Doi tineri, unul dintre ei din Dorohoi, au primit premii în valoare de 1.000 de euro, bani lăsați moștenire de două personalități remarcabile ale învățământului superior românesc. Unul dintre profesorii care au lăsat un ”testament pentru educație” s-a născut într-un sat din Botoșani.
Două dintre cele mai importante premii oferite studenților Universității de Științele Vieții "Ion Ionescu de la Brad", prin testament, au fost acordate celor mai buni studenți pentru rezultatele remarcabile.
Florentina Dumitrașcu și Ilie Nistor, de la Facultatea de Agricultură, au primit câte 1.000 de euro, lăsate de către prof. univ. dr. Constantin Vasilică (n. 5 februarie 1926, Tudora, județul Botoșani - d. 30 decembrie 2018, Iași) și prof. univ. dr. Petru Magazin (17 iunie 1926 în localitatea Burdujeni, județul Suceava – noiembrie 2020, Iași), două personalități remarcabile ale învățământului superior românesc
Banii lăsați prin testament de către profesorul botoșănean au ajuns la tânăra Florentina Dumitrașcu, din Vaslui. Onorată că a primit premiul „Prof. univ. dr. Constantin Vasilică”, tânăra a spus că își dorește coordonarea propriei afaceri, după acumularea experienței de teren necesară într-o carieră de succes pe care o urmărește în viitor.
”Acest premiu înseamnă pentru mine o confirmare a faptului că în cei patru ani, în care am fost studentă, am muncit foarte mult pentru a obține mereu cele mai mari note și cele mai bune rezultate. Pentru viitorul apropiat îmi doresc să mă angajez într-o firmă cu profil agricol pentru a pune în practică tot ceea ce am învățat. Sper să reușesc să-mi pot înființa propria mea afacere în consultanță”,
Florentina Dumitrașcu.
Ilie Nistor este din Dorohoi, în prezent fiind inginer cercetător la Institutul de Cercetări pentru Agricultura de Mediu, dar și masterand la Universitatea de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad”, Iași.
A absolvit Colegiul Național ”Grigore Ghica” din Dorohoi, apoi a studiat Agronomie la Facultatea de Agricultură din Iași. Este, de asemenea, reprezentant în Senatul Universității.
Acum, tânărul a primit drept premiu banii pe care i-a lăsat moștenire un alt mare profesor, și anume Petru Magazin.
„Nu de puține ori se întâmplă să conștientizăm onoarea pe care o avem prin faptul că putem studia și crește într-un sistem care a avut parte de o serie amplă de îmbunătățiri și inovații de-a lungul timpului, ajungând astăzi să ofere un pachet complet în vederea formării noastre profesionale. Istoria ne-a arătat cum fără aportul domnului prof. univ. dr. Petru Magazin, învățământul agronomic ieșean, așa cum îl cunoaștem astăzi, nu ar fi putut exista. Aport care se poate observa și prin gestul său deosebit de a-i ajuta pe tinerii absolvenți să pășească mai ușor în cariera mult dorită prin intermediul suportului financiar. Sunt onorat și profund recunoscător pentru faptul că mi s-a permis personal să beneficiez de acest premiu”,
Ilie Nistor.
Tânărul din Dorohoi crede în schimbarea în mai bine a vieții oamenilor.
„Acest premiu reprezintă mai mult decât valoarea lui monetară datorită mesajului pe care îl transmite. Cadre didactice deosebite au existat și încă există, însă cei care își depășesc domeniul și devin un sprijin și un pilon în dezvoltarea unui student, schimbă vieți. Acest premiu este dovada care ne arată cu adevărat implicarea pe care a avut-o domnul profesor, implicare ce continuă să dăinuie chiar și acum, după trecerea lui în neființă.
Viitorul, chiar dacă se arată imprevizibil pentru fiecare dintre noi, reușește să prindă contur în ceea ce mă privește. Îmi doresc să urmez o carieră universitară. Asemenea cadrelor didactice care și-au depășit sfera de activitate și au ajutat la formarea unor generații, pot spune că și eu îmi doresc să devin ”acel profesor” pentru generațiile care vor urma. Profesorul căruia nu îi este dificil să comunice, să se implice și să creeze oportunități pentru a ajuta la schimbarea în mai bine a vieții oamenilor”,
Ilie Nistor.
Născut pe 5 februarie 1926, în comuna Tudora, judeţul Botoşani, prof. univ. dr. ing. Constantin Vasilică a educat și format mii de studenți, în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași.
A plecat la cele veșnice în decembrie 2018, dar, prin testament, a lăsat instituției o mare sumă de bani, pentru studenții care vor studia după ce el nu va mai fi alături de ei.
1.000 de euro pentru studenții săraci, dar dornici să învețe.
Astfel, Constantin Vasilică a decis ca, după moartea sa, în fiecare an să fie acordată o bursă de 1.000 de euro din moștenirea lăsată instituției. Scopul este acela de a-i ajuta pe studenții care au probleme financiare, dar care se străduiesc să învețe și au rezultate foarte bune la cursuri.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Bănuieli de infidelitate și răzbunare brutală: Medicul i-a recomandat repaus sexual
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Tragedie în familia interpretului Igor Cuciuc: Fiica sa a murit la numai 17 ani
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Valeriu Iftime: Gata cu lucrurile de mântuială
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024