Proiectul inițiat de Salvați Copiii și de Fundația OMV Petrom are ca scop dotarea mai multor cabinete de familie din țară, inclusiv la Botoșani.
Salvaţi Copiii şi Fundaţia OMV Petrom lansează proiectul „Primul pas spre sănătate” pentru dotarea cabinetelor de familie din mediul rural. 480.000 de euro vor fi investiţi în dotarea a 37 de cabinete de medicină de familie din 17 judeţe, cu 600 de echipamente medicale moderne, scrie BZB.
Proiectul va facilita accesul la servicii medicale şi sociale de calitate pentru 3.000 de gravide şi copii cu vârsta între 0 şi 5 ani, prin intermediul echipelor integrate de specialişti, cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă. În acelaşi timp, va creşte gradul de informare a gravidelor şi mamelor tinere în legătură cu importanţa controalelor medicale pre şi post-partum, precum şi a controalelor medicale pentru copii.
Sprijinul se va îndrepta către gravidele şi copiii care provin din familii numeroase, cu venituri foarte mici, care nu au acces la servicii şi programe de educaţie şi de sănătate, din comunităţi defavorizate, din judeţele: Botoşani, Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Maramureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Timiş, Tulcea şi Vaslui. Cabinetele de familie au fost selectate astfel încât medicii de familie să ofere un spectru mai larg de intervenţii medicale, inclusiv servicii medicale în domeniul ecografiei, au transmis reprezentanţii Salvaţi Copiii.
Potrivit acestora, în România, rata mortalităţii infantile este una dintre cele mai mari la nivel european. Accesul viitoarelor mame la servicii de prevenţie este limitat, inechitabil şi neuniform din punct de vedere al calităţii serviciilor. În 2019, 27% din femeile gravide nu au beneficiat de niciun consult pe parcursul sarcinii, în condiţiile în care doar 47% din localităţi au suficienţi medici de familie şi 328 de comune nu au medic de familie.
Echipa Salvaţi Copiii România, susţinută de specialişti locali (medici de familie, asistenţi sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o reţea de incluziune socială şi combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) la nivel local, astfel ajutând la creşterea accesului la servicii sustenabile şi de calitate pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani. Până în prezent, Salvaţi Copiii România a lucrat în 20 de judeţe, în 70 de comunităţi rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide şi copii până în 5 ani.
(Sursa foto - Adevărul)
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024
ASTĂZI: Titlu onorific pentru o botoșăneancă, un nou tezaur uman viu la Botoșani
Gabriela Erdic
Nov 14, 2024