Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
În Penitenciarul Botoșani nu are acces oricine, iar regulile sunt clar stabilite. Am pășit timid pe ușa, iar dincolo am întâlnit angajaţi care își fac meseria cu drag. Mediul este destul de drastic pentru un om obișnuit.
La unitatea de detenție din județul Botoșani ne-a așteptat purtătorul de cuvânt Anna Maria Rotariu, cea care ne prezentat tot ce se poate numi frumos din interiorul clădirii. În acest fel, după mai multe controale, am ajuns la atelierul de creație al Penitenciarului. Să nu vă închipuiți că era o încăpere mare, ci una destul de mică, dar foarte călduroasă și plină de fel de fel de lucruri confecționate manual.
Înăuntru lucrau cu drag și spor în jur de cinci bărbați. Printre ei şi Iulian Vulpe, de 48 de ani, tată a doi copii, care încă din anul 2014 este închis pentru trafic de persoane sau după cum mai este denumită această faptă penală, sclavia erei moderne. Din decembrie 2016, Iulian face lucruri extraordinare manual.
Iulian este cel care conduce clubul de creație din penitenciar și chiar îi învață și pe minori. Ne-a mărturisit că nu oricine are aptitudini pentru quilling.
”În primul rând vreau să vă spun că aici învățăm de la unul la altul, nu știu dacă au fost colegi care să fi venit, cel puțin în acest domeniu al quillingului, de afară. Aici trebuie să aibă cel puțin o abilitate. Au fost colegi care au stat cel mult două luni și după asta, nu au mai venit la club pentru că nu se descurcau, ori nu aveau răbdare, ori nu reușeau să duc la final o lucrare”,
Iulian Vulpe, deținut
O lucrare din hârtie sau scobitori ori inclusiv ață poate dura de la o săptămână la chiar o lună. Ce-i drept, rezultatul final uimește pe toată lumea. Unele lucrări au ajuns la expoziții la Suceava sau chiar la Muzeul Satului, din București, acolo unde deținuții au primit și o diplomă de onoare.
Motivul principal pentru care unii oameni care sunt închiși aleg să-și petreacă timpul în atelier este tocmai faptul că altfel simt durata detenției.
”Dacă stai pe cameră este foarte greu, trece o zi ca și cum ar fi o lună. Venind aici opt ore pe zi, într-un ambient… Este o diferență mare de cum este aici și cum este într-o cameră de detenție. Aici e totul ca acasă”,
Iulian Vulpe, deținut
În atelier nu are acces oricine.
”Au acces cei care își doresc să facă ceva pe perioada cât stau în custodie și într-adevăr trebuie să facă și dovada unui comportament corespunzător. Conduita este unul dintre elementele principale pentru care pot avea acces și de a se menține în cazul clubului”,
Anna Maria Rotariu, purtător de cuvânt Penitenciarul Botoşani.
Iulian este mândru că a învățat să facă atât de multe lucruri la care în libertate nici nu s-ar fi gândit. Speră ca pe 20 martie să scape de detenție și recunoaște că închisoarea l-a schimbat radical.
”Aici suntem șase în cameră, dar am stat în penitenciar și câte 26 în cameră. Este mult mai greu, toate acestea te marchează. Lipsa familiei, lipsa copiilor. Am o vorbă: M-am săturat să fiu tată la poză”,
Iulian Vulpe, deținut
Așteaptă să iasă afară și își dorește să continue ce a învățat în penitenciar. Tehnica quillingului sau a decupajului în crearea de decorațiuni nu a ajuns să fie chiar o pasiune pentru el, însă cu siguranță, un mod plăcut de a petrece timpul.
Așadar, în penitenciar se întâmplă și lucruri care modifică anumite caractere. Prin educație, din ”locul oamenilor răi” vor ieși persoane mai muncitoare, mai conștiincioase și cu siguranță, pline de răbdare și aptitudini noi.
De precizat că în Penitenciarul Botoșani, unii deținuți și-au descoperit talentul la pictură. Din acest motiv, realizează diverse tablouri cu temă religioasă și nu numai.
Lucrările deținuților se pot observa în galeria de mai jos.
DESCARCĂ APLICAŢIA BOTOŞĂNEANUL PENTRU MOBIL
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
OFICIAL: Alexandru Cîmpanu a semnat cu FC Botoșani - Bine ai revenit acasă!
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Moș Crăciun a ajuns la sediul Jandarmeriei Botoșani, un ansamblu a făcut spectacol – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
O tânără plecată în Olanda, dată dispărută după ce nu a mai revenit la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile