu produse fabricate în zona transfrontalieră” a fost creat și dotat de Primăria Municipiului Botoșani în cadrul proiectului „Dezvoltarea sectorului agricol prin crearea unei reţele transfrontaliere în domeniul agricol”, implementat prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina - Republica Moldova 2007-2013, în parteneriat cu Consiliul Raional Sîngerei (lider de proiect), Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Botoşani, Agenţia Regională pentru Reconstrucţieşi Dezvoltare Odessa şi Agenţia pentru Dezvoltare Socio-Economică Durabilă „BizGates” Chişinău (parteneri).
În cadrul aceluiași proiect a fost realizată reabilitarea Pieței Viilor din Botoșani.
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Medic nou la Spitalul Județean pe o specialitate importantă
Oana Sava
Nov 27, 2024