Casa Nicolae este o poveste care a început în urmă cu 7 ani, în iarna anului 2014, prin luna octombrie, în biroul unei firme de asigurări a unui prieten.
Atunci au fost mobilizați toți cunoscuții să facă acasă o supă caldă și să o împartă pe stradă oamenilor fără adăpost.
”Acel moment a fost primul nostru contact cu lumea străzii - o lume gri, rece, plină de teama și frică, o lume nebună, haotică, o lume violentă, plină de vicii și dependențe, o lume în care trebuie să luați pentru a supraviețui. O lume în care nu poți să închizi ambii ochi noaptea pentru că nu știi niciodată ce se va întâmpla de la o oră la alta. Poți fi jefuit, agresat, bătut sau poți primi o vorbă bună de la un străin, un colț de pâine sau într-una din acele zi norocoase, o supă caldă care parcă îți mai încălzește sufletul și îți oferă speranță. Din acea iarnă am hotărât să ne întoarcem în stradă. Am văzut, am înțeles, poate nu pe deplin atunci, câtă nevoie au de ajutor”, transmit reprezentanții Casei Nicolae.
O pătură, un ceai, o haină groasă și un pachețel cu mâncare caldă pot face diferența dintre viață și moarte într-o noapte geroasă de iarnă.
Așa că timp de 7 ani povestea a continuat în stradă - cu supe fierbinți șosete, geci groase, fulare și mănuși. Totul pentru a supraviețui pe timp de iarnă.
”Am legat prietenii, am aflat povești, am ajutat, am integrat acolo unde a fost posibil, am avut cazuri unse oamenii au fost salvați de pe stradă, le-am găsit joburi, locuință, i-am primit în mica noastră căsuță Happy pentru a se pune pe picioare. Am avut parte de bucurii și victorii la fel cum am avut parte și de eșecuri și dezamăgiri. Din toate acestea am învățat și învățăm în fiecare zi. Am învățat că în privința bătrânilor integrarea este mai grea și sfârșitul este mai aproape”, spun reprezentanții Casei Nicolae.
Bolnavi, neputincioși și obosiți de anii pe care îi duc în spate pentru ei viața independentă nu mai este posibilă.
Am pierdut mulți "părinții, frați, surori, bunici" pe stradă. Au fost bătuți, agresați, batjocoriți, înfometați... sfârșitul unora a fost crunt, tragic, violent, la fel ca și lupta lor de supraviețuire noapte de noapte pe stradă.
”Am decis să schimbăm acest lucru - Casa Nicolae este salvarea părinților și a bunicilor străzii! Nu suntem aici pentru a judeca și condamna pe nimeni, suntem pentru a ajuta, a înțelege și a proteja”.
Casa Nicolae se dorește a fi adăpost și "acasă" pentru bătrânii, persoanele invalide, oamenii singuri pe lume de pe stradă.
Aici vor fi cazați în jur de 60 de persoane pe cele trei niveluri ale casei situate la ieșirea din comuna Frumușica, județul Botoșani, în satul Rădeni.
„Este un loc de poveste, înconjurat de câmpii, verdeață, o livada de meri și vișini. Un loc în care își vor găsi liniștea și pacea, un loc unde va dispărea violență și teamă, un loc unde vor putea dormi cu ambii ochi închiși fără grija zilei de mâine Casa Nicolae”.
Pentru ca toate acestea să fie posibile este nevoie de ajutor pentru lucrările de renovare și amenajare a Casei Nicolae.
Cu ajutorul vostru povestea lor poate avea un final fericit!
Donații se pot face:
Denumire entitate: Asociatia “SALVEAZA O INIMA”
Cod de inregistrare fiscala: 31015982
Cont (IBAN) bancar:
Cont RON: RO05BTRL00701205W82870XX
Cont Euro: RO28BTRLEURCRT00W8287001
CONT USD: RO68BTRLUSDCRT00W8287001
COD SWIFT: BTRLRO22
COD BIC: BTRL
Banca Transilvania Botosani
Vă rugăm ca la mențiune plată/detalii plată să specificați: CASA NICOLAE
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Sergiu Bălășcău
Jan 15, 2025
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile