Sunt esențiale pentru accesul la serviciile medicale, însă termenul de valabilitate înscris pe card este destul de important.
Deși multe au depășit data expirării inscripționată pe ele, pot fi încă folosite atunci când apelăm la serviciile medicale decontate de către sistemul de asigurări sociale de sănătate. Totuși, până când va mai fi posibil cu cele vechi?
Ele sunt emise pentru cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani și/sau cele care dobândesc calitatea de asigurat.
Cardurile sunt esențiale pentru accesul la serviciile medicale decontate de către sistemul de asigurări sociale de sănătate. Dar foarte multe au deja data expirării deja depășită, totuși pot fi încă folosite la vizitele la medici.
Cardul de sănătate este instrumentul prin care se face dovada calității de asigurat la accesare serviciilor medicale și care confirmă prezența asiguratului la unul din furnizorii de servicii medicale din sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Pe el sunt înregistrate informații precum numele, prenumele și codul numeric personal al asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate și numărul de identificare al cardului național.
În prezent, toate persoanele asigurate la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) primesc un card de sănătate.
În timpul pandemiei de Covid-19, Guvernul a decis să prelungească cardurile de sănătate cu șapte ani pentru că multe dintre ele expirau în 2021, conform stirileprotv.ro.
De asemenea, pentru cei care au primit carduri de sănătate până la 31 decembrie 2014, valabilitatea acestora a fost extinsă la șapte ani de la data rescrierii lor.
Prin urmare, cardurile de sănătate emise în 2013 sunt valabile până în 2027 (adică șapte + șapte ani), în timp ce cele emise în 2014 sunt valabile până în 2028, potrivit newsweek.ro.
Toate celelalte carduri emise după 31 decembrie 2014 au o valabilitate de șapte ani. De exemplu, un card de sănătate emis în ianuarie 2015 este valabil până în ianuarie 2022, la care se adaugă cei șapte ani în plus, conform hotărârii Guvernului din timpul pandemiei.
Prin urmare, acestea vor expira în 2029, corespunzător lunii în care au fost emise cu 14 ani în urmă.
Furnizorii de servicii medicale și asigurații pot utiliza fără probleme cardurile naționale de sănătate a căror valabilitate inscripționată pe document a expirat, deoarece sistemul informatic recunoaște documentul.
(Foto: romania.europalibera.org)
LOCUL din Botoșani cu cea mai mare PREZENȚĂ la vot astăzi, în „împărăția” lui Iftime bate… pustiul
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
De la albastru… Iftime și liberalii au avut parte de un intrus la vot: Sunt de un penibil exagerat
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Poliția în secțiile de votare: Bețivi și patroni de baruri plini de zel amendați în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024