Campanie electorală la Popăuţi, de la Micky & Roxana la ziar cu osanale–VIDEO&FOTO
Modelul festivalului organizat teoretic pentru publicul larg, dar folosit ca armă de propagandă electorală, patentat la Summer Fest – ul Primăriei Botoşani, a fost preluat cu succes de Consiliul Judeţean. Asemenea Festivalului Verii şi Târgul Agro – Zoo a devenit în acest an o manifestare finanţată cu fonduride la buget, 100.000 de lei de la CJ şi 5.000 de lei de la Primăria Răchiţi, bani primiţi de comună tot de la Consiliul Judeţean.
Defilare printre agricultori în echipa de colegiu
Teribilă coincidenţă, atât sâmbătă, cât şi duminică, candidaţii USL la Parlament au defilat la aceeaşi oră, prin aceleaşi locuri la Staţiunea de Cercetare de la Popăuţi. Dacă sâmbătă au fost şi PSD-işti, duminică au făcut doar liberalii şi Şerban Mihăilescu de la UNPR. Ca un făcut, acesta din urmă a mers printre agricultori laolaltă cu Roxana Anuşca şi Costel Şoptică, exact oamenii cu care va face echipă pe Colegiul Darabani – Săveni, urmaţi fiind de Verginel Gireadă, intrat în cursa pentru Deputaţi Flămânzi. Cel supranumit „Micky Şpagă” a dat mâna inclusiv cu copiii candidatei la deputăţie, a mângâiat animale, s-a pozat cu raţe şi a stat de vorbă cu agricultori. „Nu m-am ocupat niciodată cu aşa ceva”, a recunoscut totuşi vicepreşedintele UNPR atunci când a trecut pe lângă crescători de păsări care ofereau ouă spre vânzare.
"Brânza de aici e mai bună decât cea de la Bucureşti"
După baia de mulţime, care îl avea în frunte pe preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, la semnalul dat de o producătoare de la Etno TV, unii dintre candidaţi s-au urcat pe scenă. Aici s-au operat unele modificări: în locul tripletei de pe Colegiul Săveni intrând Viorel Grigoraş, de pe Senat Botoşani şi Andrei Dolineaschi de pe Deputaţi Dorohoi. În faţa celor câtorva mii de oameni preşedintele interimar al PSD Botoşani a devenit brusc îndrăgostit de agricultură. „Îmi place agricultura, mănânc cu plăcere produsele făcute aici la Botoşani, oricum brânza de aici e mai bună decât cea de la Bucureşti, vă spun sigur, e şi mai gustoasă şi mai bogată în tot ce vreţi dvs. faţă de produsele proaste pe care le mâncăm la Bucureşti (…). Zona Botoşani se ştie în toată ţara că este o zonă care produce alimente de bună calitate şi cu tradiţie pe piaţa românească. Trebuie ca aceste produse să le scoatem şi în exteriorul ţării pentru că orice străin care vine la noi când gustă o bucată de brânză sau o roşie sau un ou făcut aici în gospodăriile dv. rămâne cu gustul mulţi ani de acum încolo”, a transmis de pe scenă Andrei Dolineaschi.
Ţurcanu regretat de profesori universitari
Omologul său politic de la PNL a ţinut să reamintească oamenilor că fratele său, Mihai Ţurcanu, este secretar de stat, ridicându-l totuşi la rangul de ministru. „Cred că Botoşaniul aşa cum noi ne-am propus cu toţii să nu mai fim ultimii în ţară, vom deveni un judeţ respectat, un judeţ puternic, vom deveni un judeţ care va impune nume, pentru prima dată avem în Guvernul României un ministru şi cred că în viitorul apropiat vom putea avea mult mai mulţi oameni care vor putea prin forţele lor, prin experienţa lor să ajute România, să ajute Botoşaniul”, a afirmat Florin Ţurcanu.
Atât în faţa miilor de oameni, cât şi la conferinţa de presă din ziua precedentă acestuia i s-au adus o mulţime de laude. Astfel, în timp ce Cătălin Buhăianu era făcut mincinos de către Ilie Chiorăscu, directorul Staţiunii de Cercetare Popăuţi, despre Florin Ţurcanu s-a spus inclusiv că Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice regretă că nu mai face parte din comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor.
Propagandă în revista "de nici un leu"
După cum v-am informat, la Târgul Agro – Zoo s-a lansat şi Revista Fermierului Botoşănean. Destinată declarativ agricultorilor, aceasta îi face în bună parte propagandă preşedintelui CJ. O parte din capul ziarului este albastru pe galben, culorile PNL, iar unul dintre cele două titluri de pe prima pagină îi este dedicat preşedintelui CJ: „Ţurcanu anunţă investiţii, asociere şi cercetare în agricultură”. Două din cele opt pagini ale publicaţiei, mai exact cele din mijloc, sunt dedicate lui Florin Ţurcanu, care face şi referiri politice: „Acum fac parte din comisia agricolă din USL şi am spus că nu am fost şi nu voi fi de acord că permitem cetăţenilor străini să vină să ne cumpere terenul nostru pentru că nu există competiţie corectă”. Revista Fermierului Botoşănean s-a tipărit în 2.000 de exemplare, cât costă reprezintă însă un mister, cei de la CJ spunând că s-a ocupat Camera Agricolă, iar reprezentanţii Camerei sfătuindu-ne să întrebăm la CJ. „Nu costă nici măcar un leu”, a spus într-un final Floarea Marocico, directorul Camerei Agricole. Cert este că ziarul a fost scos de o instituţie şi nu de o firmă privată.
VEZI ŞI:
Târgul Agro-Zoo deschis cu pleiadă de candidaţi şi Ferma Ţurcanu-FOTOGALERIE