Zeci de poliţişti botoşăneni şi-au cumpărat locuinţele de serviciu la preţuri sfidătoare pentru piaţa imobiliară. Profitînd de o lege din 2004 prin care
instituţiile publice din sistemul de apărare şi ordine publică pot vinde personalului propriu unele locuinţe de serviciu pe care le au în administrare, 41 de cadre ale Inspectoratului Judeţean de Poliţiei (IPJ) au devenit astfel proprietare de imobile.
Preturi in bataie de joc
Preţul maxim plătit pentru o astfel de locuinţă este de nici mai mult nici mai puţin de 81.940 lei, adică ceva mai mult de 20.000 de euro. Aceasta în condiţiile în care la Botoşani o garsonieră într-o zonă de mijloc a municipiului Botoşani se vinde cu un preţ mediu de 100.000 lei.
Reprezentanţii IPJ Botoşani susţin că în stabilirea preţurilor de vînzare-cumpărare s-a ţinut cont de prevederile amintitei legi, care a suferit modificări în 2006.
„Toate locuinţele de serviciu deţinute de Inspectorat au fost evaluate prin intermediul evaluatorilor autorizaţi. În vederea selectării evaluatorului autorizat a avut loc o procedură de achiziţie, fiind vorba de o sumă de bani care trebuia achitată ca preţ a evaluării. Este vorba de o societate autorizată care a făcut evaluarea şi a stabilit preţul efectiv pentru fiecare imobil în parte”, a declarat
scms.Manuela Ieremie, purtător de cuvînt al IPJ Botoşani.
Aceasta a mai spus că preţul stabilit de evaluator nu este necesar să reflecte evoluţia pieţei imobiliare întrucît este vorba de locuinţe cu regim special, care sînt evaluate conform anumitor legi. Totodată, reprezentantul IPJ a mai explicat preţurile mici prin faptul că unele tranzacţii au avut loc cu mai mulţi ani în urmă. Cert este însă că vînzări-cumpărări s-au perfectat inclusiv în 2006 şi că preţul maxim plătit este cel menţionat mai sus.
Case date in tot judetul
IPJ Botoşani a vîndut locuinţe şi în oraşele Săveni, Bucecea şi Flămînzi, precum şi în mediul rural, însă 20 din totalul celor înstrăinate se regăsesc în municipiul Botoşani. Majoritatea acestora sînt amenajate într-un bloc relativ nou, special construit în centrul oraşului, adică într-o zonă în care un apartament cu trei camere de 100 mp este scos la vînzare cu 100.000 de euro. Unii administratori de agenţii imobiliare susţin că nu au mai tranzacţionat în respectiva zonă locuinţe la circa 80.000 de lei de cîţiva ani.
“Cu doi ani în urmă se mai găseau apartamente cu 800 de milioane de lei vechi, dar în zone periferice, în Parcul Tineretului (cel mai rău famat cartier al oraşului – n.r.), în zona industrială, în zona Pacea (lîngă cimitir – n.r.)”, a afirmat
Marcela Florariu, administrator la agenţia imobiliară Venus Botoşani.
Locuinte ieftinite de TVA
Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, un control efectuat de Curtea de Conturi a scos la iveală faptul că, în urma unor astfel de tranzacţii, IPJ a încasat cu 32.600 lei mai puţin decît ar fi trebuit de la poliţiştii cumpărători. Cu alte cuvinte, după ce au plătit preţuri considerabil sub cele de pe piaţă, poliţiştii au dat şi mai puţini bani decît ar fi trebuit să achite conform legii. Reprezentanţii IPJ susţin că este vorba de o eroare determinată de calcularea taxei pe valoarea adăugată, al cărei regim în astfel de tranzacţii a fost diferit reglementat de-a lungul timpului şi ar fi provocat unele confuzii. Cert este că în timpul controlului s-au corectat erorile şi s-a dispus încasarea amintitei diferenţe şi că în raportul Curţii de Conturi se arată foarte clar
că “actul normative încălcat este legea nr.357/2006 pentru modificarea legii nr.562/2004 privind autorizarea instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională de a vinde personalului propriu unele locuinţe de serviciu”.
Conform acestor acte normative, imobilele pot fi vîndute cu plata integrală a valorii acestora sau în rate, pe maxim 20 de ani, cu o dobîndă anuală de 5%.
Investigatie realizata in aprilie 2008