În dimineața zilei de joi, 8 octombrie 2015 la Colegiul Național Mihai Eminescu din Botoșani a avut loc o prezentare publică care s-a axat pe proiectul „Nu aruncaţi istoria la gunoi, aduceţi-o la muzeu!”, finanţat de Primăria municipiului Botoșani.
Reprezentantul CulturEst, Constantin Iftime le-a prezentat pe scurt elevilor ideea de ansamblu al proiectului privind viitorul Muzeu al Vieții Cotidiene din Comunism (MuVIC).
”Am încercat la Botoșani și încercăm la Botoșani să facem un muzeu al comunismului într-o viziune nouă, modernă, unic în România. Am reușit să facem câte ceva, am găsit sediul. Am găsit o hală industrială de tip comunism. Am și adus arhitecți care să diagnosticheze și să spună da, este o un stil de construcție. Am făcut un concurs internațional pentru forma muzeului”, a spus în primă fază Iftime.
De asemenea, reprezentantul CulturEst a mai afirmat că anul acesta se înceacă proiectarea a cinci expoziții cu arhitecți, foarte buni din București.
”Avem și un profesor specialist de design în muzee se cheamă Augustino Bossi, de la Universitatea de Arhitectură din Napoli, sper să vină la sfârșitul lunii octombrie ,acum, la Botoșani. Vom avea o prezentare publică, cinci expoziții care vor fi permanente în acest muzeu. Avem grupuri foarte bune, arhitecți foarte bine cotați. Am căutat să fie dintre cei mai buni din România”, a mai afirmat Constantin Iftime.
De altfel, botoșăneanul a ținut să precizeze faptul că există o colaborare cu instituții de mare prestigiu din România cum ar fi, de pildă, Universitatea Ion Minci, care este cel mai mare centru de învățământ în arhitectură din țară, apoi cu Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului.
Întrebat ce număr de obiecte și de ce natură s-au strâns până acum din perioada comunismului la Botoșani, scriitorul a menționat că bunurile ”nu s-au ridicat ca număr la așteptările mele, dar eu cred că pe măsură ce proiectul va deveni mai cunoscut ele se vor înmulți și ca număr și ca valoare pentru că avem nevoie și de obiecte care au o anumită imagine simbolică cunoscută și care pot trezi o anumită reacție, o anumită stare în raport cu istoria din comunism”, a spus Constantin Iftime.
Proiectul în ansamblu are trei etape printre care și identificarea unor grupe de elevi care vor lucra în primele două luni, vor fi activi și vor transmite informații despre muzeu celor care doresc să doneze frânturi de amintiri din perioada comunismului.
Care este salariul pe care-l cere Mailat de la echipele din Superliga
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Lupta pentru putere: Cine sunt persoanele care-i vor locul Elisabetei Lipă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Un botoșănean care se credea șofer și un amețit prinși în flagrant de Poliție
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
ACCIDENT rutier în a doua zi de Crăciun, femeie captivă într-o mașină
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
SGR se extinde, noi materiale vor putea fi date spre reciclare și NU mai ajung la ghenă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile