Acesta a fost acreditat la nivelul Uniunii Europene.
În spatele celor mai căutate produse românești sunt oameni care și-au transformat meseria în pasiune tocmai pentru a ține tradiția vie și a o transmite generațiilor viitoare.
“Pășunile de pe dealurile din zona Botoșani au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru creșterea vacilor. Și asta pentru că sunt zone întinse unde cresc plante medicinale care ajung astfel în nutrețul animalelor, iar asta se reflectă și în calitatea laptelui’’,
redă un jurnalist euronews.ro
“Normal că-i bun, tot e bio! Iaca, mâncă numai așa ceva de aici! Nu-i pus cu altceva, pus din alte părți… Să cumpere de la raft, de acolo, că tot e bun!“
ne convinge Nea’ Georgică, văcarul din Vlăsinești.
Până la raft însă e drum lung. La fabrica din Vlăsinești, unde se face cașcavalul de Săveni, dimineața e anunțată de venirea cisternelor cu lapte, colectat atât de la ferme, cât și de la oamenii din satele alăturate.
Aproximativ 15 tone de lapte se aduc zilnic aici, la fabrica de la Vlăsinești, un lapte cu o grăsime de minimum 3,2%. Din fiecare cisternă se extrag probe pentru a se verifica densitatea, aciditatea și grăsimea laptelui.
Ne este ghid în fabrică Elena Cazacu-Ceica. La 27 de ani, e deja inginer tehnolog șef și și-ar putea găsi ușor de muncă într-un oraș mare. Însă, Elena a ales să rămână acasă.
“Sunt o fiică a satului și nu am vrut să depășesc această graniță. Am vrut ceea ce am învățat să pun în practică aici, în comuna mea. Sper să fie bine și să mergem mai departe cu acest cașcaval de Săveni, să ajungă cât mai sus, asta îmi doresc.“
ne mărturisește Elena.
Faptul că tatăl ei lucrează tot în domeniu a influențat-o atunci când a venit momentul să-și aleagă propriul drum în viață.
“Am terminat un liceu cu profil muzical - ca să vedeți unde am ajuns - iar când am terminat clasa a 12-a, am zis: ' cred că mă îndrept spre industria alimentară' . Tata lucrează în domeniul acesta și probabil m-a influențat puțin. Mi-a plăcut ce face el și am zis: 'hai să încerc și eu.”
Munca ei vine tocmai din asta, pasiune și dorința de a face mai mult.
“Pe licența mea scrie 'licențiat în cașcaval de Săveni'. Am prins toate etapele, am venit aici și în practică. Făcând practică, am văzut cum se fac toate etapele și mi-au plăcut foarte mult pentru că e metoda aia tradițională, totul este manual, nu este industrializat”,
spune Elena Cazacu Ceică.
Pentru articolul întreg, click AICI
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Botoșănean oprit de polițiști pe Calea Națională: Nereguli descoperite după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
6 miliarde de lei: Un nou drum expres în nordul Moldovei
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024