Desfiinţarea Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) şi a Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) au creat valuri de păreri pro şi contra, însă, până pe data de 15 aprilie proiectul se află încă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Potrivit sindicatelor din sănătate, din discuţiile purtate cu reprezentanţii ministerului, ar urma ca cele din actualele instituţii să rămână anumite structuri şi la nivelul judeţelor, în cadrul Consiliului Judeţean.
Personalul medical de la cele două instituţii va fi preluat probabil de unităţile sanitare din sistemul de stat, însă se preconizează şi o reducere de aproximativ 10-15% a salariaţilor.
„Lucrurile sunt în discuţie şi sigur se va lua o hotărâre după ce se va termina cu regionalizarea, atunci se poate da o anumită structură organizatorică pentru că este creată baza de unde se poate pleca. Nu poţi să organizezi ceva pe o bază care nu există, de aici s-a pornit. Sper să ajungă la o formă care să fie şi viabilă şi să fie mulţumitoare şi pentru noi ca şi sindicate care avem salariaţi acolo”, a declarat
Octavian Dumitru. liderul Sanitas Botoşani.
În opinia acestuia, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), problema ar fi mult mai complexă. Aici ar urma să rămână o structură mult mai redusă, cu mai puţini angajaţi, iar activităţile de contractare şi de desfăşurare efectivă a relaţiilor cu prestatorii de servicii medicale să se facă la nivel regional.
”A fost multă lume împotrivă, ONG-uri chiar şi partide, nu au fost toţi de aceeaşi părere în ceea ce priveşte organizarea celor două instituţii. De asta cred că s-a mai amânat luarea unei hotărâri definitive. Când se ştie clar cum este cu organizarea să se ştie şi ce se va face cu instituţiile. Situaţia la ora asta este incertă”, a mai spus
Octavian Dumitru.
De asemenea, acesta a mai spus că aşteaptă o hotărâre definitivă care să mulţumească şi angajaţii de la cele două instituţii.
CITEŞTE:
Ministrul Sănătăţii nu glumeşte : Aproape jumătate din angajaţii CAS şi DSP în şomaj