Au cheltuit o multime de bani in secret. Se intimpla cu organizatiile judetene de partid din Botosani si, mai ales, cu candidatii la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2009.
In afara de citiva oameni cu functie din aceste formatiuni, nimeni de la Botosani nu stie cine i-a ajutat financiar pe candidati, ce donatii au primit si de la cine si, mai ales, cit de legala le-a fost campania electorala din punct de vedere financiar.
Si toate acestea in conditiile in care legislatia in vigoare prevede foarte clar ca aceste lucruri sint publice.
Sistemul este insa in asa fel conceput incit, in ciuda prevederilor legale, aproape totul ramine secret.
Potrivit legii finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale cu modificarile ulterioare, mandatarii financiari ai partidelor trebuie sa depuna rapoartele financiare la Autoritatea Electorala Permanenta in termen de 15 zile de la alegeri.
In acelasi act normativ se stipuleaza foarte clar ca, mai departe, Autoritatea trebuie sa asigure aparitia rapoartelor in Monitorul Oficial, in termen de 30 de zile de la publicarea rezultatelor finale ale alegerilor.
Termenul a expirat de vreo doua saptamini, insa rapoartele financiare ale campaniei nu au aparut nicaieri.
In Monitorul Oficial s-a facut publica doar o lista a formatiunilor care, la nivel national, au depus rapoartele financiare, fara insa ca acestea sa fie si prezentate.
Reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente sustin ca nici nu vor publica vreodata rapoartele financiare ale organizatiilor judetene pentru simplul motiv ca nu le detin. Ei spun ca nu cunosc cheltuielile efectuate la nivel judetean pe motiv ca primesc doar bugetele de campanie la nivel national, fara a fi defalcate pe judete.
Florea Jachi, sef serviciu comunicare si relatii publce AEP :
« - Nu sint defalcate alea, sint pe partide, ma intelegeti? Sint la nivel central
Rep : - Deci, ceva pe organizatiile judetene nu aveti, inteleg?
- Nu, nu, sint la nivel de partid, la nivel central. Si alti colegi de-ai dvs. au solicitat informatii pe partide, chiar pe Bucuresti, la nivel de organizatii, dar la noi nu ajung, ajung doar rapoartele la nivelul partidului, cheltuielile la nivelul partidului care s-au facut pe tara
Rep : - Si cele de la nivelul organizatiilor judetene ajung pe undeva?
- Nu ajung, normal ar trebui sa va interesati la ei, acolo. Au mai fost probleme dintr-astea, dar nu-i putem sa-i obligam sa ne trimita defalcat, ca legea nu distinge »
Candidatii, mandatarii financiari sau liderii organizatiilor judetene sustin ca si-au facut treaba. Adica au trimis la centru rapoartele financiare aferente campaniei electorale si ca mai departe nu este treaba lor sa le faca publice.
Sub acest pretext candidatii sau mandatarii financiari refuza sub orice forma sa divulge sponsorii care le-au sustinut cheltuielile electorale.
Catalin Buhaianu, deputat PD-L :
« - Principalele surse de venit au fost banii personali, dar si contributia citorva sponsori
Rep : - Ne puteti spune 2-3 firme?
- Nu, nu, ca facem publicitate gratuita si dupa aia nu vrem sa intram ... Nu cunosc si nici nu m-au interesat sumele cheltuite de ceilalti colegi ai mei. Important este ca, cu aceasta suma, am reusit sa obtin un mandat de parlamentar»
Costica Macaleti, deputat PSD :
“N-am avut sponsori. Tot ce a insemnat cheltuieli au fost din cotizatiile partidului”
Elocvent pentru aceasta veritabila lege a tacerii instaurata in privinta cheltuielilor de campanie este ceea ce s-a intimplat cu un mandatar financiar de la PNL. Este vorba despre nimeni alta decit Cristina Bahrin, ruda presedintelui liberalilor botosaneni. Ea a refuzat orice discutie pe aceasta tema si nu a acceptat nici macar sa spuna daca s-a trimis sau nu in termen raportul financiar.
Mai intii, Cristina Bahrin a motivat ca este la serviciu, adica
inca la Consiliul Judetean si daca ne-ar raspunde, ar face politica. Ori ea nu vrea sa faca politica in timpul programului. Asta in ciuda faptului ca de o multime de ori in biroul sau se afla tocmai senatorul Liviu Cimpanu si consilierul judetean Liviu Andronic, ambii sefi in filiala PNL. Probabil insa ca discuta cu acestia chestiuni exclusiv administrative si in folosul cetateanului.
Dialog reporter – Cristina Bahrin, PNL
Rep : Care este motivul pentru care nu ne puteti spune daca ati depus sau nu rapoartele de cheltuieli privind campania electorala?
Cristina Bahrin, PNL : N-am inteles, ce ma intrebati ?
Rep : Va intrebam daca dvs., in calitate de trezorier, ati depus rapoartele de cheltuieli la Autoritatea Electorala Permanenta pentru campania din noiembrie 2008
Cristina Bahrin, PNL : Eu acum sint in exercitiul functiunii, ocup o functie publica, iar despre campanile electorale si despre activitatile mele in afara
serviciului nu discut in timpul serviciului
Rep : Cind sa venim atunci ?
Cristina Bahrin, PNL : Oricind doriti dvs. Sa avem o intrevedere particulara
Rep : Noi ne dorim o intrevedere particulara, adica eu, sa-mi fie iertata indrazneala, dar nu vreau sa va dau o intilnire, intelegeti ? Eu doream sa va intreb o chestiune legata de partid
Cristina Bahrin, PNL : Sa nu intelegeti ca eu am nevoie de intilniri sau ca duc lipsa de intilniri. Problema este ca, atunci cind o sa fiu in afara orelor de serviciu, o sa putem discuta probleme care nu tin de serviciu
Asadar, am incercat sa o contactam dupa terminarea programului de lucru de la CJ pentru a nu mai putea invoca faptul ca face politica in timpul serviciului. De aceasta data a gasit insa alte motive pentru a refuza orice dialog pe o astfel de tema.
Dialog reporter – Cristina Bahrin, PNL
Rep : Acum numai sinteti in timpul serviciului, e 4 si ceva dupa-amiaza
Cristina Bahrin, PNL : Nu mai sintem in timpul serviciului, dar noi avem o disciplina de partid, eu sint membru de partid. Eu nu pot sa ma trezesc sa dau acum … Deci mergeti la partid. Daca nu veti primi un raspuns la partid
Rep : Dar ce este asa secret in faptul ca v-am intrebat ?
Cristina Bahrin, PNL : Nu este nici un secret, dar nu sint eu cea abilitata
Rep : Dvs. ati fost mandatarul financiar al campaniei, cu cine sa vorbesc, cu portarul de la PNL ?
Cristina Bahrin, PNL : Avem secretar coordonator care se ocupa de tot ceea ce inseamna relatia cu presa
Astfel, se ajunge in situatia paradoxala in care, desi legea prevede publicarea rapoartelor financiare pentru campania electorala, bugetele candidatilor si filialelor din judet ramin totusi secrete. Motivul pentru care unii candidati refuza sa isi divulge sponsorii ne spune chiar unul dintre ei.
Costica Macaleti, deputat PSD :
« Nu am avut donatii de la societati comerciale si nici nu am practicat o asemenea metoda pentru ca nu e in regula sa depinzi de un agent economic in perioadele de dupa alegeri »
Cu alte cuvinte, acesti candidatii, odata alesi, trebuie sa multumeasca intr-un fel sau altul celor care i-au sprijinit cu bani. Odata insa divulgati sponsorii, oamenii ar incepe sa inteleaga cum unii agenti economici tot cistiga licitatii publice organizate de institutii conduse de colegi de partid, rude sau prieteni ai parlamentarilor.
In conditiile in care rapoartele financiare aferente campaniei electorale din 30 noiembrie sint practic secrete, trebuie sa credem pe cuvint actualii parlamentari cind ne spun cit au cheltuit.
Catalin Buhaianu, deputat PD-L spune ca a cheltuit 89.510 lei
Costica Macaleti, deputat PSD sustine ca a cheltuit 25.000 lei
Finantatorii campaniei electorale ramin insa in continuare nedezvaluiti.
Una dintre societatile de stat care a avut cel mai mult de cistigat de pe urma campaniei electorale a fost Eltrans. Consiliul de administratie al unitatii Consiliului Local a practicat un tarif de 25 euro/stilp pentru amplasarea de bannere astfel incit, pentru un singur banner s-a incasat 50 de euro, tarif in care nu este inclus si montajul propriu-zis.
De cistigat a avut si Orchestra Rapsozii Botosanilor. Anul trecut aproape jumatate din veniturile proprii ale institutiei, adica in jur de 50.000 de lei, au provenit din concerte electorale.
Investigatie realizata in ianuarie 2009