O adevărată lecție de istorie și de cultură s-a consumat într-o parohie din județul Botoșani.
Duminică, 29 august, 2021 la Parohia Albești, Protopopiatul Botoșani, a avut loc lansarea de carte „Monografia Bisericii «Sf. Voievozi» Albești”, scrisă de părintele paroh Drobotă Fredolin.
La acest eveniment deosebit din cadrul parohiei au participat pr. Ioan Canciuc, de la Parohia Strahotin, pr. Ioan Iordachi, de la Parohia „Ziua Crucii” Botoșani, ing. Elena Chiponcă, fondator al Muzeului de etnografie Trușești și autoarea cărții de Monografie Trușești, preoții din Cercul misionar „Sf. Mina” - pr. Apetrei Ioan, de la Parohia Tudor Vladimirescu, pr. Crupa Claudiu, de la Parohia Ionășeni, pr. Coșofreț Lucian, de la parohia Buimăceni, enoriași ai parohiei și credincioși din alte localități, scrie Doxologia.
Preotul Fredolin Drobotă, în calitate de gazdă, a prezentat lucrarea structurată pe capitole: prezentarea generală, așezarea geografică, climă și faună, capitolul „Istorie” - arătând că localitatea este foarte veche, cu urme de civilizație din perioada paleoliticului. Localitatea apare în acte la diferite vânzări de teren, începând cu anul 1586, când la o asemenea tranzacție apare „popa Vasile din Alghești” și continuă evoluția faptelor până în zilele noastre. Cartea continuă cu capitolul „Istoria Bisericii”, cu lista preoților și a dascălilor, cu activitățile lor, cu procese-verbale, acte de vânzare-cumpărare și memorii de activitate. Avem capitole care vorbesc despre școală, primărie, lista cu eroii satului, o statistică între anii 1928-2020 a celor născuți, cununați și decedați, arătând astfel evoluția satului, apoi putem regăsi capitolul „Obiceiuri populare”. Volumul se încheie cu un capitol scos din amintirile legate de sat a prof. Sficlea Maria, fiica pr. Eugen Munteanu, paroh între anii 1928-1941.
În continuare, pr. Ioan Canciuc, coordonatorul lucrării, a vorbit despre istoria locurilor, a satelor dispărute și legăturile lor de rudenie cu boierii care au stăpânit satul și moșiile. Părintele a insistat pe cunoașterea istoriei și respectul față de tricolor ca fiind de o importanță vitală pentru viitorul țării noastre. De asemenea, Elena Chiponcă a făcut o legătură între satele Albești și Trușești, și a vorbit despre efortul de cercetare a sute de ore de studiu pentru realizarea unei monografii. A îndemnat și alte persoane să urmeze exemplul, să cerceteze istoria din documente și arhive.
Pr. Ioan Iordachi a vorbit despre rolul monografiilor în istoria locală, amintind de un manuscris al prof. Octavian Ionescu din Vorniceni, la tipărirea căruia lucrează. El a afirmat că „monografia reprezintă identitatea localității care ar trebui să fie alături de Sf. Scriptură, Învățătura de Credință și cartea de rugăciune”.
La sfârșitul alocuțiunilor, un grup de copii conduși de prof. Maria Simion au prezentat un scurt program artistic de poezie și cântări patriotice.
Activitatea a avut loc în biserica parohială. Această carte monografică încununează munca de aproape doi ani de zile, iar lansarea ei a reprezentat o oportunitate pentru participanți, deoarece în timp ce aceștia au parcurs cartea, au regăsit rude, părinții, moșii și strămoșii lor. Cei care au participat la acest eveniment au fost prezenți la o lecție de istorie și cultură.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Polițiștii au făcut un nou „recensământ” al șoferilor, au găsit și beți și posibil drogați
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Primarul fermier de la Ipotești: Vindeam brânză în piață și nu mi-e rușine – VIDEO
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
24 de ani de pușcărie! Femeia care a omorât mai mulți muncitori condamnată de judecători
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Trei jucători propuși de Becali la FC Botoșani, Iftime a ales doar unul
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile