Se cuvine, în zi aniversară, să aducem mulțumiri tuturor polițiștilor care și-au ales cariera din pasiune și poartă uniforma în deplină integritate.
În fiecare an, pe 25 martie, odată cu sărbătoarea creștină a Bunei Vestiri, este aniversată una dintre cele mai importante instituții ale statului. Ziua Poliției Române a fost instituită în anul 2002, când au fost legiferate organizarea și funcționarea organismului parte din Ministerul Afacerilor Interne.
„Este instituția specializată a statului, care exercită atribuții privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, respectarea ordinii și liniștii publice”, prevede Legea 218/2002.
Se împlinesc 200 de ani de la prima atestare documentară a unei instituții cu atribuții polițienești, în Vechiul Regat. Se numea Agia și își desfășura activitatea în capitalele București și Iași. În 1822, când domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica i-a înmânat lui Mihăiță Filipescu, șeful Poliției din acele vremuri, primul drapel al Agiei, s-a legalizat funcționarea instituției, acesta fiind un moment de referință în istoria sa.
Revenind în timpuri contemporane, e dificil să evaluăm măsura în care Poliția Română își exercită atribuțiile în mod independent, în slujba cetățenilor. Cu toate că normele disting instituțiile de ordine publică de lumea profană a politicului, este lesne de observat o îngenunchere a acestora, prin simpla subordonare către un minister condus de personaje numite în funcție de mișcarea maselor de aer din Putere. Modificările legislative promovate de grupuri de interese private afectează iremediabil activitatea structurilor de ordine. Nu putem vorbi despre o maturizare în astfel de condiții. Când oameni care nu au nicio legătură cu siguranța cetățenilor ajung să monitorizeze și chiar să coordoneze organismele de specialitate, așa cum sunt majoritatea prefecților din țară, există o mare problemă cu modul în care este înțeleasă misiunea MAI.
De asemenea, când vorbim despre concursuri aranjate, luare de mită, trafic de influență sau alte fapte de corupție, dar ignorăm avertismentele privind inechitatea salarială și lipsa aplicării unor legi promulgate de câțiva ani, nu investim în instituții de control intern, nu înăsprim pedepsele pentru fapte de corupție și facilităm accesul de admitere în sistem, avem o problemă de înțelegere a mecanismelor de funcționare. Sunt multe deficiențe în Poliția Română, iar majoritatea sunt tolerate sau create de mediul politic, în diferite scopuri.
Se cuvine, în zi aniversară, să aducem mulțumiri tuturor polițiștilor care și-au ales cariera din pasiune și poartă uniforma în deplină integritate. Să le arătăm recunoștință celor care își fac meseria cu onestitate, în ciuda nedreptăților pe care le înfruntă și a obrăzniciilor la care sunt martori. Ei sunt oamenii care merită sincera noastră admirație. Indiferent de grad, sunt recunoscuți de cetățeni.
La mulți ani spre mai bine, Poliție Română!
(Comunicat Cătălin Silegeanu)
ACUM: Gala Eminescu revine după un deceniu în teatrul care poartă numele poetului – VIDEO
Gabriela Erdic
Jan 15, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 15, 2025
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile