Sunt considerate o adevărată revelaţie.
La Tudora, în judeţul Botoşani, fotbalul a devenit o adevărată pasiune pentru fetele din comună. Acestea joacă de ani de zile, alături de băieţi, dar începând din acest an şcolar un profesor de sport le-a organizat într-o echipă de fotbal feminin. Au participat deja la câteva competiţii locale şi judeţene şi sunt considerate o adevărată revelaţie a sportului cu balonul rotund.
Pe terenurile şi câmpurile din comuna botoşăneană Tudora nu bat mingea doar băieţii, ci şi fetele. Drept dovadă stă şi tradiţia organizării de meciuri între fete sau cu echipe mixte. Fetele din Tudora au jucat însă mereu doar la nivel amator, fără să fie organizate în echipe şi antrenate de profesionişti. Cornel Vatavu, un profesor de sport de la Şcoala Gimnazială „Tiberiu Crudu“, din Tudora, a remarcat însă talentul tinerelor pentru sportul cu balonul rotund şi a organizat prima echipă de fotbal feminin a comunei. Este o echipă de junioare, cu vârste de până la 14 ani, care sunt agrenate în toate campionatele şcolare locale, judeţene şi zonale. În multe sate din judeţ există echipe de fotbal feminin. Marea revelaţie este însă echipa de junioare de la Tudora.
„Când le vezi cât sunt de bătăioase şi de dedicate îţi dau un sentiment de mulţumire. Readuc acea pasiune în fotbal, doar plăcerea de a juca fără nicio altă dorinţă de faimă, bani sau altceva“, spune Cornel Vatavu pentru ziarul Adevărul.
Echipa locală (de băeţi) joacă în liga a IV-a şi a fost mereu la un pas de o calificare în ligile superioare.
„Băieţii jucau, ele veneau să-i încurajeze. Sunt multe fete care au fraţi şi, de voie, de nevoie, s-au uitat la fotbal, au dat cu piciorul în minge. Plus că la ţară sportul face parte din viaţa oamenilor. A fost o metodă la îndemână de a petrece timpul liber“, a precizat profesorul Vatavu.
Aşa au început să joace de ani buni. La început alături de băieţi, pe maidan iar apoi între ele. Nu a fost însă niciodată nimic oficial, doar din pasiune. Asta până acum trei ani, când profesorul le-a remarcat aptitudinile şi pasiunea.
„Am observat că fetele din comună au o adevărată pasiune pentru fotbal. Discutau despre meciuri, aveau cunoştinţe, păreri pertinente. Apoi le-am văzut jucând. Aveau şi calităţi fizice, dar şi aptitudini pentru acest sport. Jucau cu pasiunea perioadei romantice a fotbalului. Doar de dragul acestui sport. Atunci am făcut o echipă de fete, le-am pregătit puţin. Au luat locul întâi de la prima participare. O adevărată revelaţie. Şi am zis să încep să pregătesc o echipă de fete“, spune Cornel Vatavu.
În cei trei ani, profesorul a pregătit terenul şi a constituit un nucleu, care a reuşit să intre în top cinci echipe de fotbal feminin, la nivelul şcolar al judeţului. La începutul acestui an, s-a cristalizat echipa cu ajutorul căreia Tudora va ataca campionatele zonale şi naţionale de fotbal feminin.
„Sunt mai muncitoare decât băieţii. Dar şi mai agresive, în sensul bun, al jocului. Sunt convins că putem face o figură frumoasă“, mai profesorul.
Anul acesta, echipa a reuşit să obţină locul doi la nivel judeţean. În vară se pregătesc să atace o calificare în etapa zonală şi mai apoi în cea naţională, a campionatului de fotbal feminin pentru junioare, la nivel şcolar. Una dintre cele mai talentate sportive este Mihaela Istrate, o elevă de 13 ani. Prietenii o strigă Julia şi este apreciată de toţi băieţii din şcoală, ca cel mai temut atacant al echipei.
„Fotbalul este pasiunea mea. Nu-mi imaginez lumea fără fotbal. Acolo, pe teren, mă simt altfel, mai puternică“, spune fata.
A jucat cu băieţii pe uliţă şi de multe ori a participat la meciuri în toată regula, organizate pe tăpşan.Julia este renumită şi pentru modul în care îşi încurajează coechipierele.
”Este un adevărat motor ale echipei. Când este mai greu, atunci preia iniţiativa şi le arată tuturor că se poate”, spune profesorul de sport.
Julia face pereche bună în atac cu Maria Rujuc, renumită pentru determinare şi forţă. Maria este cea mai bună atunci când intră în careu cu mingea. De multe ori este dată ca exemplu băieţilor adunaţi în jurul terenului, la antrenamentele fetelor.
”Vedeţi cum se dă un şut?”, le spune cu mândrie Costică Vatavu, după ce Maria execută un penalty şi trimite mingea cu forţă direct în vinclu.
”M-au învăţat şi băieţii, am văzut şi la televizor. Îmi place mult şi mă bucur că am şansa să fac asta. Când dau gol, nu-mi mai trebuie nimic, aşa sunt de bucuroasă”, spune Maria.
Aceste copile pasionate de fotbal trăiesc cu speranţa că vor ajunge să joace şi pe stadioane, în faţa multor oameni. În mediul rural, în judeţul Botoşani, sunt înfiinţate tot mai mult echipe de fotbal feminin, deşi această ramură este slab dezvoltată în România faţă de ţările civilizate din vestul şi nordul Europei. Pe viitor, autorităţile din Tudora se gândesc şi la o echipă de fotbal pentru senioare.
Materiale esențiale pentru o construcție durabilă și bine izolată
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024