Primarul Municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, se alătură Asociației Municipiilor din România al cărui Comitet Director, întrunit ieri în ședință și-a manifestat îngrijorarea cu privire la recentele hotărâri luate în plenul Parlamentului prin votul dat la Legea Bugetului de stat pentru anul 2018.
Cu toate că la întâlnirile avute cu reprezentanții Guvernului, primarii municipiilor au primit promisiunea că bugetele autorităților locale nu vor fi diminuate, lucrul acesta nu s-a întâmplat. Mai mult, astăzi PSD prin vocea deputatului Marius Budăi, dă un comunicat de presă în care declară nici mai mult, nici mai puțin că ”noua formulă de calcul a bugetelor locale va asigura venituri mai mari pentru județul Botoșani și pentru primăriile botoșănene” – o afirmație care nu poate fi susținută de nici un calcul realist făcut de specialiștii din administrație.
Redăm în continuate textul declarației Comitetului Director al AMR.
„AMR solicită Guvernului României menținerea promisiunii conform căreia, ca urmare a modificărilor fiscale ce vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, bugetele autorităților locale nu vor fi diminuate.
Comitetul Director al AMR reunit în ședință la București își manifestă îngrijorarea și cere reconfirmarea Executivului că investițiile locale nu vor fi puse în pericol după ce plenul reunit al Parlamentului a respins amendamentul care prevedea majorarea cotei ce revine administrațiilor locale din impozitul pe venit de la 43% la 66,8%.
Totodată, AMR respinge categoric măsura de compensare cu 50% din excedentul înregistrat la nivelul localităților în anul 2016. Analiza efectuată de specialiștii municipiilor demonstrează ca mare parte a excedentului se datorează modului defectuos în care funcționează legea achizițiilor publice ceea ce a determinat întârzieri de 6-12 luni în începerea unor proiecte.
Mai mult decât atât, la unele municipii o sumă importantă provine din rambursările făcute la finalul anului 2016 urmare a derulării proiectelor cu finanțare europeană.
AMR înțelege și susține nevoia de solidaritate și coeziune la nivelul colectivităților locale. Subliniem însă că reducerea veniturilor municipiilor, principalele motoare de dezvoltare ale țării, va determina o încetinire a creșterii economice în ansamblu.
AMR își manifestă îngrijorarea și în legătură cu faptul că măsurile bugetare adoptate acum vor conduce la o spirală descrescătoare a veniturilor în anii următori cu efecte asupra predictibilității activității și a îndeplinirii responsabilităților care revin municipiilor.
În aceste condiții, solicităm Guvernului României să vină la masa discuțiilor cu o măsură compensatorie fermă și sustenabilă, pe termen scurt, mediu și lung și care să asigure funcționalitatea tuturor administrațiilor locale.” – transmite Asociația Municipiilor din România în comunicatul de presă remis
Vis a vis de acest aspect, primarul Cătălin Flutur declara într-o conferință de presă:
”Mai nou, sunt discuții pentru constituirea bugetului de stat, care ne va fi nouă un fel de far călăuzitor pentru ceea ce avem de făcut și din păcate constatăm, eu împreună cu colegii primari de municipii, că toate discuțiile și promisiunile de până acum din partea guvernanților, nu se respectă absolut deloc. Între timp, am mai fost păcăliți fiecare în parte că vom avea bani și ne vom descurca”.
Prin diminuarea cotei din impozitul pe venit de la 16 la 10%, Primăria Botoșani ar urma să înregistreze o pierdere de 16 milioane de lei noi. Guvernul a promis că va suplimenta aceste venituri din alte capitole bugetare, lucru care nu s-a mai întâmplat.
Primăriile au cerut o cotă de 67% din cotele pe impozitul pe venit, însă acest amendament a fost respins în Senat.
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Gabriela Erdic
Nov 28, 2024