Situație mai puțin obișnuită înregistrată în municipiul Botoșani. Primăria a devenit sau va deveni proprietară pe trei apartamente unde foștii posesori au decedat fără să aibă moștenitori. Doar într-unul dintre cazuri există urmași, însă doar pentru o parte din locuință, respectiv jumătate.
În premieră, s-a ajuns la situația în care trei locuințe din municipiu intră automat în posesia statului. În aceste apartamente au locuit persoane singure sau cupluri care nu au avut copii. Și astfel, la moartea lor, practic bunurile au rămas ale nimănui. Ceea ce înseamnă că, potrivit legislației în vigoare, vor intra în patrimoniul statului, în cazul de față al Primăriei Botoșani.
Doar una dintre situații este mai neobișnută în sensul în care unul dintre apartamente situat pe Aleea Pinului a avut proprietari un bărbat și o femeie care au trăit împreună fără a fi căsătoriți. Doar unul avea copii, dintr-o relație anterioară. După moartea lor, jumătate din apartamentul cu 3 camere le-a revenit acestor urmași, iar cealaltă Primăriei.
Când au intenționat să parcurgă procedura succesorală, moștenitorii au realizat că nu pot face prea multe lucruri pentru că administrația publică locală avea calitatea de co-proprietar.
„Dacă nu sunt moștenitori, se iau toate în patrimoniul Primăriei. Noi am exercitat acest drept în ceea ce privește cele trei apartamente în discuție, cu remarca făcută că la unul dintre ele suntem co-proprietari și nu suntem proprietari pe întreg apartamentul. Unul dintre defuncți a avut moștenitori, dar nefiind căsătorit cu celălalt, astfel încât jumătate a revenit Primăriei și jumătate moștenitorilor care și-au exprimat intenția să ne vândă drepturile pentru jumătatea lor de apartament”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani
În aceste condiții s-au contractat serviciile unui notar care a finalizat succesiunea iar moștenitorii celeilalte jumătăți de apartament și-au exprimat intenția de a vinde Primăriei partea lor, la prețul stabilit de un evaluator independent.
Ulterior, prin Hotărâre de Consiliu Local, Primăria va deveni proprietar pe întreaga locuință.
„Am întâmpinat o serie de dificultăți în ceea ce privește perfectarea actelor la notar pentru că procedura este laborioasă dar până la urmă am primit sprijinul din partea dlor și pentru acest apartament din Aleea Pinului am finalizat procedura. În general suntem sesizați de vecini sau de asociațiile de proprietari pentru că aceste apartamente rămân neîngrijite și facem toate verificările pe linie succesorală, pentru a vedea dacă sunt moștenitori”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani
Alte două apartamente sunt în procedură de preluare în patrimoniul Primăriei iar în acest sens urmează să fie perfectate actele la notariat. Unul se află în strada Mihail Kogălniceanu (2 camere) și al doilea în Săvenilor (2 camere). Aceste locuințe au avut câte un singur proprietar, respectiv un bărbat și o femeie care au decedat. Într-unul dintre cazuri Primăria a fost sesizată de vecini despre faptul că a rămas al nimănui, iar în al doilea, de asociația de proprietari.
Prin hotărâri de CL se va stabili și destinația acestor apartamente care poate fi de necesitate sau locuințe sociale.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Mii de botoșăneni angajați prin AJOFM în ultimele zece luni: Cei mai mulți dintre ei sunt bărbați
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
ALERTĂ meteo: COD GALBEN de ninsori și vânt la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
ACUM: Ofertă social democrată pentru Parlamentul României – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024