Echinocțiul este fenomenul prin care Soarele traversează Ecuatorul, trecând din emisfera nordică, în cea sudică.
Echinocțiul de toamnă 2023 marchează sfârșitul verii astronomice și ziua în care începe sezonul de toamnă. Zilele încep să fie mai scurte, iar nopțile mai lungi. Acest lucru va dura până în decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.
La data respectivă, soarele trece prin punctul autumnal, unul din cele două puncte în care ecliptică intersectează ecuatorul ceresc. Că urmare, ziua va fi egală cu noaptea și va avea 12 ore, scrie România TV.
De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.
Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.
Soarele se află deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Cu ce simptome ne putem confrunta:
Citește articolul integral AICI
Avarie URIAȘĂ: Mii de botoșăneni rămân fără apă TREI zile
Oana Sava
Jan 01, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 01, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 01, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile