Premierul Ludovic Orban a făcut, zilele trecute, un test și a avansat ipoteza că școala ar putea începe fizic doar la 1 octombrie.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a intervenit la rândul său în spațiul public, menționând că „precizarea pe care făcut-o premierul este una venită din propunerile pe care le-am primit la Ministerul Educaţiei, la Guvern în această perioadă. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, să fim sinceri, că sunt şi părinţi îngrijoraţi care consideră că ar trebui să amânăm deschiderea anului şcolar”.
De asemenea, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, Alexandru Rafila, a venit cu o propunere, și anume ca părinții să fie invitați în școală pentru a se asigura cu privire la condițiile în care vor învăța copiii lor.
„Îngrijorarea este cauzată de incertitudini și de necunoaștere. Îngrijorarea cauzată de incertitudini trebuie lămurită de autorități, iar necunoașterea trebuie rezolvată de autoritățile locale și de cei responsabili cu funcționarea școlii la nivel local – cadre didactice, conducerea școlii. Eu aș informa părinții, aș invita părinții înainte la școală, să vadă cum se va desfășura activitatea în școală. Asta va da încredere părinților, care vor înțelege că este esențial pentru copii să meargă la cursuri și să încerce să aibă o activitate școlară apropiată de cea normală”,
Alexandru Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România
Declarația premierului, care pare să fie una menită să testeze reacțiile părinților, dar și pe cele ale cadrelor didactice, nu a rămas fără reacții. Unele au apărut la cristoiuTv, unde au fost prezenți, în ultimele zile, părinți și cadre didactice care au explicat că scenariile scrise din minister nu au nicio legătură cu realitatea.
Printre cei invitați să își spună punctul de vedere a fost și Florentina Dănilă, cadru didactic de mai bine de 40 de ani, la Liceul Pedagogic Botoșani.
Florentina Dănilă s-a exprimat pentru amânarea cu două săptămâni a începutului de an școlar. Printe motivele invocate ar fi întârzierea documentelor care reglementează activitatea, dar și alegerile de la sfârșitul lunii septembrie.
”Eu aş amâna începerea şcolii până la 1 octombrie. Pentru elevi! Cadrele au treabă. Noi am fost şi azi la şcoală. Se poate începe în online două săptămâni. În primul rând, au apărut târziu documentele care reglementează activitatea şcolară anul acesta. Apoi, să se termine cu alegerile. Deja primarii au alte treburi cu campania”,
Florentina Dănilă, profesor pentru învățământul primar, Liceul Pedagogic Botoșani
În schimb, spune cadrul didactic, există încă multe probleme de rezolvat, unele privind personalul.
”În perioada aceasta să se facă angajări rapide – personal de serviciu suficient care să asigure curăţenia şi igienizarea şcolii. Este mai bine să înceapă la 1 octombrie, decât să începem şi să închidem ”taraba” după două săptămâni. Oricum, acum toată lumea este foarte speriată. Mai ales în şcolile mari”,
Florentina Dănilă, profesor pentru învățământul primar, Liceul Pedagogic Botoșani
Despre invitarea părinților în școală, înainte de debutul anului școlar, însă, cadrul didactic botoșănean este circumspect.
”Cât priveşte intrarea părinţilor în şcoală pentru a vedea condiţiile, am rezerve. În şcoală este bine să intre cât mai puţine persoane. Mulţi părinţi au fost în concediu în această perioadă. Doar vizite foarte scurte şi rapide. Cadrele didactice nu sunt inconştiente să mintă părinţii că totul este bine. Dar s-ar putea ca unii directori să ascundă adevărul. Oricum, nu s-au dat bani pentru norme suplimentare. Vă dau un exemplu de la noi. O colegă are clasa I cu 34 de copii, toţi din cartier. Dintre aceştia, 3 sunt cu CES, unul este însoţit permanent de mamă. Colega a vrut să-i împartă în două grupe şi să lucreze în două ture, cu pauză de dezinfecţie. Nu sunt bani pentru a fi plătită suplimentar. Şi atunci va lucra cu toţi de la 8 la 12. Are şi ea acasă 2 copii şi 2 părinţi mai în vârstă. Deci, dacă ar fi după părerea mea – 1 octombrie ar fi mai bine. Oamenii au timp să mai pună la punct problemele. Noi am avut şedinţă cu părinţii în curtea şcolii şi toţi vor să aducă la şcoală copiii. Cred că sunt puţini părinţi care nu vor să-şi ducă la şcoală copiii. Personalul de serviciu – aici e marea problemă. Poate în mediul rural, unde sunt şcoli mici, lucrurile sunt mai simple. Mai greu în şcolile mari”,
Florentina Dănilă, profesor pentru învățământul primar, Liceul Pedagogic Botoșani
O cu totul altă părere are, însă, reprezentantul părinților.
Iulian Cristache, președinte la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, spune că ”declarația domnului Ludovic Orban sporește haosul”.
”Este inadmisibil să faci o astfel de declarație fără a întreba, măcar, responsabilii cu educația. Vrea sa înceapă cu online, dar, ce sa vezi – parcă n-ar cunoaște, nu suntem pregătiți unitar cu dotarea necesară. În aceste condiții, mai pierdem încă două săptămâni, și așa din cel mai scurt an școlar din Europa. Probabil, ținta domnului prim-ministru este să ajungem la 50% analfabeți funcțional. Dacă asta și-a propus, atunci să începem la 1 octombrie”,
Iulian Cristache, președinte la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar
Într-o intervenție de duminică seara, pe un post național de televiziune, Monica Anisie, ministrul Educației, a anunțat că școala va începe fizic pe 14 septembrie și doar în situații excepționale se va opta pentru cursuri online.
”Școala începe pe 14 septembrie, chiar dacă au fost discuții cu anumiți specialiști epidemiologi care recomandau să amânăm începutul de an școlar sau să începem în sistem online tocmai pentru ca boala să se poată consuma”,
Monica Anisie, ministrul Educației
Ministrul a mai adăugat că astăzi, 7 septembrie, direcțiile de Sănătate Publică vor transmite rapoartele privind situația epidemiologică pe fiecare localitate în parte.
”Deci mâine (astăzi, 7 septembrie, nota red.) vor fi comunicate inspectoratelor școlare aceste date și urmează ca fiecare unitate de învățământ să aleagă scenariul pe care îl pune în raport cu situația epidemiologică. Până la momentul acesta, pot să vă spun că inspectorii școlari generali au spus că sunt optimiști că în 80% din unitățile de învățământ să începem școala fizic. Dar acest lucru este posibil numai dacă situația epidemiologică ne permite. Prin urmare, mâine (astăzi, 7 septembrie, nota red.) aflăm exact care este situația epidemiologică după care vom putea să dăm toate datele necesare”, a mai explicat ministrul Educației.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Mailat a ales noua echipă după ce a refuzat Botoșaniul
Redacția Botoșăneanul
Dec 28, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 28, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 28, 2024
Traseul urșilor de la Comănești și Roșcani: Puncte de întâlnire la Plopenii Mari și Săveni
Redacția Botoșăneanul
Dec 28, 2024
Nova Apaserv Botoșani anunță întreruperea apei potabile pe mai multe străzi din municipiu
Redacția Botoșăneanul
Dec 28, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile