Zilele Colegiului Național AT Laurian, la 163 de ani de existență, au debutat dimineață cu arborarea steagului unității de învățământ.
Și au continuat de-a lungul zilei cu tot felul de activități atractive și diversificate, gândite de profesori împreună cu elevii de la clase. De departe unul dintre momentele emoționante din calendarul activităților programate pentru aceste zile a fost ceremonialul religios de la Biserica Sfânta Parascheva de pe Pietonalul Unirii.
Directorii Mihaela Prăjinariu și Ioan Onofrei împreună cu mai mulți elevi cărora li s-a alăturat Nicoleta Herțanu, profesor de religie, au participat la o slujbă de pomenire a foștilor profesori care au călăuzit generații de elevi iar acum sunt în lumea celor drepți.
Slujba a fost săvârșită de părintele Grigore Diaconu care și-a împletit vocea cu cele ale elevilor și a profesoarei de religie.
„Ne-am adunat aici, în Biserica Sfânta Cuvioasa Parascheva profesori și elevi pentru a ne arăta recunoștința pentru cei care au fost slujitori la Liceul Laurian. Trebuie să știți, iubiți elevi că în afară de slujba preoțească, niciunei slujbe nu i se poate aplica denumirea de apostolat, în așa de mare măsură ca slujbele dăscălești. Dascălul se mistuie și se dăruiește însă mai mult decât pământeanul de rând, pentru idealul pe care-l urmărește. Apostolatul dăscălesc nu-i ușor, nu-i profesie obișnuită ci misiune sfântă care cere jertfă, iar principala lui vocație este dăruirea”,
Grigore Diaconu, părinte paroh Biserica Sfânta Parascheva
După o veșnică pomenire în care toate gândurile s-au îndreptat către cei care nu mai sunt dar trăiesc în memoria familiei de la Colegiul Național AT Laurian, directorul Mihaela Prăjinariu a rostit câteva cuvinte în memoria lor.
„Categoric foștii profesori rămân în mintea și sufletul copiilor pe care i-au format de-a lungul timpului. Pentru că niciodată profesorii nu pier pentru totdeauna, rămân aici și îi regăsim printre cei învățați de-a lungul timpului”,
Mihaela Prăjinariu, director adjunct Colegiul Național AT Laurian
Mihaela Prăjinariu și-a exprimat dorința de a duce elevii chiar la mormintele foștilor profesori pentru a-i îndemna să le aprindă câte o lumânare la căpătâi având în vedere că parte dintre ei nu au avut urmași care să se îngrijească și de obiceiurile creștinești.
Au fost pomeniți printre alții prof.Maria Vițelaru, prof. Marilusia Minteanschi, prof. Boris Minteanschi, prof. Alexandru Racu, prof. Ștefan Apetrei, prof. Constantin Manolache, prof. Dorin Moraru, prof. Cristian Markievicz.
Daniel Popa ar putea să NU ajungă la Botoșani, este dorit și de un club din străinătate
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Evenimente organizate în bisericile din Botoșani de Zilele Eminescu
Gabriela Erdic
Jan 12, 2025
Un pasionat de metale a descoperit muniție într-o pădure din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile