Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a susținut marți, într-o conferință, că există o “presiune din ce în ce mai mare din partea părinților” ca reluarea școlii cu prezență fizică să fie “doar cu cadrele didactice vaccinate”.
Ministrul a spus că această opțiune ridică probleme, “dar, vă spun, este această presiune care s-ar putea să ne ducă la un moment dat… cu tot dragul, colegii cadre didactice care nu sunt vaccinate vor preda online, chiar dacă în școala respectivă vor fi activități cu prezență fizică”.
Cîmpeanu a spus că aceasta este doar o “ipoteză, e bine să ne gândim la toate ipotezele”, dar că presiunea e mare și “justificată”, arată edupedu.ro.
“Vă împărtășesc o experiență din ceea ce primesc eu ca ministru și ministerul. E o presiune din ce în ce mai mare – vă anunț! – din partea părinților, sigur, fiecare e îndreptățit să aibă propriile îngrijorări, de a solicita reluarea școlii cu prezență fizică doar cu cadrele didactice vaccinate. Deci sunt din ce în ce mai mulți acei părinți. Sigur, există probleme, de confidențialitate a actului medical, foarte multe aspecte care trebuie luate în discuție. Dar, vă spun, este această presiune care s-ar putea să ne ducă la un moment dat… cu tot dragul, colegii cadre didactice care nu sunt vaccinate vor preda online, chiar dacă în școala respectivă vor fi activități cu prezență fizică. Este o ipoteză, e bine să ne gândim la toate ipotezele. Depinde cât de mare va fi presiunea în acest sens, justificată, dintr-o perspectivă. Perspectivele sunt multiple”,
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației
Ministrul a mai spus, în cadrul aceluiași eveniment:
„Vaccinarea este voluntară, însă niște consecințe, niște diferențe s-ar putea să existe pentru că e vorba de drepturile noastre versus drepturile altora, drepturile elevilor, dreptul la sănătate, e mai complicată discuția. Aș vrea să vă spun însă că atunci când am insistat mult pe centre de vaccinare dedicate personalului din învățământ, personal am avut o îngrijorare că odată ce am insistat pentru asta, ce ne facem dacă dăm dovadă în sistemul de educație de lipsă de responsabilitate și din 60.000 de persoane care au spus că doresc să se vaccineze, o să se prezinte doar 35.000. Nu numai că această teamă a fost risipită, dar la finalul acestei etape aveam în centrele de vaccinare pentru profesori 64.000 care s-au prezentat”.
Sute de comentarii au curs pe rețelele de socializare, profesorii arătându-se revoltați de condiționarea vaccinării pentru a putea intra în clase, chiar dacă, potrivit ministrului, deocamdată este vorba doar despre o ipoteză.
”Câtă nesimțire și discriminare !!! Se invoca presiunea părinților… Dar cum ar fi invers…. daca ar cere profesorii ca elevii peste 16 ani și cei ai căror părinți nu s-au vaccinat să nu mai vină la școală și să desfășoare ore online”
”Nu cred că părinții au cerut așa ceva, întrucât ar trebui în acest caz să își vaccineze proprii copii. Cum poți să pretinzi ca profesorii sa se vaccineze și tu să nu îți vaccinezi copilul? Fiecaruia trebuie sa i se respecte dreptul de a decide dacă dorește să se vaccineze sau nu. Și nu trebuie condiționată predarea de acest act medical , care trebuie sa fie voluntar și confidențial. Nu trebuie încălcate drepturile și libertățile pe care le are fiecare cetățean al acestei țări, printre care și dreptul de a decide asupra propriei sale stări de sănătate”.
”De unde această incercare de a obliga profesorii la vaccinare? Profesorii sunt cetățeni egali in drepturi cu oricare alt cetățean. Atunci când vaccinarea ar fi obligatorie pentru toti, atunci ar putea fi adusă in discuție și obligativitatea vaccinarii pentru profesori. Îl ascult pe ministru și mă crucesc. De când părinții pot cere ingrădirea drepturilor profesorilor si tu ministru al educației iei in discuție acest aspect?
Eu ca profesor am șanse maxime să contactez boala de la elevii care vin bolnavi la școală, trimiși fiind de acesti parinți ( parinți care nu sunt ei inșiși vaccinați) care cer insistent vaccinare obligatorie pentru cadre didactice.
Tot acesti parinți vocali, cer ca elevii să se intoarcă fizic la scoala. Păi se vedem. Eu nu vreau sa ma vaccinez. e dreptul meu sa iau hotărâri pentru mine. O să predau online. Poate predau matematică, poate romană sau o alta materie din care elevul da examen. Acesti parinti nu vor fi multumiti, din nou. Ei vor invatamânt fizic. Deci ce facem? O să ma dea afara?
Această atitudine a ministrului este foarte periculoasă. Creeaza precedente. Asociațiile de parinți sunt parteneri in discuție, nu sunt foruri decizionale. Poate că cineva ar trebui să-l informeze si pe ministru”.
“E o presiune din ce în ce mai mare din partea părinților”.
1. Date concrete? Cam câți părinți?
2. Oricât de mulți sau de puțini părinți v-ar fi scris, NU AU DREPTUL să impună un ACT MEDICAL asupra profesorilor, iar Ministerul Educației este dator să respecte legea (nu poți fi obligat la un act medical împotriva voinței tale) și să îi ignore pe acești părinți care “pun presiune”. Clar? Să facă presiuni pentru vaccinarea copiilor lor, dacă doresc, dar nu să impună altora. E dreptul fiecăruia să se vaccineze sau nu. Nu înțelegeți greșit, nu sunt împotriva vaccinării, dar sunt împotriva obligării cuiva sa se vaccineze. Este dreptul fiecărei persoane sa hotărască dacă face vaccinul sau nu și sa își asume consecințele”.
”Drepturile profesorilor unde sunt? Ei sunt sclavii părinților? Toți părinții să vină, în prima zi de școală, cu certificatul de vaccinare propriu. Să aducă și un test negativ pentru copil. Apoi să pretindă si profesorilor vaccinare”.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
ACUM: Valeriu Iftime își prezintă echipa liberală pentru Parlament la ”Botoșăneanul TV” - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Adolescentă căutată la nivel național, depistată de jandarmii botoșăneni
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Prăpăd după BLOCADA: Zeci de șoferi au rămas fără permis la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Cum să îi implici pe cei mici în pregătirile pentru sărbătoarea Crăciunului
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
ACUM: Directorii de instituții se întrec în citit rapoarte „roz"
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024