(P) Una dintre marile probleme ale orașului este că tinerii plecați la facultate nu se mai întorc după finalizarea studiilor universitare. Rămân în centrele urbane în care au absolvit sau pleacă în străinătate. De altfel, peste 80% din liceenii botoșăneni intenționează să părăsească județul, arată un studiu întocmit în 2018 de Camera de Comerț Industrie și Agricultură Botoșani.
Există însă și excepții care ne redau speranța că nu vom rămâne o urbe a pensionarilor și bugetarilor.
Alexandra Puiu se înscrie în această categorie. Absolventă a Facultății de Arhitectură GM Cantacuzino din cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași, a început să lucreze încă din timpul studenției, când de altfel activa și la centrul de cercetare al facultății.
Absolvirea din 2019 a găsit-o astfel în câmpul muncii, iar intrarea în 2021 în Ordinul Arhitecților din România, după susținerea unui nou examen, a părut a fi un drum firesc.
A fost implicată în tot acest timp în proiectarea unei game largi de imobile, de la locuințe individuale și ansambluri de locuințe colective la spații comerciale de tip supermarket și kypermarket, clădiri de birouri, hale de producție, amenajări de interior și documentații de urbanism de tip PUD și PUZ.
Doar că spre deosebire de majoritatea tinerilor absolvenți, Alexandra Puiu a ales să se întoarcă în locurile natale și anul acesta a pus bazele Spacegrid Architecture, o companie privată care, după cum sugerează și numele, se ocupă de proiectare de arhitectură, urbanism și design de interior.
”Proiectarea începe de la studiul asupra terenului, orientarea cardinală, continuă cu un set de întrebări pentru ca beneficiarul să poată să se cunoască mai bine și să își cunoască nevoile și dorințele. Apoi, începe munca de cercetare și căutarea surselor de inspirație pentru a înțelege cel mai bine ce își dorește beneficiarul. În mod constant se păstrează legătura cu acesta pentru a putea discuta concret pe nevoile și dorințele lui. Apoi urmează toți pașii impuși de autorități”,
Alexandra Puiu, fondator Spacegrid Architecture.
Orice temă de proiectare este o provocare pentru Alexandra, de la investiții de amploare la amenajări interioare în care fiecare spațiu este utilizat și pus în valoare. Conceptele de amenajare marca ”Spacegrid Architecture” sunt de tipul ”all in”, cuprind de la randări 3d și plan de amenajare la planul de iluminat și lista de cumpărături.
Dincolo de acestea sunt recomandările profesioniste, care vă ajută să obțineți mai mult confort și mai mult spațiu cheltuind aceiași bani pentru mobilă, covoare etc. De exemplu, știați că pentru a crea un decor armonios acasă este recomandat să potriviți forma covorului cu cea a măsuței de cafea? Mai exact, un covor rotund se potrivește mai bine cu o masă rotundă, tot așa cum unei mese pătrate îi stă mai bine așezată pe un covor pătrat.
Apoi, într-o perioadă post pandemie în care o mulțime de oameni s-au obișnuit să muncească de acasă, poți afla cum un colț nemobilat, o debara pe care nu o folosești sau chiar un raft gol din dulap, îl poți transforma rapid într-un birou de mici dimensiuni.
Totul se completează cu sprijinul acordat pe tot parcursul autorizării lucrărilor, incluzând obținerea certificatului de urbanism, a avizelor de la furnizori de utilități și a celorlalte documente necesare pentru demararea construcției.
”Pentru a realiza o locuință este nevoie de o echipă formata din trei: beneficiar, teren și arhitect. Rolul arhitectului este de a transpune nevoile oamenilor în clădirile pe care le vor locui. Din acest motiv suntem alături de beneficiar de când acesta își exprimă dorința de a avea un spațiu pentru el, deoarece o casă este o imagine a interiorului persoanei, dincolo de părțile tehnice”,
Alexandra Puiu, fondator bazele Spacegrid Architecture.
Așadar, dacă vreți să vă vedeți visul imobiliar cu ochii sunați la 0744.320.382 sau scrieți la [email protected]. Sau vă puteți deplasa la sediul firmei din strada Teatrului 2, etaj 1 (fosta clădire Vegastel).
Pentru că, după cum spune fondatoarea Spacegrid Architecture, ”Proiectăm spațiul pe care ți-l dorești” și...
”Ne dorim să educăm publicul nostru în direcția proiectării și designului interior, de acolo și pagina de Instagram. Ne dorim să creăm o altă relație între arhitect și beneficiar. O relație în care comunicarea și înțelegerea nevoilor beneficiarului sunt pe primul loc”.
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024
Declarația zilei 25 noiembrie 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024
ACUM: USR-iștii de la Botoșani, de la extaz la agonie – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024