Formaţii şi grupuri de adulţi şi copii din Suceava, Iaşi, Botoşani, Ucraina sau Republica Moldova au prezentat dansuri, jocuri tradiţionale şi urături de Anul Nou.
Aceştia au dansat şi au urat pe scena special amplasată din faţa Casei de Cultură a municipiului Suceava, îmbrăcaţi în costume tradiţionale sau costumaţi în diferite personaje ca urşi, capre sau căluţi specifice jocurilor tradiţionale pentru fiecare zonă din judeţ.
Mii de suceveni şi de turişti au participat, în cea de-a treia zi de Crăciun, la parada obiceiurilor de iarnă care a avut loc în municipiul Suceava, un eveniment care a intrat în tradiţia manifestărilor culturale care au loc între Crăciun şi Anul Nou, în municipiul reşedinţă de judeţ.
Este vorba de Festivalul de datini şi obiceiuri de Anul Nou „După datina străbună”, care are loc în fiecare an pe data de 27 decembrie – în unii ani manifestările fiind pe durata a două zile, la Suceava, organizat în centrul municipiului reşedinţă de judeţ, eveniment derulat în cadrul programului „Crăciun în Bucovina”, derulat de Consiliul Judeţean (CJ) Suceava şi de instituţiile culturale din subordine. La ediţia de anul acesta a spectacolului „După datina străbună” au fost prezenţi aproape 1.500 de urători. Sucevenii au avut posibilitatea să vadă caprele din zona de munte, urşii din zona de şes, urâţii, frumoşii, babe şi moşnegi, sau cetele din Dolheştii Mici, Dolhasca sau Boroaia.
Parada urătorilor, dar şi spectacolul de pe scena din faţa Casei de Cultură a reuşit să scoată din case mii de suceveni, aceştia urmărind cu mult interes diversele dansuri, jocuri cu măşti şi urături. Parada urătorilor a pornit din Parcul Universităţii şi apoi de la Primăria Suceava, a continuat pe strada Ştefan cel Mare până la Palatul Administrativ unde, de altfel, a şi fost cel mai mare număr de spectatori la parada care s-a încheiat în centrul municipiului Suceava. După parada trupelor de urători veniţi din întreg judeţul – atât din Bucovina, cât şi din zonele care au aparţinut de vechiul Regat, dar şi din judeţele Iaşi, Neamţ şi Botoşani şi chiar din Republica Moldova şi Ucraina, a urmat spectacolul obiceiurilor de iarnă care a început pe scena de pe esplanada Casei de Cultură, acolo unde trupele vor evolua până seara târziu, ca şi în anii trecuţi când spectacolul ţinea până pe la orele 20.00, chiar spre 22.00.
De la „Festivalul de datini şi obiceiuri” nu au lipsit tradiţionalele momente cum ar fi „plugul”, diverse dansuri sau melodii specifice precum „capra” sau „ursul”. Totodată, cetele de urători au prezentat şi jocuri cu flăcări, dar şi malănci ca formă de teatru popular cu tentă satirică specifică zonei de nord a Moldovei, inclusiv din Bucovina cu personaje diverse de la baba şi moşneagul la doctorul şi popa ori de la capra şi ciobanul ori negustorul la căiuţii, ursul şi cerbul. (Sursa: Adevărul)
Apă oprită pe mai multe străzi din municipiu din cauza unei avarii
Oana Sava
Nov 25, 2024
FC Botoșani egalată pe final în derby-ul Moldovei – VIDEO
Oana Sava
Nov 25, 2024
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024